Οικονομία

Eurogroup: «Παράθυρο» για το αφορολόγητο – Σκληρή η στάση για το πλεόνασμα το πρώτο μήνυμα στη νέα κυβέρνηση

Eurogroup: «Παράθυρο» για το αφορολόγητο – Σκληρή η στάση για το πλεόνασμα το πρώτο μήνυμα στη νέα κυβέρνηση
Eurogroup: Σύντομη ήταν η συζήτηση όσον αφορά την Ελλάδα στο καλοκαιρινό Eurogroup, ωστόσο αυτό δεν σήμαινε ότι δεν εστάλησαν τα πρώτα μηνύματα στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Eurogroup: Το οικονομικό πρόγραμμα που θα παρουσιάσει η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένει το Eurogroup, όπως τόνισαν με δηλώσεις τους αρκετοί αξιωματούχοι, μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίασης. Παράλληλα, από τη μεριά τους έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν πρόκειται να γίνει επαναδιαπραγμάτευση στόχων όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα. «Το μήνυμά μου σε κάθε κυβέρνηση στην ευρωζώνη, είναι ότι η πολιτική και οικονομική διαδικασία πρέπει να είναι ανθεκτική στους οικονομικούς και τους πολιτικούς κύκλους, αυτός είναι ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί αξιοπιστία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, υπογραμμίζοντας ότι «οι δεσμεύσεις είναι δεσμεύσεις». «Αν κάποιος τις σπάσει, είναι το πρώτο βήμα για να χαθεί η εμπιστοσύνη, κάτι που οδηγεί σε μείωση των επενδύσεων και τελικά της ανάπτυξης», δήλωσε επίσης.

Eurogroup: Ευχαρίστησε Τσακαλώτο – Χουλιαράκη και ευελπιστεί σε καλή συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση ο Μοσκοβισί

Με τη σειρά του, ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, συνοψίζοντας την τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που παρουσιάστηκε σήμερα, ανέφερες πως «η Ελλάδα έχει κάνει μια καλή αρχή μετά το πρόγραμμα, αν και παραμένουν πολλές προκλήσεις». Επιπλέον, έσπευσε να ευχαριστήσει τους απερχόμενους υπουργούς Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργο Χουλιαράκη, επισημαίνοντας πως ήταν «πολύτιμοι συνομιλητές για την Επιτροπή και για ολόκληρη την Ευρωομάδα» κατά τη διάρκεια της συνεργασίας «για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας». «Δεν ήταν εύκολη δουλειά» είπε, εκφράζοντας την ελπίδα να συνεχιστεί η «εποικοδομητική και αποτελεσματική συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση» που πρόκειται να αντιμετωπίσει τις ίδιες προκλήσεις.

Παράλληλα, εξέφρασε την ανυπομονησία του Eurogroup να υποδεχθεί τον νέο υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, για τον οποίο ανέφερε πως είναι «γνωστή προσωπικότητα» από την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι πάντα στο πλευρό της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, στην προσπάθεια δημιουργίας θέσεων εργασίας, κυρίως για τη νεολαία.

Eurogroup: «Παράθυρο» για το αφορολόγητο από τον Ρέγκλινγκ

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε με τη σειρά του στο γεγονός, ότι παρ’ όλο που η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με τέσσερα ή οχτώ χρόνια πριν, σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά και τη χρηματοδότηση από τις αγορές, η τρέχουσα έκθεση των θεσμών εκφράζει ανησυχίες για τα μέτρα που λήφθηκαν τους τελευταίους δύο μήνες και ψηφίστηκαν στο Κοινοβούλιο από όλα τα μεγάλα κόμματα.

Όπως είπε, αυτά τα μέτρα δεν είναι φιλικά προς την ανάπτυξη και αποτελούν ανατροπή προηγούμενων μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων των μειώσεων στις δημόσιες επενδύσεις και των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Ωστόσο, σημείωσε ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τις πολιτικές της κυβέρνησης στο δεύτερο μισό του έτους και κυρίως σε ό,τι αφορά τον Προϋπολογισμό του 2020. «Θα προχωρήσουμε στην αξιολόγηση όταν θα ξέρουμε περισσότερα για τις αποφάσεις της νέας κυβέρνησης», είπε, ενώ ανακοίνωσε ότι θα βρίσκεται στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα για να συμμετάσχει σε συνέδριο και επομένως θα έχει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει επαφές με τη νέα κυβέρνηση.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο της αλλαγής του στόχου προωτογενούς πλεονάσματος αλλά και της μη εφαρμογής του μέτρου μείωσης του αφορολόγητου, ο Κ. Ρέγκλινγκ υπογράμμισε ότι το πρώτο αποτελεί τον «ακρογωνιαίο λίθο» του προγράμματος και ότι είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πως θα μπορούσε να αλλάξει, με δεδομένο ότι εκεί βασίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, όσον αφορά το αφορολόγητο τόνισε πως αποτελεί ζήτημα «προτεραιοτήτων» της νέας κυβέρνησης το πώς θα εκπληρώσει τις συμφωνημένες δεσμεύσεις, λέγοντας ότι θα υπάρξει σχετική συζήτηση στο μέλλον.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης