Διεθνή

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Επίσημα πρόεδρος της Κομισιόν

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Επίσημα πρόεδρος της Κομισιόν
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Με τη στήριξη των Φιλελεύθερων και των Σοσιαλιστών του Ευρωκοινοβουλίου η Γερμανίδα έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Κομισιόν.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κομισιόν έχει εδώ και λίγη ώρα την πρώτη γυναίκα πρόεδρο. Η Γερμανίδα πολιτικός κατάφερε να πάρει τη θετική ψήφο του Ευρωκοινοβουλίου, έστω κι αν η διαδικασία δεν εξελίχθηκε αρκετά… άνετα. Η ίδια χρειαζόταν 374 ψήφους και εν τέλει συγκέντρωσε 383 υπέρ και 327 κατά, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να κλειδώσει η εκλογή της, με την φον ντερ Λάιεν να διαδέχεται τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν.

Για την πρώην υπουργό Άμυνας της Γερμανίας, τα πράγματα δεν ήταν τόσο βατά. Πέρα από τη στήριξη της Μέρκελ και του Εμανουέλ Μακρόν, η νέα πρόεδρος της Κομισιόν δέχθηκε “πόλεμο” από τους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη “διάσπαση” του δεύτερου μεγαλύτερου πολιτικού πόλου του Ευρωκοινοβουλίου, με βουλευτές από την Ελλάδα, την Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Αυστρία αλλά και τη Γερμανία να λένε… no στην υποψηφιότητά της.

Παρά τις αντιδράσεις, το “μέτωπο” κατά της φον ντερ Λάιεν δεν ήταν αρκετό για να δημιουργήσει μεγαλύτερη εμπλοκή, καθώς από τους 153 βουλευτές των σοσιαλδημοκρατών, μόνο οι 37 προέβαλλαν αντιστάσεις. Αριθμός που δεν εμπόδισε περαιτέρω τα πράγματα, αλλά προκάλεσε φανερούς τριγμούς.

Η ομιλία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Στην ομιλία της ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο το πρωί της Τρίτης, η κυρία φον ντερ Λάιεν προσπάθησε να προσεγγίσει τους Πράσινους και τους Σοσιαλδημοκράτες ευρωβουλευτές προτείνοντας, μεταξύ άλλων, τη μερική μετεξέλιξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε Τράπεζα για το Κλίμα και υπερασπίζοντας την ιδέα για έναν βασικό μισθό στην ΕΕ και την προστασία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Παράλληλα τάχθηκε ανοιχτά υπέρ ευρωπαϊκού ταμείου για την ανεργία και ζήτησε καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα πρόεδρος της Κομισιόν, ολοκλήρωσε τη μακροσκελή εισήγησή της με μια φράση του Θουκυδίδη και συγκεκριμένα «το μυστικό της ευτυχίας είναι η ελευθερία και το μυστικό της ελευθερίας η τόλμη».

«Με κάνει να νιώθω περήφανη το γεγονός ότι, για πρώτη φορά, μια γυναίκα προορίζεται για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παγκοσμιοποίηση, η δημογραφική αλλαγή, η ψηφιοποίηση και η κλιματική αλλαγή αποτελούν πρόκληση“.

Συν τοις άλλοις, ανακοίνωσε ένα “Πράσινο Νέο Deal” για την Ευρώπη, ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα για το κλίμα. Το πρόγραμμα έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του. Παράλληλα, δεσμεύτηκε για την διεξαγωγή μιας μεγάλη ευρωπαϊκής διάσκεψης το 2020 με στόχο να διευκρινιστούν τα θεμελιώδη ζητήματα του διαχωρισμού των εξουσιών: ενίσχυση της αρχής του κορυφαίου υποψηφίου. Και το δικαίωμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αυτο-νομοθετεί.

Σε ό,τι αφορά τη Βρετανία, τόνισε ότι για πρώτη φορά, μια χώρα αποφάσισε να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Εάν θέλετε να ενισχύσετε την Ευρώπη, έχετε μία παθιασμένη μαχήτρια στο πλευρό σας. Εάν θέλετε να διχάσετε την Ευρώπη, βρείτε έναν «δηλωμένο αντίπαλο», υποστήριξε. Η Γερμανίδα Χριστιανοδημοκράτισσα ολοκλήρωσε την ομιλία της με τη φράση: «Ζήτω η Ευρώπη» στα γερμανικά, τα γαλλικά και τα αγγλικά: «Long live Europe!»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments