Πολιτική

Ψήφος αποδήμων: Πιο κοντά στο στόχο της διακομματικής στήριξης η κυβέρνηση

Ψήφος αποδήμων: Πιο κοντά στο στόχο της διακομματικής στήριξης η κυβέρνηση
Μετά την απόφαση και του Σύριζα να συμμετάσχει στις σχετικές διαβουλεύσεις η κυβέρνηση βρίσκεται πολύ στο στόχο της για διακομματική στήριξη στην ψήφο των αποδήμων.

Το νέο κείμενο τεσσάρων σημείων που παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος διατηρεί την βασική επιθυμία της πλειοψηφίας για ενσωμάτωση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού με το συνολικό αποτέλεσμα της επικράτειας και παράλληλα ικανοποιεί όλα τα βασικά αιτήματα του Κινήματος Αλλαγής, του ΚΚΕ, του ΜεΡΑ25 και της Ελληνικής Λύσης.

Συγκεκριμένα:

  • προβλέπει πως οι κάτοικοι του Εξωτερικού που έχουν το εκλογικό δικαίωμα, ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν και η ψήφος τους μετρά στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα
  • θέτει συγκεκριμένους περιορισμούς που αποτρέπουν ενδεχόμενη ακραία αύξηση των εκλογέων όπως η ένταξη στους εκλογικούς καταλόγους μόνο όσων έχουν έχουν φύγει από την Ελλάδα ως 30 χρόνια και έχουν οικονομική σχέση με τη χώρα (ελληνικό ΑΦΜ ή συγγενική σχέση πρώτου βαθμού με Έλληνα φορολογούμενο).
  • προβλέπει ότι η επιστολική ψήφος θα χρησιμοποιείται μόνο σε ακραίες περιπτώσεις που οι εκλογείς βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση απο πρεσβείες και προξενεία ή άλλους χώρους που θα συμφωνηθούν
  • αυξάνει τον αριθμό των βουλευτών επικρατείας απο 12 σε 15 ώστε να δοθεί και η δυνατότητα του “εκλέγεσθαι” στους Έλληνες του εξωτερικού.

Παράλληλα, λίγα εικοσιτετράωρα πριν την παρουσίαση του συνθετικού κειμένου ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης πρότεινε στα μέλη της επιτροπής για την Συνταγματική Αναθεώρηση που λειτουργεί στην Βουλή να παρατείνουν τις εργασίες τους ώστε να συμπεριλάβουν στις τελικές τους προτάσεις και τις πιθανές αλλαγές στο άρθρο που αφορά την ψήφο των απόδημων. Να σημειωθεί ότι ορισμένες προτάσεις που κατέθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως η προϋπόθεση ύπαρξης ΑΦΜ για τους εκλογείς του εξωτερικού που ζητά το ΚΚΕ απαιτούν συνταγματική τροποποίηση.

ΝΔ: Καλοδεχούμενη η πιρουέτα του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των Αποδήμων

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των Αποδήμων το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέποντας ότι η άρνησή του να δεχθεί την ισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού τον οδηγεί σε πολιτική απομόνωση, κάνει τη συνήθη στροφή 180 μοιρών και δείχνει διατεθειμένος να συζητήσει ώστε να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση σε ένα μείζον θέμα.

Την ίδια στιγμή συνεχίζει να ψεύδεται. Λέει ότι είναι το πρώτο κόμμα που έχει καταθέσει αναλυτική πρόταση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, όταν επί 4 χρόνια όχι μόνο δεν έκανε απολύτως τίποτα, αλλά αγνόησε προκλητικά και τις τέσσερις προτάσεις που κατέθεσε η ΝΔ στη Βουλή, τελευταία εκ των οποίων τον Φεβρουάριο του 2019.

Ας είναι. Καλοδεχούμενη η πιρουέτα. Θα είναι ένα σπουδαίο μήνυμα για την πατρίδα μας αν η πρόταση νόμου ψηφιστεί κι από τους 300 της Βουλής. Μένουμε σε αυτό. Τα υπόλοιπα τα ξέρουν οι πολίτες και τα κρίνουν».

Ανακοίνωση Σύριζα

Για «περίσσειο θράσος και λαϊκισμό» στο θέμα της ψήφου των αποδήμων επικρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ την ΝΔ, και σχολιάζοντας την επιστολή του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο αναφέρει πως η κυβέρνηση «φιλοδοξεί να “λύσει” το σύνθετο και πολυεπίπεδο αυτό ζήτημα μέσα σε τέσσερις, πρόχειρα διατυπωμένες, παραγράφους».

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια προχώρησε στην εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου νόμου που καταγράφει με πληρότητα τη σχετική διεθνή εμπειρία, αντιμετωπίζει ζητήματα συνταγματικής τάξης και επιλύει όλα τα πολιτικά και διοικητικά προβλήματα».

Κατηγορεί την κυβέρνηση της ΝΔ ότι «το μόνο που έχει να αντιπαραβάλλει πέρα από διαρροές και αντιφατικές δηλώσεις των στελεχών της, είναι η χθεσινή επιστολή του υπουργού Εσωτερικών που φιλοδοξεί να “λύσει” το σύνθετο και πολυεπίπεδο αυτό ζήτημα μέσα σε τέσσερις, πρόχειρα διατυπωμένες, παραγράφους». Και καταλήγει: «Οι πολίτες μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματα τους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments