Lifestyle

Παρασκευή και 13: Πώς ξεκίνησε ο μύθος της γρουσουζιάς

Παρασκευή και 13: Πώς ξεκίνησε ο μύθος της γρουσουζιάς
Η Παρασκευή και 13 δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Μάλιστα, εμφανίζεται από μία έως τρεις φορές το χρόνο.

Η γρουσούζα αυτή ημέρα της Παρασκευής και 13 έχει τόσο πολλούς "οπαδούς" που έχει γίνει διάσημη ταινία με τον πρωταγωνιστή Jason να έχει στοιχειώσει τα βράδυα πολλών. 12 σίκουελ απόλυτου τρόμου για την επιτυχημένη σπλάτερ ταινία "Friday the 13" που κάνει ακόμα και σήμερα πάταγο στις σινεφίλ κοινότητες.

Αλλά πώς ξεκίνησαν όλα; Στην πρό σινεμά εποχή, πολλές είναι οι θεωρίες που εικάζεται ότι συνδέονται με την έναρξη αυτής της παγκόσμιας δεισιδαιμονίας.

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 1307. Την ημέρα εκείνη οι άντρες του βασιλιά της Γαλλίας, Φιλίππου Δ’, εισέβαλαν στις κεντρικές εγκαταστάσεις των Ναϊτών Ιπποτών και συνέλαβαν εκατοντάδες από αυτούς. Ανάμεσά τους ήταν και ο Μέγας Μάγιστρος, Ζακ ντε Μολέ τον οποίο σταύρωσαν. Έπειτα από σκληρά βασανιστήρια, οι Ναΐτες Ιππότες, όπως όλα τα θύματα των βασανιστηρίων, ομολόγησαν πλήθος αμαρτιών και καταδικάστηκαν σε θάνατο.

Ήταν το τέλος των θρυλικών ιπποτών και η μετέπειτα δράση τους καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου. 

Στη βιβλική εποιχή από την άλλη, πολλά αρνητικά γεγονότα συνένβησαν ημέρα Παρασκευή αν και τότε δεν υπήρχε η έννοια της ημερομηνίας.

Ωστόσο, Παρασκευή ήταν όταν ο Αδάμ και η Εύα εκδιώχθηκαν από τον Κήπο της Εδέμ, αφού δοκίμασαν τον "απαγορευμένο καρπό", το μήλο, που τους έδωσε το φίδι. Επίσης, Παρασκευή, πιστεύεται, ότι ξεκίνησε ο Κατακλυσμός, αλλά το κυριότερο είναι πως Παρασκευή σταύρωσαν τον Χριστό, έτσι η ημέρα αυτή έμεινε να εορτάζεται ως Μεγάλη Παρασκευή.

Επιπλέον, για πολλά χρόνια οι θανατοποινήτες εκτελούνταν ημέρα Παρασκευή. Μάλιστα την αποκαλούν "Hangman’s Day", δηλαδή "η ημέρα του κρεμασμένου".

Όπως για την Παρασκευή, έτσι και για τον αριθμό "13" υπάρχουν πολλές θεωρίες προέλευσης. Οι Σκανδιναβοί για παράδειγμα πίστευαν πως το "13" είναι γρουσούζικο, επειδή ο 13ος μυθολογικός ημίθεος τους, ο Λόκι, ήταν μοχθηρός και έφερε μεγάλη ατυχία και συμφορά στον κόσμο. Για τον Χριστιανισμό το 13 θεωρείται γρουσούζικος αριθμός, λόγω του Μυστικού Δείπνου. 

Η πιο δημοφιλής θεωρία προέλευσης της γρουσούζικης φήμης του "13" αφορά για ακόμα μία φορά τον Χριστιανισμό. Θεωρείτο εξαιρετικά κακή τύχη να κάθονται σε ένα τραπέζι για δείπνο 13 άνθρωποι, γεγονός που οφείλεται στον Ιούδα τον Ισκαριώτη, το 13ο άτομο δηλαδή που βρισκόταν στον Μυστικό Δείπνο.

Επίσης, ορισμένοι θεωρούν ότι ο αριθμός "13" εσκεμμένα "δαιμονοποιήθηκε" από τους αρχιερείς των πατριαρχικών θρησκειών γιατί αντιπροσώπευε την μητρότητα! Το 13 ανταποκρινόταν στις -ίδιες αριθμητικά- φάσεις της Σελήνης σε ένα έτος, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι ο αριθμός λατρευόταν σε προϊστορικές θρησκείες γυναικείων θεοτήτων.

Τέλος, οι Ινδουιστές πίστευαν ότι, γενικά, ήταν κακή τύχη να συγκεντρώνονταν σε ένα σημείο 13 άτομα για οποιονδήποτε σκοπό, την ίδια στιγμή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments