Πολιτική

Γερμανικός Τύπος για Σκοπιανό: Μόνο ένας μπορεί να λέγεται Μακεδονία

Γερμανικός Τύπος για Σκοπιανό: Μόνο ένας μπορεί να λέγεται Μακεδονία
Η συμφωνία για το Σκοπιανό κάνει τον γύρο του κόσμου.

Το Σκοπιανό, έχει στρέψει τα βλέμματα του διεθνή τύπου στην Ελλάδα. Μετά λοιπόν τις αρχικές υπογραφές, μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ, τα ξένα μέσα ενημέρωσης έχουν κατακλυστεί από δημοσιεύματα για τη συμφωνία.

“Υπεγράφη η ιστορική συμφωνία” είναι ο τίτλος στην ιστοσελίδα του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης (tagesschau.de), που αναφέρει ότι διευθετείται μία διένεξη δεκαετιών για το όνομα “Μακεδονία”.

Σημειώνει πάντως ότι “είναι άδηλο ακόμη αν η συμφωνία θα περάσει τα εμπόδια της κοινοβουλευτικής έγκρισης και του δημοψηφίσματος. Και στις δύο χώρες εκφράζονται σημαντικές επιφυλάξεις για τη συμφωνία. Στην Ελλάδα η συντηρητική αντιπολίτευση την απορρίπτει. Πάντως η πρόταση μομφής που κατέθεσε κατά του Τσίπρα απερρίφθη το Σάββατο με καθαρή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο”.

Ακόμη, η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit, στην ηλεκτρονική της έκδοση, έχει τίτλο “Μόνο ένας μπορεί να λέγεται Μακεδονία”.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, “πολλοί Έλληνες φοβούνταν ότι, με την ονομασία Μακεδονία, η γειτονική χώρα θα μπορούσε να προβάλει αξιώσεις έναντι της ομώνυμης ελληνικής επαρχίας. Οι επιφυλάξεις της Ελλάδας μέχρι σήμερα έκλειναν τον δρόμο της Μακεδονίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ”.

Η Αυστρία “απειλεί” Τσίπρα και Ζάεφ για την συμφωνία 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph, η Αυστρία απειλεί να σαμποτάρει τη συμφωνία για το Σκοπιανό. Συγκεκριμένα, κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει αν η ΕΕ δεν τερματίσει τις ενταξιακές συζητήσεις με την Τουρκία.

«Η Αυστρία μας έχει πει ότι θα μπλοκάρει τα συμπεράσματα του Συμβουλίου για την Τουρκία», είπε στην Telegraph ένας διπλωμάτης της ΕΕ. Το να μπλοκάρει μία μόνο χώρα τα συμπεράσματα δεν είναι κάτι πρωτοφανές, αλλά πρόκειται για κάτι σπάνιο και συνήθως είναι η έσχατη λύση, σημειώνει το δημοσίευμα.

Αυτή η απειλή, αν υλοποιηθεί, θα ενίσχυε την πολιτική πίεση στον Ζόραν Ζάεφ και τον Αλέξη Τσίπρα, τονίζει η Telegraph. «Ο Ζάεφ πρέπει να περάσει τη συμφωνία από το κοινοβούλιο και από δημοψήφισμα, ενώ ο Τσίπρας, που επέζησε από πρόταση δυσπιστίας το Σάββατο για τη συμφωνία, επίσης αντιμετωπίζει την αντιπολίτευση σε αυτό το θέμα», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Να σημειωθεί, ότι ο Σεμπάστιαν Κουρτς, καγκελάριος της Αυστρίας, επανειλημμένα έχει ζητήσει να μπει ένα τέλος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, καγκελάριος της Αυστρίας, επανειλημμένα έχει ζητήσει να μπει ένα τέλος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. Το παρασκηνιακό δράμα στις Βρυξέλλες μπορεί να τροφοδοτήσει μια πιθανώς εκρηκτική διένεξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για το μεταναστευτικό, που μπορεί να εξελιχθεί σε κρίση κατά τη Σύνοδο, επισημαίνει το δημοσίευμα. Ήδη αυτό το θέμα απειλεί τον κυβερνητικό συνασπισμό της Ανγκελα Μέρκελ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments