Διεθνή

Γερμανία: Ο λαός γυρίζει την πλάτη στα μεγάλα πολιτικά κόμματα

Γερμανία: Ο λαός γυρίζει την πλάτη στα μεγάλα πολιτικά κόμματα
Γερμανία: "Αιμορραγούν" οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Συντηρητικοί, άνοδος για τους Πράσινους και τους ακροδεξιούς.

Γερμανία: Όλο και δυσκολεύει η κατάσταση για τις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις της χώρας, καθώς σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το ΑΠΕ -ΜΠΕ, ο αριθμός των εγγεγραμμένων μελών στα μεγάλα πολιτικά κόμματα της Γερμανίας δεν σταματούν να μετρούν απώλειες, όσον αφορά το σύνολο των μελών τους. Αντίθετα, οι μικρότερες μεν παρατάξεις, οι οποίες αυξάνουν συνεχώς τη δυναμική τους, παρατηρούν αύξηση σε αυτόν τον τομέα, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και την έρευνα που διεξήγαγε. Για παράδειγμα, το πάλαι ποτέ κραταιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) έχει λιγότερα από τα μισά εγγεγραμμένα μέλη (53,6%) από εκείνα που βρίσκονταν στα μητρώα του μετά την ενοποίηση της Γερμανίας το 1990. Παρόλα αυτά, ακόμη και μετά τα πολύ άσχημα ποσοστά του στις δύο τελευταίες αναμετρήσεις, το SPD εξακολουθεί να είναι το κόμμα με τα περισσότερα εγγεγραμμένα μέλη, κοντά στο μισό εκατομμύριο.

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ δεν είναι σε καλύτερη μοίρα. Μόνον κατά το περασμένο έτος, το CDU απώλεσε 11.005 μέλη, που μεταφράζεται σε 2,6% λιγότερους εγγεγραμμένους στις τάξεις του από το προηγούμενο έτος. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, το μεγάλο αυτό συντηρητικό κόμμα έχει απωλέσει το 47,5% από τα μέλη του, που αριθμητικά μεταφράζεται σε 374.704 μέλη.

Στον αντίποδα της ζοφερής τούτης εικόνας βρίσκονται οι Πράσινοι, που οι σφυγμομετρήσεις παρουσιάζουν ως τη δεύτερη σε πρόθεση ψήφου παράταξη. Τον προηγούμενο χρόνο 10.246 νέα μέλη ενεγράφησαν στα μητρώα της, μία αύξηση 15,7%, που μεταφράζεται και στην μεγαλύτερη εγγραφή μελών από το 1985. Συνολικά, από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, η αύξηση των μελών του κόμματος έχει σημειώσει άνοδο 82,3%.

Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η αύξηση των μελών του ακροδεξιού AfD. Το κόμμα έφθασε τα 33.516 μέλη, μία δύναμη που ωστόσο είναι ακόμη μικρότερη από τα μισά μέλη των Πρασίνων και αποτελεί τον μικρότερο αριθμό μελών από τα επτά κόμματα που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο. Το περασμένο έτος, ο αριθμός των μελών της ακροδεξιάς παράταξης αυξήθηκε κατά 21,3%, ενώ στις τελευταίες εκλογές το κόμμα αναδείχθηκε στην τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας και συνιστά την αξιωματική αντιπολίτευση στο Κοινοβούλιο.

Εν γένει, η μείωση των εγγεγραμμένων μελών στα μεγάλα κόμματα αποτελεί μία σταθερή τάση. «Παρατηρούμε μία διαρκή κάμψη της κοινωνικής ένταξης στα πολιτικά κόμματα», που συνολικά η απώλειά τους ανέρχεται σχεδόν στο 50% των μελών που είχαν αυτά στις αρχές του ’90, με την εξαίρεση των Πρασίνων και του ακροδεξιού AfD, διαπιστώνει ο συντάκτης της έρευνας Όσκαρ Νίντερμαγερ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments