Πολιτική

Συμφωνία των Πρεσπών: Αγωνία στην κυβέρνηση για τους 151 – Η κρίσιμη στάση του Ποταμιού

Συμφωνία των Πρεσπών: Αγωνία στην κυβέρνηση για τους 151 – Η κρίσιμη στάση του Ποταμιού
Την ώρα που το θερμόμετρο χτυπάει "κόκκινο" για την ψήφο εμπιστοσύνης, στην κυβέρνηση αγωνιούν για τη Συμφωνία των Πρεσπών που έρχεται την άλλη εβδομάδα στη Βουλή. "Καλό θα είναι να υπάρχει σαφής πλειοψηφία", είπε ο Νίκος Βούτσης. Το "Ποτάμι" και η στάση Θεοδωράκη κρίνει τους 151.

Στο… κόκκινο αναμένεται και σήμερα να ανέβει το θερμόμετρο στη Βουλή, στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης. Η ονομαστική ψηφοφορία αναμένεται κοντά στα μεσάνυχτα, με τους κυβερνητικούς εκπροσώπους να εμφανίζονται σίγουροι για τους 151 βουλευτές που θα στηρίξουν. Δεν υπάρχει, όμως, η ίδια σιγουριά και για τη συμφωνία των Πρεσπών, που έρχεται την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μιλώντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες είπε ότι η συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να περάσει και με λιγότερες από 151 ψήφους αλλά δεν θα είναι μία ισχυρή συμφωνία.

Η στάση αυτή της κυβέρνησης εκλαμβάνεται από πολλούς ως μια έμμεση απάντηση στον Σταύρο Θεοδωράκη -ο οποίος «απειλεί» τώρα και παρά τον αρχικό του ενθουσιασμό για την συμφωνία των Πρεσπών- ότι θα απέχει από την ψηφοφορία με την αιτιολογία ότι ο Σπύρος Δανέλλης στηρίζει την κυβέρνηση!

Οι κυβερνητικοί φαίνεται πως αγωνιούν για τυχόν παράπλευρες απώλειες σε ό,τι αφορά στην έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Οι ισορροπίες είναι εύθραυστες και η αμφιταλαντευόμενη στάση του Σταύρου Θεοδωράκη τις τελευταίες ώρες περί αποχής από την ψηφοφορία δεν τους αφήνει ασυγκίνητους.

Οι πληροφορίες λένε ότι οι συνεργάτες του Σταύρου Θεοδωράκη βάζουν θέμα εκλογών, καθώς επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός μετά την ψήφο εμπιστοσύνης θα μπορεί να στήσει κάλπες όποτε θέλει αυτός, δηλαδή ακόμα και τον Οκτώβριο του 2019. Έτσι λέγεται ότι έχουν αποφασίσει να πουν στον Αλέξη Τσίπρα ότι θα δώσουν την θετική τους ψήφο στην συμφωνία των Πρεσπών μόνο αν ο πρωθυπουργός δεσμευθεί ότι θα πάει σε πρόωρες εκλογές μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Ποιοι είναι οι σίγουροι για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Όπως είναι γνωστό οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι 145. Με βάση τις δηλώσεις τους αναμένεται να ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών η Κατερίνα Παπακώστα, η Έλενα Κουντουρά, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ο Σπύρος Δανέλλης. Δηλαδή συνολικά θα φτάσουν τις 149 ψήφους.

Εάν ο Σταύρος Θεοδωράκης πείσει και τους πέντε βουλευτές που του απομένουν να απέχουν από την ψηφοφορία τότε κατά της συμφωνίας θα ψηφίσουν 146 βουλευτές ενώ εάν ο Γιώργος Αμυράς και ο Γρηγόρης Ψαριανός καταψηφίσουν τη συμφωνία τότε οι αρνητικές ψήφοι θα φτάσουν τις 148.

Βούτσης: Καλό θα είναι να υπάρχει σαφής πλειοψηφία για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός , αναφερόμενος χθες από τη Βουλή στο Ονοματολογικό της ΠΓΔΜ απευθύνθηκε στο Σώμα λέγοντας πως έπραξε το σωστό, το εθνικά ωφέλιμο, το πατριωτικό. Και αναφερθείς στη στάση των βουλευτών υπογράμμισε ότι «θα σταθούν στο ύψος της συνείδησής τους, στο ύψος της ιστορικής τους ευθύνης απέναντι στον τόπο και στο πατριωτικό συμφέρον».

Ο διακηρυγμένος στόχος για τη Συμφωνία είναι η πλειοψηφία των 151. Στην αντίθετη περίπτωση (αν και η συμφωνία μπορεί να περάσει «επί των παρόντων» και δεν απαιτεί απόλυτη πλειοψηφία) είναι σαφές ότι θα πρόκειται για πολιτική ήττα της κυβέρνησης. Όπερ και παραδέχτηκε χθες ο πρόεδρος της Βουλής. «Κανείς δεν θα θέσει ζήτημα μη ισχύος αλλά καλό είναι για τη χώρα και τη Βουλή να υπάρχει μια σαφής πλειοψηφία», είπε ο Νίκος Βούτσης!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments