Ελλάδα

28η Οκτωβρίου 1940: Τι έγραφαν τότε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων (pics)

28η Οκτωβρίου 1940: Τι έγραφαν τότε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων (pics)
Η είδηση του "ΟΧΙ" του Ιωάννη Μεταξά στους Ιταλούς κατακτητές την 28η Οκτωβρίου του 1940, έγινε αποδεκτή με τεράστιους τίτλους για την ελληνική ανδρεία από τις εφημερίδες της εποχής.

Τα πρωτοσέλιδα της 28ης Οκτωβρίου 1940 θριαμβολογούσαν για την ελληνική ψυχή και οι εφημερίδες της εποχής έπλεκαν με διθυράμβους το εγκώμιο της ελληνικής αντίστασης στους Ιταλούς κατακτητές.

Στις 3 το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 1940 ο Ιταλός Πρέσβης Ε. Γκράτσι επιδίδει στον Έλληνα δικτάτορα Ι. Μεταξά τηλεγραφική διακοίνωση, με την οποία η φασιστική κυβέρνηση της Ιταλίας, που βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση με την Βρετανία, απαιτούσε -ως «έμπρακτη» απόδειξη της ουδετερότητας της Ελλάδας- να της επιτραπεί να καταλάβει στρατιωτικά ορισμένες θέσεις στρατηγικής σημασίας επί ελληνικού εδάφους (δίχως να προσδιορίζει ποιες).

Η επίδοση του τελεσιγράφου ήταν ουσιαστικά μια τυπική υπόθεση, δεδομένου ότι οι απαιτήσεις της ιταλικής πλευράς ήταν εξωφρενικές, αόριστα διατυπωμένες, ενώ έδιναν περιθώριο μόλις 3 ωρών για την αποδοχή ή την απόρριψή τους. Η επίθεση ήταν προαποφασισμένη.

Αυτό εξηγεί και την αντίδραση του Μεταξά, ο οποίος δεν έκανε τίποτε άλλο από το να αναγνωρίσει την κατάσταση: «Alors, c’est la guerre» (ώστε έχουμε πόλεμο)» ήταν η απάντηση που έδωσε στον Ιταλό Πρέσβη. Ο ελληνοϊταλικός πόλεμος άρχιζε.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play