Πολιτισμός

Πώς να μιλήσεις για τον πατέρα σου;

Πώς να μιλήσεις για τον πατέρα σου;
Ο Joann Sfar πενθεί για το χαμό του πατέρα και την ίδια στιγμή συνειδητοποιεί πόσο πολύ του μοιάζει.

Λίγα λόγια για το βιβλίο 

Ο Ζοάν Σφαρ είναι ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους σχεδιαστές κόμικς στη Γαλλία, ένας αληθινός σταρ στη χώρα του. Όταν ο πατέρας του πεθαίνει, εκείνος βρίσκεται πια στα 46 του χρόνια. Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο γιος Σφαρ, που είχε και τις καλύτερες σχέσεις με τον πατέρα του, κοιτάει το παρελθόν κατάματα και γράφει την πιο προσωπική του ιστορία. Είκοσι έξι μικρά κεφάλαια για μια ολόκληρη ζωή. Ένα τρυφερό βιβλίο γραμμένο με γέλια και με δάκρυα.«Δεν μπορούμε να κλαίμε όπως να ‘ναι, αλλιώς το πένθος δεν λειτουργεί. Ο Σφαρ κλαίει, λοιπόν, χαμογελώντας. Η λογοτεχνία αναλαμβάνει τα υπόλοιπα» γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Διαβάζουμε ένα απόσπασμα

«Ήξερα από την ηλικία των τρεισήμισι χρονών τα ψέμματα των μεγάλων, “η μαμά σου έφυγε ταξίδι”, αλλά έπρεπε να περιμένω σαράντα δύο και μισό χρόνια για να το δω αυτό… Γνωρίζω τα πτώματα. Έχω ανοίξει αρκετά στο Νοσοκομείο Παστέρ, γνωρίζω τα οστά. Στη Καλών Τεχνών δεν πήγαινες μπροστά, αν δεν κράδαινες ένα μηριαίο ή μια άνω γνάθο. Αλλά δεν είχα δει ποτέ μια ψυχή να εγκαταλείπει ένα σώμα […] 

Φέτος, για πρώτη φορά, περνάω οχτώ μέρες μόνος με τα παιδιά μου, στο λίκνο των πολυθεϊστών, στο Ηράκλειο, τη δική μου Γη της Επαγγελίας. Καλύτερα από την Κορσική, καλύτερα από τη Νίκαια. Και μ’ αρέσει αυτή η εκπληκτική ιδέα: πολλοί θεοί. Που τους καλούν στο θέατρο, αλλά οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με τη σοφία. Οι Έλληνες ήταν αρκετά έξυπνοι ώστε να την αφήσουν για τον εαυτό τους. Ναι, πάω εκεί, την περίοδο που είναι ο θρησκευτικός μήνας πένθους για τον μπαμπά. Θα ήθελα πολύ να αδιαφορήσω για τις ημερομηνίες αλλά, από τη στιγμή που πάτησα το πόδι μου σ’ αυτό το νησί των αιρετικών, η όρασή μου άρχισε να μειώνεται». 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα 

Ο Ζοάν Σφαρ γεννήθηκε στη Νίκαια της Γαλλίας το 1971. Σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Νίκαιας και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού. Είναι ένας από τους σημαντικότερους γάλλους συγγραφείς κόμικς, με γνωστότερο έργο του τη σειρά «Le Chat du rabbin», ενώ παράλληλα έχει ασχοληθεί με τη σκηνοθεσία, το σενάριο και το μυθιστόρημα. Το «Πώς να μιλήσεις για τον πατέρα σου;» ήταν στην τελική λίστα υποψηφιοτήτων για το βραβείο Prix de Flore και υποψήφιο για το λογοτεχνικό βραβείο της εφημερίδας Le Monde. 

ΤΙΤΛΟΣ: Πώς να μιλήσεις για τον πατέρα σου; 

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ:Joann Sfar 

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Ρούλα Γεωργακοπούλου

Εκδόσεις Πόλις 

Σελ.:160 

Τιμή:12,00 €

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Η Στέφανι Τσάκωνα αποκλειστικά στο pagenews.gr

Η Ευανθία Ρεμπούτσικα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Αθήνα 2018: Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου από τη Δευτέρα

Περιφέρεια Αττικής: Διαδικτυακή εκστρατεία της για το Μουσειακό Κέντρο Πολιτιστικών Προϊόντων (vid)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments