Οικονομία

Ανασφάλιστα ΙΧ: Αντίστροφη μέτρηση για την επιβολή προστίμων

Ανασφάλιστα ΙΧ: Αντίστροφη μέτρηση για την επιβολή προστίμων
Υπόθεση ημερών φαίνεται πως είναι η νέα διασταύρωση για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων από την ΑΑΔΕ, προκειμένου να ξεκινήσει η αποστολή των προστίμων σε όσους δεν έχουν ασφαλίσει τα ΙΧ τους.

Τουλάχιστον τέσσερις διασταυρώσεις έχει πραγματοποιήσει μέσα στο καλοκαίρι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με σκοπό να διορθώσει τα λάθη που είχαν προκύψει με τα ανασφάλιστα οχήματα.

Μετά το απίστευτο αλαλούμ και χάος που δημιουργήθηκε στην προηγούμενη διασταύρωση, γίνεται μεγάλη προσπάθεια μεταξύ των συναρμόδιων υπηρεσιών προκειμένου να επικαιροποιηθούν τα σχετικά αρχεία και από τη νέα διασταύρωση να μην προκύψει νέα σύγχυση και ταλαιπωρία των πολιτών.

Η προσπάθεια που γίνεται, σύμφωνα με το capital.gr, αφορά στην επικαιροποίηση τεσσάρων αρχείων:

– του αρχείου κλεμμένων οχημάτων που τηρείται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη– του αρχείου οχημάτων που έχουν αποσυρθεί και καταστραφεί και τηρείται στο υπουργείο Μεταφορών– του αρχείου οχημάτων που έχουν τεθεί σε ακινησία και τηρείται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και– του αρχείου των ανασφάλιστων ΙΧ που τηρούν οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόσφατα πραγματοποιήθηκε ατύπως μια δεύτερη διασταύρωση και προέκυψε ότι παραμένουν ανασφάλιστα περίπου 470.000 ΙΧ, αριθμός πολύ μεγάλος για να είναι αληθινός.

Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι στην πρώτη διασταύρωση είχαν εμφανιστεί ως ανασφάλιστα περισσότερα από ένα εκατομμύριο ΙΧ που σημαίνει ότι περισσότεροι από μισό εκατομμύριο ιδιοκτήτες ΙΧ προχώρησαν στην ασφάλιση του οχήματός τους φοβούμενοι τις κυρώσεις, αφού βέβαια πείστηκαν ότι μπορούν πλέον να εντοπισθούν.

Ωστόσο ο αριθμός των 470.000, όπως αναφέρθηκε, είναι πολύ μεγάλος για να είναι αληθινός και στην ΑΑΔΕ εμφανίζονται βέβαιοι ότι πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τη διόρθωση των αρχείων από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για να μειωθεί ο αριθμός των φερόμενων ως ανασφάλιστων ΙΧ.

Μεγάλο πρόβλημα φαίνεται να δημιουργούν περιπτώσεις φορολογούμενων οι οποίοι διαθέτουν εγκαταλελειμμένα ΙΧ και δίκυκλα για τα οποία δεν έχουν καταθέσει πινακίδες. Για τις περιπτώσεις αυτές εξετάζεται να ζητηθεί από τους ιδιοκτήτες του να κάνουν μια απλή υπεύθυνη δήλωση καταστροφής και οριστικής διαγραφής τους από τα αρχεία με την καταβολή ενός μικρού παραβόλου (π.χ. 20 ευρώ).

Όσοι εντοπισθούν από τη νέα διασταύρωση θα κληθούν να πληρώσουν τα νέα πρόστιμα– παράβολα προκειμένου να ασφαλίσουν τα οχήματά τους. Τα νέα παράβολα έχουν ως εξής:

-100 ευρώ για δίκυκλα έως 250 κυβικά εκατοστά,-150 ευρώ για δίκυκλα κυβισμού άνω των 250 κυβικών,-200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1.000 κυβικά και-250 ευρώ για τα μεγαλύτερου κυβισμού οχήματα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play