Πολιτική

Τσίπρας – Ζάεφ: Η κοινή συνέντευξη Τύπου από τη Βόρεια Μακεδονία

Τσίπρας – Ζάεφ: Η κοινή συνέντευξη Τύπου από τη Βόρεια Μακεδονία
Η συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ.

Οι Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ συναντήθηκαν σήμερα (2/4/19) στη Βόρεια Μακεδονία, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη γειτονική χώρα.

Οι δύο πρωθυπουργού είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση ενώ λίγη ώρα αργότερα πραγματοποιήθηκε το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας.

Ο πρωθυπουργός έφτασε στο κυβερνητικό κτήριο της Βόρειας Μακεδονίας λίγη ώρα μετά από την προσγείωση του αεροσκάφους του στα Σκόπια, όπου τον υποδέχτηκε θερμά ο ομόλογός του Ζόραν Ζάεφ.

Αμέσως μετά, οι δύο πρωθυπουργοί κατευθύνθηκαν προς τους φωτορεπόρτερ και τους υπουργούς των δύο χωρών.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός και ο ομόλογός του έβγαλαν και μια… σέλφι με το κινητό τηλέφωνο του Ζόραν Ζάεφ.

Στη συνέχεια, οι δύο πρωθυπουργοί χαιρέτησαν έναν-έναν τους υπουργούς ενώ στη συνέχεια φωτογραφήθηκαν όλοι μαζί.

Ακολούθως, οι δύο πρωθυπουργοί και οι υπουργοί τους εισήλθαν στο εσωτερικό του κυβερνητικού κτηρίου για μια σύντομη τελετή υποδοχής, έξω από το οποίο κυματίζουν οι σημαίες των δύο χωρών.

Ο Ζόραν Ζάεφ και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκαναν δηλώσεις στα ΜΜΕ, δίνοντας κοινή συνέντευξη τύπου.

Τσίπρας: Να χτίσουμε ένα διαφορετικό αφήγημα για τα Βαλκάνια

Εμείς προσπαθούμε να οικοδομήσουμε ένα αφήγημα συνεργασίας και συνανάπτυξης. Θα είναι μια επιτυχία για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Η επίσκεψή μου είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού στη χώρα σας, Εχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο έχουμε χάσει 3 δεκαετίες.

Ιδρύουμε πρεσβείες και αντικαθιστούμε τα γραφεία συνδέσμο. Σήμερα υπογράφουμε μνημόνιο συνεργασίας.

Η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην περιοχή. Το κύριο πιάτο στην σημερινή μας συνάντηση είναι η οικονομία. Πρέπει να τρέξουμε να καλύψουμε το έδαφος. Η αποστολή μας είναι πολυπληθής.

Στον αμυντικό τομέα η υπογραφή της συμφωνίας αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της βούλησης της χώρας μας να ενισχύσει τον αμυντικό τομέα.

Συζητήσαμε πως μπορούμε να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα στα Βαλκάνια και στη Βόρεια Μακεδονία μέσω του οργανισμού βαλκανικής ανάπτυξης που σχεδιάζουμε στην Ελλάδα.

Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε πιο στενά στις νέες τεχνολογίες και την ψηφιακή πολιτική.

Για να προχωρήσει αυτή η σχέση πρέπει να εδράζεται σε σταθερά συμφέροντα. Τον αμοιβαίο σεβασμό. Για να γίνουν τα θεμέλια στέρεα και να αντέξουν στον χρόνο πρέπει να δουλέψουμε εντατικά στην ορθή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Έτσι πρέπει να συνεχίσουμε.

Κρίσιμο θέμα τα σχολικά εγχειρίδια και το πως βλέπει η μια χώρα την άλλη και πως μαθαίνουν την ιστορία μας τα παιδιά μας. Αποφασίσαμε την σύσταση της διεθνούς ομάδας ειδικών με εκπροσώπους και από τα δυο κράτη για να διευθετηθούν προβλήματα δεκαετιών ανάμεσα σε επιχειρηματίες.

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με Fake news. Ξαφνικά εμφανίζονται προβλήματα που υποτίθεται ίτι δημιουργεί η Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ αντιθέτως αυτά επιλύει.

Κρίσιμο θέμα είναι κατά την άποψή μου το πως από εδώ και στο εξής θα μπορούμε να έχουμε τους θεσμούς παρακολούθησης της σύμφωνίας, άμεσης συνεννόησης και επικοινωνίας.

Η συνάντησή μας σήμερα είναι ένα ιστορικό βήμα προς τα εμπρός για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Είμαστε εδώ για να βρίσκουμε λύσεις, να χτίσουμε γέφυρες και αντί να ορθώνουμε τείχη να τα γκρεμίζουμε.

Ζόραν Ζάεφ: “Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία γράφουν συνεχώς ιστορία”

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, παίρνοντας το λόγο στη συνέντευξη Τύπου, εξέφρασε την πεποίθηση του πως Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία «γράφουν συνεχώς ιστορία».

Όπως είπε ο Ζάεφ, στόχος των δύο πλευρών είναι η καταπολέμηση του εθνικισμού και χαρακτήρισε τη συνάντηση ιστορικό ορόσημο.

«Προσπαθούμε να αναπληρώσουμε τον χαμένο χρόνο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζάεφ, τονίζοντας παράλληλα πως Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία απέδειξαν στην Ευρώπη πως με θαρραλέες αποφάσεις «όλα μπορεί να είναι πιθανά».

Οι ερωτήσεις

  • Ερώτημα: Πώς σκοπεύετε να πείσετε όσους έχουν επιφυλάξεις;

Τσίπρας: Νομίζω ότι αρχίζοντας να εφαρμόζουμε την συμφωνία και καλλιεργώντας ένα πνεύμα εμπιστοσύνης μεταξύ μας, αλλά και των λαών μας και προχωρώντας σε κινήσεις συντονισμού θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να φανούν τα αποτελέσματα της συμφωνίας. Δώσαμε μάχη απέναντι στα fake news.

Όταν θα τεθούν σε εφαρμογή οι συμφωνίες θα αρχίσουν να καταλαβαίνουν και οι δυο λαοί πόσο μεγάλη ζημιά είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια. Ιδρύουμε πρεσβείες. Προχωράμε στην σύσταση συγκεκριμένων θεσμών για την παρακολούθηση της συμφωνίας.

Υπάρχουν και κάποιοι που δεν θα πειστούν ποτέ από επιχειρήματα. Έχουμε κάποιους στην Ελλάδα και στην ελληνική Μακεδονία που λένε ότι δεν θα στηρίξουν την συμφωνία αυτοί, το παίζουν πολέμιοι της συμφωνίας αλλά είχαν δουλειές εδώ. Υπάρχουν πάντα υποκριτές και κακοπροαίρετοι, είπε γυρνώντας προς τον Ζόραν Ζάεφ.

Εμείς θεωρούμε ότι αυτά τα μνημεία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού είναι παγκόσμια και ανήκουν στην οικουμένη και θα χαρούμε όταν θα βάλετε αυτές τις σημάνσεις. Όλα αυτά θα δημιουργήσουν μια άλλη ατμόσφαιρα ανάμεσα στους δυο λαούς, που βεβαίως έχουν ήδη την ευκαιρία να βρίσκονται πολλές φορές μαζί.

Θέλουμε να αυξηθεί ο τουρισμός.

Ζάεφ: Η συμφωνία των Πρεσπών συμφωνώ απόλυτα με τον Αλέξη η υλοποίηση της θα βοηθήσουν στην οικοδόμηση μιας φιλίας ανάμεσα στους δυο λαούς.

Θεωρώ ότι η διαμάχη αυτή είναι πολιτική κυρίως και αφορά στις βίζες στις θεωρήσεις. Εμείς επικυρώσαμε το πρωτόκολλο του ΝΑΤΟ.

Όταν όλοι θα δουν τα οφέλη και την οικονομία που αναπτύσσεται όταν θα δουν όλοι τα οφέλη θα καταλάβουν ακόμα και οι πολέμιοι και οι πλέον συντηρητικοί θα αλλάξουν τις απόψεις τους και θα υποστηρίξουν την συμφωνία. Οι πολίτες της Ελλάδας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα στηρίξουμε την συμφωνία.

Καλώ όλους τους πολίτες μας να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία και κάναμε αυτή την συμφωνία προς όφελος και των νέων γενιών.

  • Ερώτημα: Η αντιπολίτευση και στις δυο χώρες δεν αποδέχεται την συμφωνία – Πώς θα συνεχίσετε;

Τσίπρας: Θα ήθελα να σας πω ότι εδώ βρίσκομαι ως πρωθυπουργός της Ελλάδας εκπροσωπώντας όλους τους Έλληνες.

Και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης έχει πει ότι θα την αποδεχθεί.

Εγώ επαναλαμβάνω ότι στις δημοκρατίες ο διάλογος και η αντιπαράθεση είναι κάτι απαραίτητο και αυτονόητο. Οι δημοκρατίες έχουν κανόνες όμως.

Εδώ έχουμε μια πραγματικότητα που όσο περνάει ο καιρός τόσο θα πείθονται και οι πιο δύσπιστοι. Γράφουμε ιστορία και η συμφωνία έχει γερά θεμέλια.

Ζάεφ: Η συμφωνία οδεύει προς πλήρη υλοποίηση και είμαι πεπεισμένος ότι θα φέρει μόνο οφέλη και για τις δυο πλευρές.

Εμείς είμαστε εδώ για να υπηρετούμε τους πολίτες μας. Και είμαι βέβαιος ότι η πλειοψηφία αυτή θα γίνει απόλυτη.

Ζάεφ: Αν κερδίσει η αντιπολίτευση θα απορρίψει το ΝΑΤΟ; Θα πάψει να διαπραγματεύεται την ένταξη στην ΕΕ της Βόρειας Μακεδονίας;

Τσίπρας: Θέλω να μείνω στο θετικό σκέλος ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την περιοχή. Πρέπει οι μεγάλες δυνάμεις να συνειδητοποιήσουν ότι οι λαοί πρέπει να παίξουν σημαντικό ρόλο αποφασίζοντας οι ίδιοι για το μέλλον τους.

Τσίπρας: καλοδεχούμενο το ενδιαφέρον κυρίως της ΕΕ και άλλων σημαντκών δυνάμεων όπως των ΗΠΑ που θέλουν να επενδύσουν και της Κίνας, και της Ρωσίας εμείς είμαστε μια χώρα που έχουμε παραδοσιακή σχέση φιλίας με την Ρωσία. Πιστεύω ότι το γεγονός ότι υπάρχει ενδιαφέρον είναι θετικό.

Ζάεφ: Αυτή η συμφωνία μπορεί να αποτελέσει μοντέλο προς μίμηση και για άλλες περιοχές που έχουν παρόμοιες διαμάχες.

Εμείς επιθυμούμε να συνεργαστούμε με όλους. Θέλουμε σχέσεις φιλίας με όλο τον κόσμο. Τον Ιούνιο μετά από 14 χρόνια θα μπορέσουμε επιτέλους να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Τσίπρας: Η βοήθεια που θα παρέχει η Ελλάδα για την επιτήρηση του εναέριου χώρου θα έχει αντάλλαγμα. Την σταθερότητα στην γειτονιά μας. Η στρατιωτική συνεργασία είναι ένας κρίσιμος κρίκος. Είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε καθήκοντα εναέριας αστυνόμευσης στην περιοχή της Βόρειας Μακεδονίας.

Είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε καθήκοντα εναέριας αστυνόμευσης στην περιοχή της Βόρειας Μακεδονίας.

Το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ήδη αποστείλει προσχέδιο τεχνικής συμφωνίας και συνεργασίας. Θα υπάρχει και συνεργασία ανάμεσα στις υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας. Και τεχνική συνεργασία.

Κάθε φορά που πήγαινα στις Βρυξέλλες παρατηρούσα ότι ο πιλότος έκανε μια παράκαμψη. Αυτή η ανοησία σταματάει και θα πηγαίνουμε στον προορισμό μας πιο σύντομα και όταν περνάμε θα σας χαιρετάμε. Μην ανησυχείτε δεν θα έχει κανένα αντάλλαγμα αυτή η συμφωνία.

Ζάεφ: Έχουμε την ειλικρινή πρόθεση και οι δυο μας να κερδίσουμε τις εκλογές.

Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Μίτροτσκι θα υποστηρίξουν στο μέλλον την συμφωνία. Στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ οικοδομούμε συνεργασίες με όλα τα κράτη.

Η χώρα μας δεν έχει εποπτεία του εναέριου χώρου της και μια γειτονική χώρα θα πρέπει να καλύπτει τους ουρανούς μας.

Είναι λογικό να απευθυνόμαστε σε γειτονικές χώρες μελη του ΝΑΤΟ για τέτοια θέματα. Η Ελλάδα είναι φίλη μας και υπάρχει εμπιστοσύνη.

Πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη Βόρεια Μακεδονία

Ο πρωθυπουργός έφτασε στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας το πρωί της Τρίτης, συνοδευόμενος από πολυμελές υπουργικό κλιμάκιο, επιχειρηματίες αλλά και τη σύζυγό του Περιστέρα Μπαζιάνα.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη γειτονική χώρα, επίσκεψη που ο ίδιος χαρακτήρισε «ιστορική».

Φωτογραφία: Eurokinissi


Το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια:

Στις 11.00 π.μ έγινε η επίσημη τελετή υποδοχής του Αλέξη Τσίπρα στο Κυβερνητικό Μέγαρο και αμέσως μετά ο πρωθυπουργός είχε τετ α τετ συνομιλίες με τον Ζόραν Ζάεφ.

Στις 11.55 π.μ συνεδρίασε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) και στις 13.00 υπεγράφησαν οι διμερείς συμφωνίες.

Στις 13.30 οι κοινές δηλώσεις στον τύπο (4 ερωτήσεις από δημοσιογράφους) και στις 14.30 ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας

Στις 17.30 θα γίνει το Επιχειρηματικό φόρουμ και ομιλίες και στις 19.30 το επίσημο δείπνο

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συνοδεύεται από τη σύζυγό του Μπέτυ Μπαζιάνα η οποία θα έχει ξεχωριστό πρόγραμμα με τη σύζυγο του Ζόρικα Ζάεφ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments