Οικονομία

Έρχονται αυξήσεις για μισό εκατομμύριο πολίτες – Δείτε αναλυτικά ποιους αφορά

Έρχονται αυξήσεις για μισό εκατομμύριο πολίτες – Δείτε αναλυτικά ποιους αφορά
Κατώτατος μισθός, βοηθήματα ΟΑΕΔ, επίδομα μητρότητας. Δείτε τις αυξήσεις που έρχονται στα ποσά.

Μόνο τα τυπικά έχουν μείνει για την αύξηση του κατώτατου μισθού που μειώθηκε το 2012 από τα 751 στα 586 ευρώ τον μήνα. Ο νέος κατώτατος μισθός θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί εντός του Ιανουαρίου ενώ οι εργαζόμενοι θα δουν τις αυξήσεις στις αποδοχές τους το Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο κατώτατος μισθός που για τον άγαμο νεοπροσλαμβανόμενο εργαζόμενο υπολογίζεται στα περίπου 586 ευρώ, θα αυξηθεί κατά 7% έως 8%. Δηλαδή από 41 έως 47 ευρώ.

Κάπως έτσι λοιπόν ο μισθός θα διαμορφωθεί στα 630 ευρώ το μήνα.

Ωστόσο, μαζί με την αύξηση του κατώτατου μισθού έρχεται και η αύξηση των βοηθημάτων του ΟΑΕΔ προς τους ανέργους, αλλά η παροχή προστασίας της μητρότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, 550.000 εργαζόμενοι θα λάβουν αύξηση στις αποδοχές τους.

Βασικός σκοπός της κυβέρνησης είναι η αύξηση να γίνει ήδη από το Φεβρουάριο με την υπουργική απόφαση να θέλουν κυβερνητικά στελέχη να έχει εκδοθεί μέσα στον Ιανουάριο.

Τη μεγαλύτερη αύξηση στις αποδοχές τους σημειώνεται ότι θα δουν οι εργαζόμενοι ηλικίας έως 25 ετών. Γι’ αυτούς τους εργαζομένους ισχύει μέχρι στιγμής ο υποκατώτατος μισθός, που όμως, σύμφωνα με τις εξαγγελίες, θα καταργηθεί και θα εξισωθεί με τον κατώτατο μισθό. Καταλαβαίνουμε λοιπόν, ότι η αύξηση του μισθού αναμένεται να αγγίξει τα 120 ευρώ.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει το επίδομα ανεργίας, το οποίο υπολογίζεται στο 55% του βασικού μισθού των εργαζομένων άνω των 25 ετών (586,08 ευρώ) και ανέρχεται σε 360 ευρώ.

Επιπλέον, αναπροσαρμογή προς τα πάνω και για το επίδομα μητρότητας. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το καταβαλλόμενο μικτό μηνιαίο ποσό είναι ίσο με τον κατώτατο μισθό, όπως καθορίζεται με κάθε φορά με βάση την ΕΓΣΣΕ και σήμερα είναι 586,08 ευρώ.

Αύξηση προκύπτει και για το εποχικό επίδομα ανεργίας, το οποίο λαμβάνουν συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων όπως οικοδόμοι, καπνεργάτες, ηθοποιοί, κεραμοποιοί, δασεργάτες, μουσικοί, κ.α. Στις εν λόγω περιπτώσεις, το εποχικό βοήθημα είναι ίσο προς το 70% του 35πλάσιου έως 50πλάσιου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη. Η αύξηση του κατώτατου μισθού αναμένεται να συμπαρασύρει και τον μέσο μισθό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments