Πολιτισμός

Λυδία Κονιόρδου: Σε διάσκεψη στο Βερολίνο για την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Κληρονομιά

Λυδία Κονιόρδου: Σε διάσκεψη στο Βερολίνο για την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Κληρονομιά
Διάσκεψη στο Βερολίνο για την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Κληρονομιά, με τη συμμετοχή της Λυδίας Κονιόρδου.

Με την παρουσίαση του «Καλέσματος για δράση» του Βερολίνου (Berlin call to action) ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής η Διάσκεψη για την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Κληρονομιά, που πραγματοποιήθηκε στην γερμανική πρωτεύουσα με πρωτοβουλία της οργάνωσης «Europa Nostra», της Γερμανικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς (DNK), τον φορέα «Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς» στην Γερμανία και το Πρωσικό Ίδρυμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς (SPK).

Το 2018, Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής για το όλο και μεγαλύτερο κίνημα για την πολιτιστική κληρονομιά.

Αποτελεί την αφορμή για την ανάδειξη της σημασίας της κοινής κληρονομιάς πολιτισμού και την αξιοποίησή της προς όφελος της ίδιας της Ευρώπης και των προοπτικών της.

Για μία εβδομάδα, το Βερολίνο βρέθηκε στο επίκεντρο επίσημων φορέων, κυβερνήσεων, οικονομικών ινστιτούτων, δημάρχων ιστορικών πόλεων, οργανισμών, καλλιτεχνών, πανεπιστημίων, ερευνητών, δασκάλων, ιδιοκτητών ιστορικών κτιρίων, πολιτών από όλη την Ευρώπη. Το «παρών» στην διάσκεψη έδωσαν μεταξύ άλλων το Συμβούλιο της Ευρώπης, η UNESCO και το Διεθνές Κέντρο για την Μελέτη της Συντήρησης και της Αναστήλωσης Πολιτιστικών Αγαθών (ICCROM).

Η θετική και συνεκτική δύναμη της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς και των αξιών που μπορεί και συνδέει τους πολίτες και τις κοινότητες και δίνει βαθύτερη σημασία στο σύνολο του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, αποτέλεσε το κεντρικό θέμα της παρέμβασης της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, η οποία εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Διάσκεψη.

Μιλώντας σε πάνελ με θέμα τις κοινές αξίες και την κοινή κληρονομιά στην Ευρώπη, η υπουργός ανέδειξε ως μεγάλη συνεισφορά των Ελλήνων στον δυτικό πολιτισμό την εισαγωγή του Διαλόγου ως θεμέλιο της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι πρόκειται για την «ουσία μιας διαλεκτικής διαδικασίας, ορατής σε όλα τα μεγάλα της επιτεύγματα, από την αρχιτεκτονική και τα γλυπτά του Παρθενώνα, μέχρι τον Επιτάφιο του Θουκυδίδη, από την αρχαία ελληνική φιλοσοφία μέχρι την κορύφωση του αρχαιοελληνικού πνεύματος στην Τραγωδία». Έκανε λόγο για μια σύγχρονη διαδικασία διαλόγου και επισήμανε την βασική αρχή ότι η κοινή πολιτιστική κληρονομιά βρίσκεται στον πυρήνα της ευρωπαϊκής ταυτότητας.

«Ο πολιτισμός, όπως εκφράζεται στα μεγάλα καλλιτεχνικά επιτεύγματα αλλά και σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς μας, μας διδάσκει τη συνύπαρξη μέσα από τη διαφορά, την αλληλεγγύη, καθώς και την δημιουργία μέσα από την ανταλλαγή», συνέχισε η κυρία Κονιόρδου και αναφέρθηκε στον διάλογο των ευρωπαϊκών μνημείων με την αρχαία Ελλάδα, που είναι ορατός στην αρχιτεκτονική τους, όπως και σε αυτόν μεταξύ της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας και του διαφωτισμού και του ρομαντισμού. Αντίστοιχα, κοινοί μύθοι, έθιμα, παραδόσεις και σύμβολα εμφανίζονται στη Βαλκανική, την κεντρική Ευρώπη και τη Μεσόγειο.

«Η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί τη ζωντανή αποτύπωση αυτού του διαλόγου, αλλά ταυτόχρονα και μια ενσάρκωση των κοινών μας αξιών. Η κάθε εποχή επιτάσσει να προσεγγίζουμε εκ νέου τις αξίες αυτές δίνοντας τους νέο βάθος και ταυτόχρονα νέα πρακτική εφαρμογή», ανέφερε η υπουργός και τόνισε ότι «υπογράφουμε με ενθουσιασμό το “κάλεσμα για δράση” που προτείνουν οι διοργανωτές της Διάσκεψης, με την ευχή να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα με τελικό στόχο την δημιουργική άνθηση του κοινού μας παρόντος».

Η κ. Κονιόρδου ανέφερε ακόμη το προσφυγικό και το περιβάλλον ως τις δύο σημαντικότερες κρίσεις/προκλήσεις της εποχής μας για την Ευρώπη και όχι μόνο, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι οι κρίσεις αυτές προσφέρουν ταυτόχρονα μια ευκαιρία για δράση από κοινού, μια ευκαιρία να προτάξουμε την αλληλεγγύη ως μια από τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες, επισημαίνοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί από την κοινή μοίρα». Η κοινή δράση έχει στη βάση της τον πολιτισμό, επέμεινε και πρόσθεσε ότι είναι ο κοινός πολιτισμός που επιτρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι.

Νωρίτερα, η κ. Κονιόρδου διάβασε αποσπάσματα από τον Επιτάφιο του Γοργία και από το Γ’ μέρος από το Μυθιστόρημα του Γιώργου Σεφέρη, καταδεικνύοντας τόσο την συνέχεια της ελληνικής γλώσσας, όσο και τον διάλογο μεταξύ αρχαιοελληνικής και νεότερης δημιουργίας και την διαχρονική σημασία των μνημείων.

Στο πλαίσιο της Διάσκεψης, πραγματοποιήθηκαν εξάλλου εκθέσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, ξεναγήσεις σε παλαιότερα και σύγχρονα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και εργαστήρια με αντικείμενο την δραστηριοποίηση των νέων στα θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και την συντήρηση μνημείων και τον ρόλο του τουρισμού στην προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Περισσότερα πολιτιστικά νέα και δρώμενα στην ειδική κατηγορία του www.pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments