Κόσμος

Αίγυπτος: Από καρδιακή προσβολή πέθανε ο Μόρσι

Αίγυπτος: Από καρδιακή προσβολή πέθανε ο Μόρσι
Αίγυπτος: Από ξαφνική καρδιακή ανακοπή προήλθε ο θάνατος του πρώην Προέδρου της χώρας, Μοχάμεντ Μόρσι. Έγινε σήμερα η κηδεία του.

Από ξαφνική καρδιακή ανακοπή πέθανε ο πρώην Πρόεδρος της Αιγύπτου, ο Μοχάμεντ Μόρσι, κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας μέσα στη φυλακή όπου ήταν έγκλειστος, μετέδωσε η αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη ιατρική πηγή. Κατ’ αυτή την πηγή, ο Μόρσι, που είχε εμφανίσει καλοήθη όγκο, τελούσε υπό συνεχή ιατρική παρακολούθηση. Ο 67χρονος Μόρσι, ο οποίος προερχόταν από τις τάξεις των Αδελφών Μουσουλμάνων, πέθανε μερικές εβδομάδες πριν συμπληρωθούν έξι χρόνια από την ανατροπή του από τον διάδοχό του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, τον τότε αρχηγό του γενικού επιτελείου.

Ο πρώην Πρόεδρος της Αιγύπτου κηδεύτηκε σήμερα στο Μεντίνατ Νασρ, ενημέρωσε ένας από τους δικηγόρους του το Γαλλικό Πρακτορείο. «Κηδεύθηκε στο Μεντίνατ Νασρ, στο ανατολικό τμήμα του Καΐρου, παρουσία της οικογένειάς του. Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε στο νοσοκομείο της φυλακής της Τορά», όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του Μοχάμεντ Μόρσι χθες, διευκρίνισε ο συνήγορος, ο Αμπντελμονέιμ Άμπντελ Μαξούντ.

Ο επικεφαλής του κινήματος των Μουσουλμάνων Αδελφών βρέθηκε στο «τιμόνι» της χώρας από τον Ιούνιο του 2012 έως τον Ιούλιο του 2013, με τον Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι να τον ανατρέπει από την εξουσία. Στα επόμενα χρόνια, ο Μόρσι αντιμετώπισε πολλές κατηγορίες, ανάμεσα στις οποίες η προτροπή σε βία και η κατασκοπεία.

Το 2015, το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Μοχάμεντ Μόρσι και άλλους 12 κατηγορουμένους, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Μοχάμεντ Μπελτάγκι, πρώην βουλευτή, για τη σύλληψη και δολοφονία των διαδηλωτών του 2011 και για προτροπή σε βία. Ο Μόρσι δικάστηκε ξέχωρα για κατασκοπεία, τρομοκρατία και καταδικάστηκε σε θάνατο στις 16 Μαΐου, όπως και άλλοι κατηγορούμενοι. Τον Ιούνιο του 2016 ο Μόρσι καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη επειδή πέρασε κρατικά μυστικά στο Κατάρ. Ορισμένοι συγκατηγορούμενοι δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν για το ίδιο αδίκημα σε θάνατο αλλά ερήμην.

Διαβάστε Eπίσης

Περισσότερα
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Δείτε την πολιτική μας κάνοντας κλικ εδώ.
Αποδέχομαι