Πολιτισμός

Λυδία Κονιόρδου: Ο πολιτισμός δεν είναι περιττή δουλειά αλλά ανάγκη

Λυδία Κονιόρδου: Ο πολιτισμός δεν είναι περιττή δουλειά αλλά ανάγκη
Σημαντικό ρόλο στη συγκρότηση κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας οφείλει να παίξει η πολιτισμική μας κληρονομιά, υποστήριξε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.

Για να διασφαλιστεί το αύριο της Ευρώπης με ενιαία μορφή δεν μπορεί να αποτελεί ο πολιτισμός περιθωριακό του στοιχείο αλλά πυλώνα του. "Η πολιτιστική μας κληρονομιά, η πολύτιμη συλλογική μας εμπειρία προσφέρει στην πολυμορφία της ταυτότητάς μας και ενισχύει την αίσθηση του συνανήκειν" επεσήμανε η κα. Κονιόρδου

Συνδέοντας τον ελληνικό πολιτισμό με τον ευρωπαϊκό εξήγησε ότι ο ευρωπαϊκός πολιτισμός απαρτίζεται από τις κληρονομιές της κάθε χώρας που συνθέτουν την κοινή ευρωπαϊκή μας ταυτότητα. Προσφέρει παράλληλα μια αίσθηση απελευθέρωσης, ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση και την αισιοδοξία, η γνώση και η επαφή με την πολιτισμική κληρονομιά.

"Στη σημερινή εποχή η δημοκρατία είναι ζητούμενο και προστίθεται δίπλα στον αντίλογο της ποικιλομορφίας, του διαφορετικού, χωρίς να πρέπει απειλείται από το φόβο της προκατάληψης." εξήγησε η κα. Κονιόρδου. Ο φόβος του διαφορετικού οδηγεί στο φασισμό, υποστήριξε.

 "Συχνά σήμερα αντιλαμβανόμαστε την πολιτισμική μας κληρονομιά αποσπασματικά, με αποτέλεσμα να αποκομίζουμε μια στρεβλή εικόνα της κληρονομιάς όταν την αποκόβουμε" σημείωσε. Αναφέρθηκε στην ανάγκη εξασφάλισης της βιώσιμης ανάπτυξης "αλλάζοντας τον άνθρωπο που έχει αποκοπεί από τη φύση και ως σύγχρονος Νώε, αναζητά τη νέα κιβωτό για να διασώσει ό,τι έχει απομείνει". Προέτρεψε τους πάντες να διδάξουν τα παιδιά τους την κρίση και τη διάκριση.

Σήμερα δύσκολα μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι ο πολιτισμός αποτελεί κληρονομία. Ακόμη και μετά τις καταστροφές πολιτισμικών μνημείων από τον ISIS όλοι παραδέχθηκαν το μέγεθος του βανδαλισμού, σημείωσε. "Η συνεχής αφύπνιση είναι απαραίτητη προκειμένου να καλλιεργηθεί η υπερεθνική αίσθηση του συνανήκειν." Τόνισε μάλιστα ότι έχοντας διανύσει την οικονομική κρίση, η παραπάνω ανάγκη είναι αυξημένη.

Επανερχόμενη στην Ευρώπη, τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να γίνει Ένωση των πολιτών και όχι των κρατών και να αναδειχθεί ο δυτικός πολιτισμός που απαρτίζεται από την πολιτιστική κληρονομιά του κάθε κράτους χωριστά.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments