Πολιτική

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Στη Νέα Υόρκη η συνάντηση σε 15 ημέρες

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Στη Νέα Υόρκη η συνάντηση σε 15 ημέρες
Το ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν κλείστηκε, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στις 24-25 Σεπτεμβρίου.

Με διάθεση φιλικής συνεργασίας δίχως όμως ανοχή στην παραβατική συμπεριφορά και σε ρητορικούς παροξυσμούς από την πλευρά της Άγκυρας, θα προσέλθει στη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε 15 ημέρες στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.  Ο πρωθυπουργός είχε αναφέρει στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ ότι θα συναντήσει τον Τούρκο πρόεδρο, ενώ κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης είχε αναφέρει ότι πρόθεση του είναι να συνομιλήσει με τον Τούρκο Πρόεδρο ώστε «Να κάνουμε μαζί ένα τολμηρό βήμα μπροστά», καθώς «Είμαστε υποχρεωμένοι από την γεωγραφία να ζούμε μαζί».

Αναμφισβήτητα το τετ α τετ των δύο ηγετών οριστικοποιήθηκε και θα πραγματοποιηθεί σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή. Η Τουρκία κλιμακώνει τις παράνομες ενέργειες της στην Κυπριακή ΑΟΖ και την Αμμόχωστο, ενώ ταυτόχρονα προκαλεί με την ρητορική της τόσο στο Αιγαίο, όσο και στο ζήτημα του Κυπριακού.

Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι μόνο συνομιλώντας μπορείς να παρουσιάζεις με αυτοπεποίθηση και σιγουριά, τις θέσεις της χώρας σου, «ώστε να μπορείς να εκτονώνεις την ένταση και να βρίσκεις τελικά λύσεις οι οποίες θα είναι αμοιβαία αποδεκτές».

Πράξεις καλής γειτονίας περιμένει από την Τουρκία ο Μητσοτάκης

Προφανώς και κανείς δεν αναμένει ότι μέσα από μια συνάντηση που θα γίνει στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη θα λυθούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις σχέσεις των δύο χωρών ή θα μεταβληθεί η στάση της Αγκυρας από την μια ημέρα στην άλλη. Αλλωστε, όπως δήλωσε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «Αν έχει διάθεση ο κ. Ερντογάν για μία ουσιαστική επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα».

Ωστόσο είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να υπάρξει μια πρώτη συνάντηση και διερευνητική επαφή μεταξύ των δύο ηγετών. Με την Αθήνα να βάζει το πλαίσιο και τους κανόνες για καλή γειτονία και αμοιβαία προσέγγιση.

Ο Πρωθυπουργός από την Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης προσδιόρισε τα θέματα που δεν μπορούν να αποτελέσουν ζήτημα διμερών επαφών. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται το μεταναστευτικό που αφορά συνολικά τις σχέσεις Τουρκίας – Ευρώπης.

Έστειλε, παράλληλα, αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα σημειώνοντας ότι «αν χρειάζεται να συζητήσουμε καλή τη πίστει με την Τουρκία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το πώς η συμφωνία για το προσφυγικό μπορεί να επεκταθεί οικονομικά, πρέπει να γίνει αυτή η συζήτηση. Όχι, όμως, με απειλές, όχι με τσαμπουκάδες και όχι με μια γλώσσα η οποία δεν ταιριάζει σε σχέσεις καλής γειτονίας».

Επίσης, το «ουδέτερο έδαφος» όπου θα λάβει χώρα το ραντεβού, χωρίς τις τυμπανοκρουσίες μιας επίσημης συνάντησης σε κάποια από τις δύο χώρες, βοηθά να κρατηθεί χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών και να αποφευχθούν τα απρόοπτα.

Κοινή γραμμή Ελλάδα και Κύπρος

Με κοινό ανακοινωθέν Ελλάδα και Κύπρος θα κρατήσουν κοινή γραμμή. Συγκεκριμένα αναφέρεται: “ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Συγκεκριμένα, για την άτυπη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο Ηγέτη κ. Μουσταφά Ακιντζί στις 9 Αυγούστου, και την καταρχήν συναντίληψη για τους όρους αναφοράς, όσο και τις προσπάθειες με την Ειδική Απεσταλμένη του Γεν. Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κα. Τ. Χ. Λούτ για τη συνομολόγηση των Όρων Αναφοράς που θα επιτρέψουν την επανέναρξη διαπραγματεύσεων, αλλά και τα προβλήματα που παρεμβλήθηκαν από την Τουρκία στη συνέχεια.

Έγινε ακόμη ενδελεχής ενημέρωση τόσο για τις επιθετικές και έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και τα χωρικά ύδατα, όσο και έναντι της Αμμοχώστου, καθώς και σχετικά με την εκδήλωση ακραίας αδιαλλαξίας κατά την παράνομη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Μ. Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα.

Οι δύο ηγέτες, εξέφρασαν την έντονη αντίθεση και ανησυχία για τις παράνομες επεμβάσεις της Τουρκίας στη θάλασσα και τους σχεδιασμούς και εξαγγελίες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Συμφώνησαν σε κοινούς χειρισμούς προς αντιμετώπιση των παράνομων τουρκικών ενεργειών. Διατύπωσαν, επίσης, την κοινή θέση ότι η Τουρκία πρέπει να τερματίσει αυτές τις ενέργειες και να συμβάλει στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για συνομιλίες.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, επαναλαμβάνουν την απόλυτη βούλησή τους για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα, στη βάση του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τα Ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τις αρχές και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για το σκοπό αυτό, είναι απολύτως έτοιμοι να συνεργαστούν με τα Ηνωμένα Έθνη στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που εκδηλώνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για τη συνολική επίλυση του Κυπριακού».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments