Πολιτική

Απίθανο post Τσακαλώτου για την πιθανότητα να αναλάβει το ΔΝΤ

Απίθανο post Τσακαλώτου για την πιθανότητα να αναλάβει το ΔΝΤ
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε με άκρως χιουμοριστικό τρόπο στο ενδεχόμενο να αναλάβει επικεφαλής του ΔΝΤ.

Εδώ και λίγο καιρό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναζητά τον επόμενο επικεφαλής του, μετά την αποχώρηση της Κριστίν Λαγκάρντ, και ήδη από χθες το CNBC συμπεριέλαβε το όνομα του Ευκλείδη Τσακαλώτου στα φαβορί για την ανάληψη του εν λόγω αξιώματος. Η διαδικασία για την επιλογή του νέου επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναμένεται να ξεκινήσει αρκετά σύντομα, καθώς η Γαλλίδα πολιτικός θα αποχωρήσει από την προεδρία του ΔΝΤ μέσα στους επόμενους μήνες. Οι υπουργοί της ΕΕ έχουν καταστήσει σαφές ότι θέλουν να δουν κάποιον από τη Γηραιά Ήπειρο να αναλαμβάνει τη θέση αυτή –που έχει πενταετή θητεία– και να συνεχιστεί η παράδοση του να είναι ένας Ευρωπαίος επικεφαλής του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το CNBC, ανάμεσα στα ονόματα των υποψηφίων για την ηγεσία του ΔΝΤ είναι και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Το CNBC ανέφερε δε, χωρίς να επικαλείται συγκεκριμένες πηγές, ότι ανάμεσα στους υποψηφίους είναι: ο Μαρκ Κάρνεϊ, διοικητής της Τράπεζα της Αγγλίας – Καναδός που έχει επίσης ιρλανδικό και βρετανικό διαβατήριο -, η Βουλγάρα Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο Ολλανδός Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρώην υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup, ο Ιταλός Μάριο Ντράγκι, απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ, ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Η απάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στις φήμες περί… ΔΝΤ

Πάντως, ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έσπευσε να διαψεύσει την είδηση μέσα από μήνυμα του στο Facebook με το δικό του μοναδικό χιούμορ. O πρώην υπουργός Οικονομικών επικαλέσθηκε εσωκομματικές διαδικασίες και στη συνέχεια θέλησε να εξηγήσει το λόγο που τελικά αναγκάστηκε να… «απορρίψει την ενδεχόμενη πρόσκληση στο συγκεκριμένο πόστο».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών έγραψε: «Άργησα να απαντήσω στην «είδηση» του CNBC γιατί έπρεπε να συμβουλευτώ ειδικό όργανο των 53. Με ψηφοφορία 6-3 μου ανακοινώθηκε ότι πρέπει να απορρίψω ενδεχόμενη πρόσκληση για το συγκεκριμένο πόστο. Οι 6 επιχειρηματολόγησαν ότι το ΔΝΤ δεν είναι ακόμα αρκετά ριζωμένο στο πλάι του αριστερού κινήματος, ενώ οι 3 είπαν ότι, εν δυνάμει, το ΔΝΤ θα μπορούσε να είναι σύμμαχος της όποιας προοδευτικής συμμαχίας. Άρα τα χέρια μου είναι δεμένα».

Διαβάστε Eπίσης