Οικονομία

Προστασία πρώτης κατοικίας: 68.823 είσοδοι στην πλατφόρμα σε λιγότερο από δύο μήνες

Προστασία πρώτης κατοικίας: 68.823 είσοδοι στην πλατφόρμα σε λιγότερο από δύο μήνες
Προστασία πρώτης κατοικίας: Τι αναφέρουν τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους

Προστασία πρώτης κατοικίας: Ολοκληρώθηκε η έβδομη εβδομάδα λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την ευνοϊκή ρύθμιση και επιδότηση των στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων, με υποθήκη στην κύρια κατοικία. Αθροιστικά, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, από 1η Ιουλίου 2019 μέχρι 18 Αυγούστου 2019, σύμφωνα με τα:

  • Έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα 68.823 χρήστες.
  • Έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 14.822 χρήστες.
  • Έχουν υποβληθεί 22 αιτήσεις και διαβιβαστεί στις τράπεζες.

Η πλατφόρμα ελέγχει για κάθε οφειλή εάν πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις: ληξιπρόθεσμη οφειλή κατά την 31η /12/2018, ένδειξη μη ύπαρξης εγγύησης Ελληνικού Δημοσίου, σύνδεση εξασφάλισης με κύρια κατοικία αιτούντος και ένδειξη μη ύπαρξης ρύθμισης σύμφωνα με τα άρθρα 99 επ. του ν. 3588/2007 (Α΄ 153), τα άρθρα 61 έως 67 του ν. 4307/2014 (Α΄ 246) ή το ν. 4469/2017 (Α΄ 62), ή εκκρεμούς αίτησης ρύθμισης κατά τις διατάξεις αυτές.

Η αξία της κύριας κατοικίας της οποίας επιδιώκεται η προστασία από την αναγκαστική ρευστοποίηση, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει κατά τον χρόνο υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης συναινετικής ρύθμισης οφειλών το ποσό των 250.000 ευρώ. Εάν στις οφειλές περιλαμβάνονται και επιχειρηματικά δάνεια, η αξία της κατοικίας δεν μπορεί να είναι ανώτερη από 175.000 ευρώ. Επισημαίνεται ότι ως αξία της κύριας κατοικίας λαμβάνεται η φορολογητέα αξία για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.

Η υποβολή αίτησης προστασίας της πρώτης κατοικίας προϋποθέτει την αποδοχή άρσης του φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου του αιτούντος, του/της συζύγου και των εξαρτώμενων μελών. Σημειώνεται ότι κατά το στάδιο της άντλησης των στοιχείων από τρίτες πηγές (πιστωτικά ιδρύματα και Α.Α.Δ.Ε.), η οποία διαρκεί δέκα ημερολογιακές ημέρες, ο χρήστης (αιτών, σύζυγος/εξαρτώμενο μέλος) δεν δύναται να επεξεργαστεί το περιεχόμενο της αίτησης, παρά μόνο έχει τη δυνατότητα προβολής των στοιχείων που έχουν αντληθεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments