Πολιτική

Δημόσιο: Αλλάζουν όλα – Συναλλαγές με ένα… κλικ

Δημόσιο: Αλλάζουν όλα – Συναλλαγές με ένα… κλικ
Δημόσιο: Με ένα κλικ στο κομπιούτερ ή το κινητό κάθε πολίτης θα μπορεί να κάνει συναλλαγές με το δημόσιο ακόμα και τα Σαββατοκύριακα. Δείτε τις αλλαγές και πότε ψηφίζεται το νομοσχέδιο.

Δημόσιο: Τον άμεσο εκσυγχρονισμό των κρατικών υπηρεσιών στα πρότυπα των αναπτυγμένων κρατών έχει ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τα αρμόδια υπουργεία, κάτι που μοιάζει αρκετά φιλόδοξο, αν εξετάσει κάποιος την υστέρηση της χώρας σε αυτόν τον τομέα. Με ένα κλικ στο κομπιούτερ ή το κινητό, κάθε πολίτης, ακόμη και μετά τα μεσάνυχτα, Σαββατοκύριακα ή αργίες, όπου κι αν βρίσκεται, στον καναπέ του ή την παραλία, θα μπορεί να κάνει κάθε είδους συναλλαγή, με οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία.

Με νομοσχέδιο που έρχεται σήμερα, Δευτέρα στη Βουλή με στόχο να ψηφιστεί έως τις 8 Αυγούστου –στο οποίο περιλαμβάνεται επίσης η κατάργηση του ασύλου και η αύξηση των αρμοδιοτήτων των δημάρχων για εύρυθμη λειτουργία των ΟΤΑ- αλλάζει όλη η οργάνωση του πρώην υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής. Στόχος είναι να έχει προετοιμαστεί το Ψηφιακό Δημόσιο μέχρι το 2021. Κεντρικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια θα παίξει ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος και έχει αναλάβει να συντονίσει την πλήρη διαλειτουργικότητα μεταξύ των κρατικών υπηρεσιών. Έχει λάβει την εξουσιοδότηση να ξεκινά διαδικασίες απλοποίησης σε όλα τα υπουργεία, με τα οποία θα συνεργάζεται.

Οδηγός της κυβέρνησης για το νέο ψηφιακό Δημόσιο είναι οι συναλλαγές που γίνονται ήδη με τις ελεγκτικές αρχές, τις εφορίες, και τις τράπεζες. Δηλαδή το taxis και το e-banking, ενώ θα αλλάξει σταδιακά η λειτουργία και των ΚΕΠ, τα οποία επίσης θα μετατραπούν σε κέντρα ψηφιακής εξυπηρέτησης των πολιτών.

To υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προχωρά άμεσα στη δημιουργία μιας νέας ιστοσελίδας, την www.gov.gr, μέσα από την οποία κάθε πολίτης θα συναλλάσσεται με το Δημόσια σε 100 σημαντικά γεγονότα της ζωής του, από γεννήσεις, βαφτίσια και γάμους, μέχρι την έκδοση κάθε λογής ταυτοτήτων και πιστοποιητικών.

Το σχέδιο προβλέπει:

  • «Ψηφιακό κλειδί» στο Δημόσιο: Οι νέες ταυτότητες θα λειτουργούν σαν ένα «ψηφιακό κλειδί», το οποίο θα δίνει στον πολίτη τη δυνατότητα να αποκτά πρόσβαση σε πολλές υπηρεσίες
  • Ηλεκτρονικές αιτήσεις: Πολλές υπηρεσίες των ΚΕΠ θα είναι προσβάσιμες μέσω υπολογιστή ή κινητού, ακόμα και εκτός ωραρίου λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών
  • Από το 2020 κάθε γέννηση θα δηλώνεται μόνο μία φορά στη Δημόσια Διοίκηση. Τα παιδιά θα αποκτούν αμέσως ασφάλιση και θα εγγράφονται μόνο την πρώτη φορά στην εκπαίδευση. Έκτοτε, θα προχωρούν αυτόματα στην επόμενη βαθμίδα.
  • Οι γονείς θα έχουν πρόσβαση στις επιδόσεις του και δεν θα χρειάζεται να εξεταστεί η γνησιότητα των τίτλων σπουδών του.
  • Απλοποιούνται και ψηφιοποιούνται γραφειοκρατικές διαδικασίες όπως δήλωση γεννήσεως, βάπτιση, εγγραφή ή αποφοίτησή από σχολεία και πανεπιστήμια, έκδοση και επανέκδοση ταυτότητος ή διπλώματος οδήγησης κλπ εγγραφή σε εκλογικούς καταλόγους, έκδοση ΑΦΜ, έναρξη επαγγέλματος, ασφάλιση ή την συνταξιοδότηση, έως και το τέλος του κύκλου ζωής του

Οι κυβερνητικές κατευθύνσεις προς την ψηφιοποίηση αφορούν και στις τράπεζες, τις τηλεφωνικές εταιρείες και τους ιδιωτικούς φορείς, για τα θέματα στα οποία νομίμως μπορούν να υποβάλλουν αιτήματα στοιχείων πελατών τους

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments