Ελλάδα
pagenews.gr / Ελλάδα / Ραδιενέργεια: Ανιχνεύτηκε ρουθήνιο στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας – Τι λένε Γερμανοί ερευνητές
Ραδιενέργεια: Ανιχνεύτηκε ρουθήνιο στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας – Τι λένε Γερμανοί ερευνητές | Pagenews.gr
Pagenews Team 11 Οκτωβρίου 2017, 07:54 11 Οκτωβρίου 2017, 7:54

Σύμφωνα με επιστήμονες της αρμόδιας υπηρεσίας της Γερμανίας (Γερμανική Υπηρεσία Προστασίας από την Ακτινοβολία) ανιχνεύθηκαν αυξημένες ποσότητες ραδιενέργειας σε έξι περιοχές της Γερμανίας, αλλά και σε περιοχές της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης την προηγούμενη εβδομάδα. 

Πρόκειται γαι το ισότοπο ρουθήνιο-106 (Ru-106), που χρησιμοποιείται στις αντικαρκινικές θεραπείες ακτινοβολίας για όγκους στα μάτια και ενίοτε σε θερμοηλεκτρικές γεννήτριες (RTG) που παρέχουν ενέργεια σε δορυφόρους.

Παρόμοια ευρήματα αναφέρθηκαν και στη χώρα μας από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), αλλά και στην Ιταλία, την Ελβετία, τη Φινλανδία, την Αυστρία και τη Σλοβενία.

Οι Αρχές αναφέρουν ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, καθώς τα αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας δεν συνιστούν απειλή για την ανθρώπινη υγεία. 

«Νέες αναλύσεις της πηγής του ραδιενεργού υλικού είναι πιθανόν να δείξουν ότι η έκλυση προήλθε από την περιοχή των νότιων Ουραλίων», δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής Υπηρεσίας Προστασίας από την Ακτινοβολία, «αλλά δεν μπορούν να αποκλειστούν και άλλες περιοχές στη νότια Ρωσία».

Πρόσθεσε δε ότι αποκλείεται το ενδεχόμενο ατυχήματος σε πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δεδομένου ότι ανιχνεύτηκαν μόνον ισότοπα ρουθηνίου-106. Αυξημένες ποσότητες ραδιενεργών σωματιδίων έχουν ανιχνευθεί κι άλλες φορές στο παρελθόν στην Ευρώπη, αλλά σπάνια.

Ετικέτες: 


2017