Πολιτική

Βουλή: Ψήφισαν τα μέτρα για τους πληγέντες στο Μάτι – Η διαφοροποίηση του ΚΚΕ

Βουλή: Ψήφισαν τα μέτρα για τους πληγέντες στο Μάτι – Η διαφοροποίηση του ΚΚΕ
Ψηφίστηκαν από όλα κόμματα οι διατάξεις για τη στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου στο Μάτι.

Ψηφίστηκαν οι διατάξεις για τη στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018, καθώς και η τροπολογία για τις κατεδαφίσεις των αυθαιρέτων που είχαν κατατεθεί στο σχέδιο νόμου του υπουργείο Παιδείας “Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και άλλες διατάξεις”.

Η ΝΔ υπερψήφισε όλες τις τροπολογίες της κυβέρνησης για την ανακούφιση-στήριξη των πληγέντων και τα υπόλοιπα κόμματα στήριξαν, εκτός του ΚΚΕ.

Κατά την ψηφοφορία που προηγήθηκε τα κόμματα τοποθετήθηκαν ως εξής:

Η τροπολογία για την επιδότηση ανεργίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 ψηφίστηκε ομόφωνα.

Η τροπολογία με τα μέτρα οικονομικής στήριξης για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα. εκτός από το ΚΚΕ που δήλωσε «παρών».

Η τροπολογία με τις «επείγουσες ρυθμίσεις για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κτισμάτων σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας», ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα εκτός του ΚΚΕ που δήλωσε «παρών» και της Χρυσής Αυγής που δήλωσε «όχι».

Καραθανασόπουλος: «Στάχτη στα μάτια του κόσμου» οι τροπολογίες για τους πυρόπληκτους

«Στάχτη στα μάτια του κόσμου» και χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος τις υπουργικές τροπολογίες για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων και τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «άνθρακες ο θησαυρός».

Tόνισε ότι η πολύνεκρη πυρκαγιά στην Αττική ήταν ένα «προσχεδιασμένο έγκλημα με διαχρονικές ευθύνες από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις». Για τις αποζημιώσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ανέφερε ότι δεν είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα, πως είναι στάχτη στα μάτια του κόσμου. Σημείωσε δε, ότι με ευθύνη του κράτους πρέπει να αποκατασταθούν οι ζημιές στο 100% και πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ δεν μπορεί να αποδεχθεί την τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών.

Για την τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας περί κατεδαφίσεων υπογράμμισε ότι είναι «άνθρακες ο θησαυρός», καθώς φιλοδοξία είναι η υλοποίηση ενός νομοθετικού πλαισίου 30 ετών και δεν εντάσσεται σε κανένα απολύτως σχεδιασμό αντιπυρικής προστασίας. Έκανε επίσης λόγο για υποκρισία από την κυβέρνηση που αυτή, όπως και οι προηγούμενες, πήρε μέτρα και ψήφισε νόμους για την παραχώρηση δασών, ακτών και ορεινών όγκων στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ο κ. Καραθανασόπουλος, σχολίασε πως δεν υπάρχει κανένα απολύτως μέτρο και σχέδιο για άλλες περιοχές της χώρας όπου οι κάτοικοι ανησυχούν για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει μια ανάλογη πυρκαγιά, όπως στην Ανατολική Αττική.

Σε ότι αφορά την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για την παροχή επιδόματος ανεργίας στους πυρόπληκτους, σημείωσε ότι το ΚΚΕ την στηρίζει αλλά συμπλήρωσε ότι είναι πολύ μικρό το ποσό και δεν καλύπτει τις απώλειες στο εισόδημα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments