Διεθνή

Brexit: Η Γαλλία δεν θα ανεχθεί επαναλαμβανόμενες αναβολές

Brexit: Η Γαλλία δεν θα ανεχθεί επαναλαμβανόμενες αναβολές
Η Γαλλία άσκησε ισχυρή πίεση για το Brexit τον περασμένο μήνα προκειμένου να δοθεί στο Λονδίνο βραχεία παράταση της προθεσμίας, αντίθετα με την Γερμανία που ήθελε μεγαλύτερη χρονική παράταση.

Η Γαλλία δεν θα ανεχθεί «επαναλαμβανόμενες αναβολές» του Brexit και ζητεί από το Λονδίνο την επίτευξη λύσης πριν από την 31η Οκτωβρίου, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους σύμβουλος της Γαλλικής Προεδρίας. «Οι Βρετανοί θα λάβουν μέρος στις ευρωεκλογές, είναι περίπλοκο και συζητήσιμο, αλλά δεν θεωρούμε ότι η διαδικασία θα τελειώσει πριν από τις 23 Μαΐου. Οι ευρωεκλογές μπορεί να είναι πολιτικό σοκ που θα καταλήξει σε  διακομματική συμφωνία πριν από τις 30 Ιουνίου, Αλλά, εάν η κατάσταση δεν ξεκαθαρίσει την 21η Οκτωβρίου, το χρονικό σημείο οπότε συγκροτείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν θα κάνουμε κύκλο ευρωπαϊκών συνόδων κορυφής για το Brexit», προειδοποίησε.

Η Γαλλία άσκησε ισχυρή πίεση τον περασμένο μήνα για να δοθεί στο Λονδίνο βραχεία παράταση της προθεσμίας, αντίθετα με την Γερμανία που ήθελε μεγαλύτερη χρονική παράταση, με το επιχείρημα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να εξακολουθήσει να τελεί υπό πίεσιν. Τελικά, μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών συμφωνήθηκε εξάμηνη καθυστέρηση.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι βλέπει τις πιθανότητες να παραμείνει τελικά η Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο 20-30% ενώ οι Βρετανοί έχουν ξεκινήσει μια πραγματική συζήτηση για το εάν θα αποχωρήσουν ή θα παραμείνουν μόνο μετά το δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit.

Σε συνέντευξή του σε πολωνική εφημερίδα, ο Τουσκ πρότεινε τη διενέργεια ενός ακόμα δημοψηφίσματος για το Brexit δεδομένου ότι η Βρετανία έχει ήδη διενεργήσει δύο δημοψήφισματα για την Ευρώπη, πρώτα το 1975 για το εάν θα παραμείνει στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, της οποίας είχε γίνει μέλος δύο χρόνια νωρίτερα. Εάν το 2016 ήταν δυνατόν να αλλάξει η απόφαση που ελήφθη το 1975, θα πρέπει να είναι δυνατόν να διενεργηθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit, δήλωσε ο Τουσκ, που έχει συχνά εκφράσει τη λύπη του για την έκβαση του δημοψηφίσματος, στο οποίο το 52% ψήφισε υπέρ της αποχώρησης και το 48% υπέρ της παραμονής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments