Πολιτισμός

Θρήνος για τον ξαφνικό χαμό του Τζίμη Πανούση – Το αντίο του πολιτικού κόσμου (pics – vid)

Θρήνος για τον ξαφνικό χαμό του Τζίμη Πανούση – Το αντίο του πολιτικού κόσμου (pics – vid)
Άνθρωποι του καλλιτεχνικού, αλλά και του πολιτικού κόσμου "αποχαιρετούν" τον Τζίμη Πανούση.

Ο Τζίμης Πανούσης έφυγε από τη ζωή σήμερα το μεσημέρι, σε ηλικία 64 ετών έπειτα από καρδιακό επισόδειο. 

Ο δημοφιλης καλλιτέχνης, βρισκόταν στο σπίτι του, όταν, το μεσημέρι του Σαββάτου, υπέστη ανακοπή και μεταφέρθηκε εσπευσμένα με ασθενοφόρο στον Ερυθρό Σταυρό.

Στον «Ερυθρό Σταυρό» έγιναν προσπάθειες ανάνηψης όμως οι γιατροί δεν μπόρεσαν να επαναφέρουν στη ζωή τον Τζίμη Πανούση. 

Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε σοκ στον καλλιτεχνικό και πολιτικό κόσμο.

Άνθρωποι του καλλιτεχνικού, αλλά και του πολιτικού κόσμου «αποχειρετούν» τον Τζίμη Πανούση με μηνύματά τους στα social media.

Αλέξης Τσίπρας: Άφησε το στίγμα του στην ελληνική μουσική"Ο Τζίμης Πανούσης υπήρξε ένας από τους καλλιτέχνες που άφησαν το μοναδικό τους στίγμα στην σύγχρονη ελληνική μουσική. Ο θάνατός του μας λυπεί βαθιά. Συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του", έγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο twitter για τον θάνατο του Τζίμη Πανούση.

Ν. Βούτσης: Δημιούργησε τη δική του κατηγορία στο ελληνικό τραγούδι

Τη θλίψη του για την απώλεια του Τζίμη Πανούση εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης. Συγκεκριμένα δήλωσε:

"Με θλίψη πληροφορήθηκα τον αιφνίδιο θάνατο του Τζίμη Πανούση. Πρωτοπόρος και ευρηματικός δημιούργησε μια δική του κατηγορία στο ελληνικό τραγούδι, που χαρακτηρίστηκε από την καυστικά σατιρική ματιά του απέναντι στην εξουσία, την πολιτική και την κοινωνία. Συχνά αθυρόστομος, πάντα αυθεντικός ο Τζίμης Πανούσης υπήρξε αδιαμφισβήτητα μια πολυτάλαντη καλλιτεχνική ιδιοφυΐα.

Στα παιδιά του και στους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια".

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Ειλικρινή συλλυπητήρια για τον Τζίμη ΠανούσηΟι Τομείς Πολιτισμού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με ανακοίνωσή τους, αποχαιρετούν τον αιρετικό Τζίμη Πανούση και εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στους οικείους του.

Τραγουδοποιός και ηθοποιός αυτοδίδακτος που "έπαιζε λίγο απ’ όλα", όπως δήλωνε και ο ίδιος, αφήνει ηχηρό στίγμα με τη σάτιρα και τον καυστικό και αθυρόστομο λόγο του. Ξεκινά από το θέατρο, έπειτα σχηματίζει μαζί με άλλους τις Μουσικές Ταξιαρχίες και στην πορεία συνεχίζει μόνος του. Ασχολήθηκε με το ραδιόφωνο ως παραγωγός έχοντας τη δική του εκπομπή, την τηλεόραση, τον Κινηματογράφο και τη συγγραφή. "Καλό του ταξίδι", καταλήγει η Δημοκρατική Συμπαράταξη. 

Ένωση Κεντρώων: Ένας μεγάλος ανατρεπτικός καλλιτέχνης

Η Ένωση Κεντρώων, με ανακοίνωσή της, εκφράζει την βαθιά της θλίψη για τον θάνατο του μεγάλου ανατρεπτικού καλλιτέχνη Τζίμη Πανούση. "Ο Τζίμης Πανούσης αφήνει έντονα το προσωπικό του στίγμα στη μουσική σκηνή της χώρας. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια, στην οικογένεια του και στους οικείους του", σημειώνει.

KKE: Συλλυπητήρια στους οικείους του

"Tο ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια και τους οικείους του", ήταν η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Νίκος Παππάς: Τζιμάκο μακάρι αυτό να ήταν ένα ακόμη αστείο

Ο Yπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς ανέβασε στο facebook το «αντίο» του για τον Τζίμη Πανούση.

«Τζιμάκο μακάρι αυτό να ήταν ένα ακόμα αστείο…» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό.

Γιώργος Νταλάρας: Το "αντίο" στον Τζίμη Πανούση

Στην είδηση θανάτου Τζίμη Πανούση, ο Γιώργος Νταλάρας έδειξε "μεγαλείο ψυχής" και θέλησε να αποχαιρετήσει τον καλλιτέχνη που σημάδεψε μια εποχή με το λόγο και τα κομμάτια του.

Έτσι, ο πάλαι ποτέ "αντίδικός" του μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook απέτισε το δικό του φόρο τιμής και του είπε το δικό του αντίο.

«Έφυγε ένας νέος, ταλαντούχος άνθρωπος, βυθίζοντας στη θλίψη τα παιδιά του, την οικογένειά του. Ένας άνθρωπος που με τη σκέψη του, το χιούμορ του και την οξύτητα του λόγου του ήταν χρήσιμος στην κοινωνία, όπως όλοι οι πραγματικοί καλλιτέχνες. Οι αντιθέσεις που είχα μαζί του στο παρελθόν, με κάνουν να λυπάμαι ακόμα πιο βαθιά. Μπροστά στη ζωή και στο θάνατο, όλα γίνονται ασήμαντα, μηδαμινά. Καλό σου ταξίδι», έγραψε.

Φοίβος Δεληβοριάς: Τζιμάκο μου αντίο, ξέρω πόσο πόνεσες

Την ιδιαίτερη σχέση τους αποκαλύπτει μέσα από το post του στο facebook για το θάνατο του Τζίμη Πανούση o Φοίβος Δεληβοριάς.

«…για να σε έχω για πάντα μαζί μου ένα αγκαθένιο χάδι στο κεφάλι μου… Κι εγώ είμ’εδώ μαζί με τη γενιά μου ολόκληρη, θα βγούμε απόψε που είναι Σάββατο και θα σε συζητήσουμε. Και θα αναγνωρίζουμε ο ένας στον άλλον το αγκάθινο στεφάνι σου» γράφει ο τραγουδοποιός.

Νοσηλεύτηκε στο «Ελπίς» τον Δεκέμβριο

Υπενθυμίζουμε ότι στις 2 Δεκεμβρίου 2017, ο Τζίμης Πανούσης υπέστη καρδιακό επεισόδιο, ύστερα από κρίση κολπικής μαρμαρυγής, και «κατέρρευσε»στην σκηνή κατά τη διάρκεια της παράστασης του στο «Κύτταρο Live Club». Τότε είχε νοσηλευτεί στο νοσοκομείο «Ελπίς».

Συγκινητικά ήταν όσα εκτυλίχθηκαν στο μαγαζί, την ώρα που ο Τζιμης Πανούσης μεταφέρονταν με φορείο στο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Ο γνωστός καλλιτέχνης ήταν ξαπλωμένος στο φορείο, ενώ κόσμος δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να τον χειροκροτεί, μέχρι να βγει έξω.

Μουσική διαδρομήΜουσικά δήλωνε αυτοδίδακτος. Τις πρώτες προσπάθειες στο χώρο της μουσικής ο Τζίμης Πανούσης τις έκανε με το σχήμα "Χαρούμενη Κουδουνίστρα" όταν ακόμα ήταν στο Γυμνάσιο. Στα μέσα με τέλη της δεκαετίας του 1970 σχηματίστηκαν οι Μουσικές Ταξιαρχίες από τον Τζίμη Πανούση (φωνή, στίχοι, μουσική) και τους Σπύρο Πάζιο (κιθάρα, synthesizer, έγχορδα), Γιάννη Δρόλαπα (ηλεκτρική κιθάρα), Βαγγέλη Βέκιο (τύμπανα) και Δημήτρη Δασκαλοθανάση (μπάσο). Στη συνέχεια προστέθηκε και ο Van Svarnas (σαξόφωνο).

Η πρώτη τους εμφάνιση σε κοινό έγινε το 1980 στο "Skylab" στην Πλάκα, ενώ η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά ήταν ο δίσκος Μουσικές Ταξιαρχίες που κυκλοφόρησε από την MINOS-EMI το 1982. Νωρίτερα (το 1980) είχε κυκλοφορήσει μία ανεξάρτητη παραγωγή σε κασέτα, το "Disco Tsoutsouni".

Ακολούθησαν οι δίσκοι Αν η Γιαγιά μου είχε Ρουλεμαν (1984) και Hard Core (ζωντανή ηχογράφηση, 1985). Από τον επόμενο δίσκο "Κάγκελα Παντού" (1986) ο Πανούσης αποφάσισε να συνεχίσει μόνος του.

Σόλο καριέραΤο 1987 κυκλοφόρησε ο δίσκος "Χημεία και Τέρατα" από την MINOS-EMI. Οι επόμενοι δύο δίσκοι "Δουλειές του Κεφαλιού" / The Greatest Kitsch Live! (1990) και "Ο Ρομπέν των Χαζών" (ζωντανή ηχογράφηση, 1992) κυκλοφόρησαν από την Music Box International, ενώ το "Vivere Pericolosamente" από την Warner το 1993. Η επόμενη δισκογραφική του δουλειά κυκλοφόρησε εφτά χρόνια μετά, το 2000, με τίτλο "Με Λένε Πόπη" και ήταν ζωντανή ηχογράφηση. Το 2002 κυκλοφόρησε επίσης μαζί με το περιοδικό Μετρό το ολιγόλεπτο CD "Δείγμα Δωρεάν" με ακυκλοφόρητα τραγούδια από τις τελευταίες παραστάσεις του.

Τον Ιανουάριο του 2009 κυκλοφόρησε ένα διπλό DVD με ζωντανή κινηματογράφηση της παράστασης "Της Πατρίδας μου η Σημαία" που δόθηκε το 2008 στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο.

Την άνοιξη του 2015 οι Μουσικές Ταξιαρχίες επανενώθηκαν για μια σειρά εμφανίσεων στο Κύτταρο έπειτα από 30 χρόνια απουσίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments