Συνεντεύξεις

Βαρβάρα Πεντζερίδου: «Ακόμα και τα πιο τρελά όνειρα, γίνονται πραγματικότητα είτε μέσα από πολύ κόπο, είτε μέσα από συγκυρίες»

Βαρβάρα Πεντζερίδου: «Ακόμα και τα πιο τρελά όνειρα, γίνονται πραγματικότητα είτε μέσα από πολύ κόπο, είτε μέσα από συγκυρίες»
Η Βαρβάρα Πεντζερίδου είναι μαμά, νηπιαγωγός και εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού και παραμυθιών.

Μέσα από τη συνέντευξή μας, η Βαρβάρα Πεντζερίδου μιλάει για ένα παραμύθι που αφορά στη δύναμη της θέλησης, την πίστη σε μια ιδέα, για τη σημασία των στόχων στη ζωή μας, για τα όνειρα που με αφοσίωση μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. Πρόκειται για μια παράσταση που πρέπει να δουν όλα τα παιδιά δεδομένου πως θα τα βοηθήσει να αντιληφθούν τις ως άνω έννοιες και να τις ενστερνιστούν μεγαλώνοντας.

Το κείμενο για το «Μικρό ονειροπόλο». υπογράφει ο Μάνος Ζερβάκης, τη σκηνοθεσία η Ξανθή Ταβουλαρέα-ιδρυτικό μέλος του Ρέον, ενώ στο ρόλο της αφηγήτριας βρίσκουμε μια από τις πιο στενές συνεργάτιδες της, την Βαρβάρα Πεντζερίδου.

Κυρία Πεντζερίδου μιλήστε μας για το «Μικρό ονειροπόλο». Ο τίτλος του και η θεματική με ιντριγκάρουν και αυτός είναι και ο λόγος της συνέντευξής μας.

Ο Μικρός Ονειροπόλος το παραμύθι του Μανόλη Ζερβάκη, είναι μια πολύ όμορφη ιστορία ενός μικρού αγοριού που το όνειρό του είναι να γίνει πρίγκιπας. Οι φίλοι του, όμως τον κοροϊδεύουν, δεν πιστεύουν στο όνειρό του και γελάνε μαζί του. Ωστόσο ακόμα και τα πιο τρελά όνειρα, καμιά φορά, γίνονται πραγματικότητα είτε μέσα από πολύ κόπο, είτε μέσα από συγκυρίες. Τη συνέχεια θα την αποκαλύψουμε στην παραμυθοπαράστασή μας.

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται η παράσταση;

Για μένα το θέατρο απευθύνεται σ’ όλες τις ηλικίες!!! Απλώς τα παιδιά είναι κοινό ανωτάτου επιπέδου, διότι είναι τα ίδια ηθοποιοί και μάλιστα αξεπέραστοι, με εμπειρία στον αυτοσχεδιασμό και στα μινιμιμαλιστικά σκηνικά, γιατί παίζουν συνέχεια. Εμείς, οι ενήλικες ηθοποιοί, κουβαλάμε μια πτυχή παιδικότητας που αρνούμαστε να τη χάσουμε. Όταν αυτήν την πτυχή βγάζουμε προς τα έξω, επιτέλους παίζουμε με χαρά και γυρνάμε πίσω σε μια εποχή που ξαφνικά ένα πανί ,μεταμορφώνεται σε ιπτάμενο χαλί κι εμείς πετάμε μαζί του.

Τι θα θέλατε να αποκομίσουν τα παιδιά από την παράσταση;

Θέλω όλα τα παιδιά του κόσμου να μην ντρέπονται να εκφράσουν τη γνώμη τους. Είναι ένας παιδικός μου εφιάλτης αυτός. Δε μιλούσα, φοβόμουν μήπως πω κάτι και γελάσει κάποιος μαζί μου. Θέλω όλα τα παιδιά να μην ντρέπονται να κάνουν όνειρα, να μη βάζουν φραγμούς στη φαντασία τους, θέλω τα παιδιά να δημιουργούν, να παίζουν, να μαθαίνουν παίζοντας. Κι όλα αυτά τα θέλω τα δικά μου, είναι μέσα στην παράσταση, το παιχνίδι, το τραγούδι, οι κούκλες, το παραμύθι, το χιούμορ ,η χαρά.

Τι μέσα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ώστε να κρατηθεί αμείωτο το ενδιαφέρον ενός τόσο απαιτητικού κοινού όπως είναι τα παιδιά;

Είναι πιο απλό από τη χρήση μέσων, η οποία είναι συμπληρωματική. Τα παιδιά θα τα κοιτάξω στα μάτια και θα τους πω την αλήθεια της ιστορίας. Θα τα κοιτάξω στα μάτια και θα παίξω μαζί τους, θα τραγουδήσω μαζί τους, θα είμαι εκεί γι αυτά.

Ποιο είναι το βασικό κριτήριό σας για να συμμετέχετε σε μια παιδική παράσταση;

Μού αρέσουν οι παιδικές παραστάσεις γιατί αγαπώ πολύ τα παιδιά. Ασχολούμαι μαζί τους, ζωγραφίζω μαζί τους, παίζω, γελάω με τα αστεία τους, τα προσέχω όταν μου μιλάνε. Στην περίπτωση του «Μικρού Ονειροπόλου», μού άρεσε πολύ και το κείμενο και το γεγονός ότι τη σκηνοθεσία υπογράφει η Ξανθή Ταβουλαρέα, που στήνει με πολύ μεράκι και αγάπη το παραμύθι!

Στην εποχή του tablet και του playstation πόσο δύσκολο είναι να φέρεις τα παιδιά στο θέατρο;

Δεν είμαι αφοριστική με τα τεχνολογικά μέσα, διότι τα χρησιμοποιώ ως εργαλεία και θεωρώ ότι μου λύνουν τα χέρια. Έχω παρατηρήσει από την ίδια μου την κόρη, ότι με το τάμπλετ ασχολείται περισσότερο, όταν βαριέται και δεν έχει να κάνει κάτι. Νομίζω λοιπόν ότι- χωρίς να το αφορίσουμε- αν δώσουμε εναλλακτικές δράσεις στα παιδιά, δε θα ασχολούνται υπερβολικά με τάμπλετ. Φοβόμαστε επίσης να αφήσουμε τα παιδιά μας να παίξουν στη γειτονιά, να κάνουν ποδήλατο στο πάρκο κλπ (βάζω και τον εαυτό μου μέσα), πώς λοιπόν περιμένουμε να κάνουν κάτι δημιουργικό; Δημιουργικό είναι το παιχνίδι της εξερεύνησης, το χώμα, η άμμος, το χρώμα, το χαλίκι, το νερό, τα φύλλα, τα λουλούδια, τα δέντρα, το κρυφτό. Πρώτα λοιπόν πρέπει κι εγώ σα μαμά να αφήσω το παιδί μου να είναι δημιουργικό και μετά να το κατευθύνω στο θέατρο, αλλιώς ακόμα και στην παράσταση, ανεξάρτητα αν είμαι η μαμά της, ανεξάρτητα αν έχει μεγαλώσει στις πρόβες και στα θεατρικά παιχνίδια, θα βγάλει το τάμπλετ και θα παίζει την ώρα που τραγουδάω ή αφηγούμαι.

Ταυτότητα παράστασης:

Πρεμιέρα: Κυριακή 7 Οκτωβρίου στις 19:00 και κάθε Κυριακή στις 12:00 Ανοιχτό Ίδρυμα Εκπαίδευσης, Αίθουσα Θεατρικού Παιχνιδιού, Μενεμένης 5, Νέα Ιωνία (στάση Πευκάκια) Διάρκεια: 60 λεπτά (χωρίς διάλειμμα) Εισιτήρια: 8 € (γενική είσοδος), 5 € (προπώληση) Προπώληση: Viva.gr και στο Ανοιχτό Ίδρυμα Εκπαίδευσης (ισόγειο) Κρατήσεις θέσεων: 210 2778618

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments