Διεθνή

4 Ιουλίου: Ημέρα Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ

4 Ιουλίου: Ημέρα Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ
Στις 4 Ιουλίου έγινε η αρχή της ίδρυσης του κράτους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Η 4η Ιουλίου είναι εθνική γιορτή στις ΗΠΑ καθώς οι Αμερικανοί γιορτάζουν σε όλη τη χώρα τη «Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας» από τη Μεγάλη Βρετανία.

Είναι η μέρα που 13 βρετανικές αποικίες ανεξαρτητοποιήθηκαν από τη Μεγάλη Βρετανία και άνοιξε ο δρόμος για την ίδρυση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Η Μασαχουσέτη, το Νιού Χαμσάιρ, η Νέα Υόρκη, η Πενσυλβάνια,το Κονέκτικατ, το Ροντ Άιλαντ, η Νέα Υερσέη, το Ντελαγουέρ, το Μέριλαντ, η Βιργινία, η Νότια και Βόρεια Καρολίνα και η Γεωργία αποφάσισαν να διασπαστούν από τη Μεγάλη Βρετανία.

Αφορμή στάθηκε η υψηλή φορολογία που τους επέβαλαν οι Βρετανοί με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να ξεσηκωθούν κατά της “μητέρας πατρίδας”.

Οι Βρετανοί διόριζαν δικούς τους κυβερνητικούς υπαλλήλους και είχαν επιβάλει περιοριστικούς όρους στο εμπόριο και στην ελευθερία της έκφρασης.

Το Ηπειρωτικό Κογκρέσο έδωσε στην δημοσιότητα τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, που είχε συντάξει ο δικηγόρος και μετέπειτα πρόεδρος των ΗΠΑ Τόμας Τζέφερσον και στις 4 Ιουλίου 1776 το τελικό σχέδιο της Διακήρυξης εγκρίθηκε από το Κογκρέσο.

“Εμείς, οι αντιπρόσωποι των ενωμένων Πολιτειών της Αμερικής, αφού συγκαλέσαμε Γενική Συνέλευση, επικαλούμενοι τον Υπέρτατο Κριτή του κόσμου ως μάρτυρα των προθέσεών μας, διακηρύσσουμε και δηλώνουμε επισήμως, στο όνομα και με εξουσία του αγαθού λαού των αποικιών αυτών, ότι αυτές οι ενωμένες Αποικίες, αποτελούν και δικαιωματικά οφείλουν να αποτελέσουν ελεύθερες και ανεξάρτητες πολιτείες, ότι απαλλάσσονται από κάθε πίστη και υποταγή προς το Βρετανικό Στέμμα, και ότι κάθε πολιτικός δεσμός μεταξύ αυτών και του Βρετανικού Κράτους λύεται και πλέον δεν υφίσταται· και ότι ως ελεύθερες και ανεξάρτητες πολιτείες έχουν πλήρη ισχύ να κηρύξουν πόλεμο, να συνομολογήσουν ειρήνη, να συνάψουν συμμαχίες, να καθιερώσουν εμπόριο και να προβούν σε κάθε είδους συμφωνίες και ενέργειες που χαρακτηρίζουν τα ανεξάρτητα κράτη. Και προς στήριξη αυτής της διακήρυξης, έχοντας ακλόνητη πίστη στην προστασία της Θείας Πρόνοιας, αμοιβαία δεσμεύουμε μεταξύ μας τις Ζωές μας, τις Περιουσίες μας και την ιερή Τιμή μας”, έγραφε η διακήρυξη.

Οι δεκατρείς Αμερικανικές Αποικίες δεν αποτελούσαν πλέον μέρος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και ήταν η αρχή της ίδρυσης του κράτους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments