Οικονομία

Capital controls: Έρχονται νέες αλλαγές – Πως διαμορφώνεται το όριο αναλήψεων

Capital controls: Έρχονται νέες αλλαγές – Πως διαμορφώνεται το όριο αναλήψεων
Το ανώτατο όριο ανάληψης ανέρχεται σήμερα στα 2.300 ευρώ.

Νέες αλλαγές έρχονται στα capital controls που αναμένεται να δώσουν ανάσα τόσο στους πολίτες, όσο και στις επιχειρήσεις. Το σχέδιο των αλλαγών που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεννόηση πάντα με τους θεσμούς και τις τράπεζες, προβλέπει σημαντική χαλάρωση των περιορισμών με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τους δανειστές, με την προϋπόθεση να μην υπάρχουν διαρροές καταθέσεων.

Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι αλλαγές αναμένονται και μέσα στις επόμενες ημέρες. Δεν αποκλείεται μάλιστα οι αλλαγές που ίσως φέρουν και νέα αύξηση στο ποσό ανάληψης να έρθουν από την 1η Ιουνίου.

Να γίνει γνωστό, ότι το θέμα συζητήθηκε πριν δυο μέρες στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Το όριο ανάληψης συζητείται να πάει στις 3.000 ευρώ το μήνα, ωστόσο οι τράπεζες μάλλον προτιμούν η αύξηση να είναι μικρότερη και να κινηθεί στις 2.500 ευρώ.

Σύμφωνα με το Capital εξετάζεται ακόμα να επιτραπεί: α) να ανοίγονται νέοι λογαριασμοί όψεως ή καταθετικοί και να προστίθενται συνδικαιούχοι στους ήδη υφιστάμενους ακόμα και εάν δημιουργείται νέος κωδικός πελάτη (Customer ID) από την τράπεζα, και β) να ενεργοποιούνται αδρανείς, κατά την έννοια του Ν. 4151/2013 (Α΄ 103), λογαριασμοί.

Ακόμη, γίνεται γνωστό, ότι οι τράπεζες δέχονται την ακόμα μεγαλύτερη διευκόλυνση των συναλλαγών των επιχειρήσεων με το εξωτερικό. Εδώ πιθανότατα να δούμε από την 1η Ιουνίου πλήρη απελευθέρωση των εσόδων που προέρχονται από το εξωτερικό. Εκτός αυτού, άλλο ένα θέμα που έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων, είναι και ο διπλασιασμός των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες, χωρίς την προϋπόθεση της προηγούμενης ιστορικότητας, από τις 20.000 στις 40.000 ευρώ ανά πελάτη την ημέρα.

Καταληκτικά, σε κάθε περίπτωση, για την πλειοψηφία των πολιτών μετά την 1η Μαρτίου και την αύξηση του ορίου από τα 1.800 στα 2.300 ευρώ με την παράλληλη απελευθέρωση του ανοίγματος νέων λογαριασμών τα capital controls δεν προκαλούν σημαντικά προβλήματα και ουσιαστικά οι περιορισμοί στις συναλλαγές της καθημερινότητας αποτελούν παρελθόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Capital controls: Υπουργός προανήγγειλε την άρση τους

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments