Διεθνή

Τσουνάμι στην Ινδονησία: Τουλάχιστον 168 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες

Τσουνάμι στην Ινδονησία: Τουλάχιστον 168 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες
Τσουνάμι που προκάλεσε καταστροφές και άφησε πίσω του νεκρούς είχαμε στην Ινδονησία, έπειτα από έκρηξη ηφαιστείου. Δεκάδες νεκροί και τραυματίες.

Τσουνάμι, που προκλήθηκε από την έκρηξη ηφαιστείου, στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 168 ανθρώπων στην Ινδονησία.

Κύματα ύψους έως και 20 μ. σάρωσαν τις ακτές, πλημμυρίζοντας εκατοντάδες σπίτια και ξενοδοχεία.

Περίπου 600 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ τουλάχιστον 20 αγνοούνται, από το τσουνάμι που έπληξε τις νήσους Ιάβα και Σουμάτρα, όταν προκλήθηκε υποθαλάσσια κατολίσθηση, η οποία προκάλεσε την έκρηξη του ηφαιστείου Ανάκ Κρακατόα.

Υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Σε βίντεο που δημοσιεύθηκαν στα social media, πανικόβλητοι κάτοικοι έτρεχαν κρατώντας φακούς, αναζητώντας καταφύγιο.

Αρχικά, οι αρχές της Ινδονησίας έκαναν λόγο για πλημμυρίδα και όχι τσουνάμι και ζήτησαν από τον κόσμο να μην πανικοβληθεί. «Ήταν ένα λάθος, ζητάμε συγγνώμη», έγραψε στο Twitter o εκπρόσωπος της κυβερνητικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών, Σουτόπο Πουρουό Νουγκρόχο.

Η έκρηξη του Κρακατόα δημιούργησε μια στήλη ηφαιστειακής στάχτης που εκτιμάται ότι έφτασε έως και τα 500 μέτρα ύψος.

Το Κρακατόα είναι ηφαιστειακό νησί το οποίο βρίσκεται στον Πορθμό της Σούνδας, ανάμεσα στα νησιά Ιάβα και Σουμάτρα. Το όνομα χρησιμοποιείται για την ομάδα νησιών η οποία αποτελεί τα κατάλοιπα ενός μεγαλύτερου νησιού το οποίο καταστράφηκε από την κατακλυσμιαία έκρηξη του 1883.

Στην καλδέρα του που σχηματίστηκε το 1883 αναδύθηκε το 1927 ένα νέο νησί, το Ανάκ Κρακατάου (στα ινδονησιακά “παιδί” του Κρακατάου), το οποίο είναι ενεργό ηφαίστειο.

Είναι ένα από τα 127 ενεργά ηφαίστεια της Ινδονησίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments