Ελλάδα

Βάσεις 2018: Οι πρώτες εκτιμήσεις

Βάσεις 2018: Οι πρώτες εκτιμήσεις
Αυτές είναι οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις 2018, σύμφωνα με τα φετινά δεδομένα των πανελληνίων.

Ανακοινώθηκαν σήμερα μετά τις 13:00 τα αποτελέσματα των Πανελληνίων 2018 σε Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια και η αγωνία των υποψηφίων έλαβε τέλος.

Όπως είχε αναφέρει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπαιδευτικός αναλυτής, Χρήστος Κάτσικας, φέτος «υπάρχει ένα νέο τοπίο στις Πανελλαδικές Εξετάσεις που δεν έχει σημαντικά στοιχεία σύγκρισης με το περσινό. Και ως γνωστόν οι εκτιμήσεις για την κίνηση των βάσεων βασίζονται ουσιαστικά στη σύγκριση των δεδομένων της φετινής σχολικής χρονιάς με την περσινή και μερικές φορές και με την προπέρσινη».

Όπως εξηγεί ο κ. Κάτσικας παρουσιάζοντας τα φετινά δεδομένα:

«Ο αριθμός των εισακτέων αυξήθηκε φέτος κατά 3.966 θέσεις. Ωστόσο, στην πραγματικότητα η αύξηση για τους υποψήφιους των Γενικών Λυκείων είναι περίπου 2.000 θέσεις, καθώς οι 1.866 αποτελούν το επιπλέον ποσοστό που δίνεται στους υποψηφίους των ΕΠΑΛ. Σαφώς ακόμη και αυτή η αύξηση θέσεων εισακτέων δεν είναι μικρή ωστόσο δεν αφορά τις σχολές υψηλής ζήτησης, π.χ. τις Ιατρικές στις οποίες τελικά έχουμε μία μικρή μείωση των εισακτέων από το Γενικό Λύκειο.

Πέρυσι, οι υποψήφιοι είχαν δικαίωμα να δηλώσουν σχολές επιλέγοντας δύο από τα πέντε διαθέσιμα επιστημονικά πεδία. Φέτος τα επιστημονικά πεδία περιορίστηκαν σε τέσσερα αφού οι Παιδαγωγικές σχολές δεν αποτελούν πλέον ξεχωριστό πεδίο αλλά μπορούν να δηλωθούν από όλους/όλες τους υποψηφίους όλων των πεδίων. Οι περυσινοί ενδιαφερόμενοι ήταν λίγοι και οι βάσεις των Παιδαγωγικών Σχολών ήταν χαμηλές. Φέτος οι ενδιαφερόμενοι είναι πολλαπλάσιοι και ο ανταγωνισμός πολύ μεγαλύτερος. Πόσοι όμως θα ενδιαφερθούν και με τι βαθμολογίες; Θα τις δηλώσουν υποψήφιοι με υψηλές βαθμολογίες ή μόνο με μέτριες και κάτω; Μηχανογραφικά δελτία δεν έχουν ακόμα συμπληρωθεί, άρα κανείς δεν ξέρει τις προτιμήσεις των υποψηφίων» αναφέρει ο κ. Κάτσικας.

Οι εκτιμήσεις για τις βάσεις 2018:

Πτώση στο 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο

Στο πλαίσιο αυτό, όπως δήλωσε ο κ. Κάτσικας, «μπορούμε να μιλήσουμε με σιγουριά κυρίως για το 2ο Επιστημονικών Πεδίο (Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες) και για το 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής), καθώς και για τα Παιδαγωγικά Τμήματα που κατανέμονται σε όλα τα Πεδία. Στο 2ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο είναι ξεκάθαρο ότι θα έχουμε πτώση των βάσεων εισαγωγής στα περισσότερα τμήματα. Σε αυτά που η κίνηση των βάσεων εισαγωγής αναμένεται να είναι αντίστροφη (άνοδος) είναι στα Παιδαγωγικά Τμήματα των δυο Πεδίων».

Μικρές αλλαγές στο 1ο και στο 3ο επιστημονικό πεδίο

Για το 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικές, Κοινωνικές και Νομικές Επιστήμες) και για το 3ο Επιστημονικό Πεδίο η κίνηση των βάσεων εισαγωγής είναι, σύμφωνα με τον κ. Κάτσικα, θολή.

«Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο αναμένουμε μικρές αυξομειώσεις των βάσεων εισαγωγής με βασική τάση την πτώση ενώ στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο οι Ιατρικές Σχολές δεν φαίνεται ότι μπορούν να υποχωρήσουν αισθητά από τα περσινά επίπεδα των βάσεών τους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments