Ελλάδα

Διαγνωστικά κέντρα: Όλη η αλήθεια για τους ασφαλισμένους

Διαγνωστικά κέντρα: Όλη η αλήθεια για τους ασφαλισμένους
Από τη μία τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, από την άλλη ο υπουργός Υγείας και στη... μέση οι ασφαλισμένοι, που είναι εκείνοι που θα πληρώσουν κυριολεκτικά. Τι συμβαίνει με το ποσοστό του 85%, πως θα διεκδικούν χρήματα οι πολίτες.

Από σήμερα, Πέμπτη (13/06/2019) ανοίγουν τα διαγνωστικά κέντρα, όμως για τα παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να πληρώνουν για το κόστος των εξετάσεων. Θα καταβάλλουν, δηλαδή την ασφαλιστική τιμή, όχι όμως το 15% της συμμετοχής, όπως αποφασίστηκε. Στη συνέχεια, με την απόδειξη θα πρέπει να διεκδικήσουν τα ποσά αυτά από τον Οργανισμό.

Από τη διαδικασία αυτή εξαιρούνται οι ευπαθείς ομάδες, όπως οι καρκινοπαθείς και περιστατικά που αφορούν ασθενείς που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Ο κλάδος των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων αποφάσισε χθες, έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση, να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις που είχε ξεκινήσει την περασμένη Δευτέρα με γενική απεργία, αλλά με άλλη μορφή, η οποία επηρεάζει άμεσα τους ασφαλισμένους του Οργανισμού. Έτσι, την προηγούμενη απόφαση για απεργία όλου του κλάδου, για «λουκέτο» στα διαγνωστικά κέντρα και μη παροχή υπηρεσιών στον πληθυσμό, διαδέχθηκε η απόφαση για άνοιγμα των κέντρων και εξυπηρέτηση του πληθυσμού, αλλά με αναστολή της πίστωσης για τις διαγνωστικές εξετάσεις στις οποίες θα υποβάλλονται οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Τρίτης οι εκπρόσωποι της ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας συναντήθηκαν με τον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό, ο οποίος τους υποσχέθηκε αύξηση του προϋπολογισμού του 2019 για διαγνωστικές εξετάσεις κατά 30 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, αυτά τα χρήματα θα αντλούνταν από τη δεξαμενή των 40 εκατ ευρώ που προορίζονταν για οδοντιατρικές εργασίες στα ελληνοπουλα, ηλικίας 6 έως 12 χρόνων. Το βασικό αίτημα των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων ήταν να διαγραφεί το ποσό των 55 εκατ ευρώ του clawback (υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων) του β’ εξαμήνου του 2018.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αποφάσισαν χθες οι Ενώσεις Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πληρώνουν το 85% της τιμής των εξετάσεών τους (χωρίς να χρειάζεται να καταβάλλουν τη συμμετοχή 15%) και στη συνέχεια θα καταθέτουν τα σχετικά παραστατικά στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ και θα ζητούν τα χρήματά τους από τον Οργανισμό. Μάλιστα, οι Ενώσεις μέσω του προέδρου του ΙΣΑ, κ. Γιώργου Πατούλη, κάλεσαν τα μέλη τους να εξυπηρετούν τα επείγοντα περιστατικά, καθώς και ευπαθείς ομάδες ασθενών, όπως για παράδειγμα οι καρκινοπαθείς ή ασθενείς που απειλείται η ζωή τους.

Τη διαδικασία αυτη, ωστόσο, «ακύρωσε» το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ για την πρόταση του υπουργείου προς τα διαγνωστικα κέντρα, ανέφερε πως η αποζημίωση των ασφαλισμένων είναι αδύνατο να συμβεί στην πράξη, καθώς δεν προβλέπεται στον κανονισμό του Οργανισμού. «Οσο υπάρχουν ενεργές συμβάσεις δε γίνεται να πληρώσει ο ασφαλισμένος παροχή» είπε ο κ. Ξανθός. Με βάση όσα ανεφερε ο υπουργός, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να πληρώνουν για τις εξετάσεις τους, χωρίς να δικαιούνται να ζητήσουν να αποζημιωθούν. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών διαγνωστικών εξετάζουν το ενδεχόμενο να καταγγείλουν τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, οπότε στην περίπτωση αυτή αλλάζουν τα δεδομένα και για τους ασφαλισμένους και τις αξιώσεις τους.

Νέα συνάντηση του Συντονιστικού θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να επανεξεταστούν τα δεδομένα και να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play