Διεθνή

Γαλλία: Δεύτερη ημέρα κινητοποιήσεων – Χάος στο Παρίσι

Γαλλία: Δεύτερη ημέρα κινητοποιήσεων – Χάος στο Παρίσι
Γαλλία: Παραλύει για δεύτερη μέρα η Γαλλία, αφού πολλά συνδικάτα, περιλαμβανομένων των εργαζομένων των σιδηροδρόμων, αποφάσισαν να συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στην αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.

Γαλλία: Μετά τη μαζική κινητοποίηση της Πέμπτης, την μεγαλύτερη της τελευταίας δεκαετίας, η απεργία στη Γαλλία συνεχίζεται και σήμερα κυρίως από τους εργαζόμενους στους σιδηροδρόμους, ενώ χειρόφρενο ως και τη Δευτέρα έχουν τραβήξει και οι αστικές συγκοινωνίες και το μετρό.  Προβλήματα και στις πτήσεις. Οι Γάλλοι πολίτες με αυτόν τον τρόπο αντιδρούν στην αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, η οποία προβλέπει είτε ότι θα συνταξιοδοτούνται αργότερα είτε ότι οι απολαβές τους θα είναι μειωμένες.

Η Γαλλία διαθέτει σήμερα 42 διαφορετικά συνταξιοδοτικά συστήματα στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, με διακυμάνσεις στα όρια της ηλικίας συνταξιοδότησης και των παροχών.

Ο Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, λέει ότι τα σχέδιά του για ένα καθολικό σύστημα βασισμένο σε σημεία θα ήταν δικαιότερο, αλλά πολλοί διαφωνούν. Ανάμεσα σε αυτούς και οι εργαζόμενοι των σιδηροδρόμων, οι οποίοι την Πέμπτη ψήφισαν να παρατείνουν την απεργία τους μέχρι την Παρασκευή, ενώ οι συνδικαλιστές των αστικών συγκοινωνιών και του μετρό του Παρισιού δήλωσαν ότι η απεργία τους θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα. Όσον αφορά τα άλλα συνδικάτα, αναμένεται να συναντηθούν αργότερα μέσα στη μέρα για να αποφασίσουν πως θα δράσουν το επόμενο διάστημα.

Η κυβέρνηση του κ. Μακρόν, έχει σχεδιάσει να αντιμετωπίσει την απεργία κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Ωστόσο, μερικά συνδικάτα έχουν ορκιστεί να συνεχίσουν την απεργία μέχρι η γαλλική κυβέρνηση να πάρει πίσω την αναμόρφωση του συστήματος συνταξιοδότησης. «Θα διαμαρτυρηθούμε για τουλάχιστον μια εβδομάδα», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο εργαζόμενος στις μεταφορές του Παρισιού, Πάτρικ Ντο Σάντος.

Ποια είναι τα τελευταία νέα:

Η σιδηροδρομική εταιρεία SNCF δήλωσε ότι το 90% περίπου των δρομολογίων των τρένων υψηλής ταχύτητας TGV ακυρώθηκαν την Παρασκευή, ενώ αεροπορικές εταιρείες όπως οι Air France, η EasyJet και η Ryanair ακύρωσαν πολλές πτήσεις. Τουλάχιστον εννέα από τις 16 γραμμές του μετρό στο Παρίσι έκλεισαν, ενώ άλλες περιόρισαν την λειτουργία τους σε ορισμένες διαδρομές.  Κυκλοφοριακό κομφούζιο και ουρές πάνω των 350 χιλιομέτρων αναφέρθηκαν επίσης σε μεγάλους δρόμους, μέσα και γύρω από την πρωτεύουσα. Eπίσης, πολλά σχολεία παραμένουν κλειστά ενώ τα νοσοκομεία έχουν ελλείψεις προσωπικού.

Ο υπουργός Παιδείας, Ζαν-Μισέλ Μπλανκιέ, σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι το σημερινό συνταξιοδοτικό σύστημα είχε ανάγκη από βαθιά μεταρρύθμιση. “Θα ήταν πολύ πιο εύκολο για εμάς να μην κάνουμε τίποτα, όπως οι προηγούμενοί μας”, δήλωσε στο τοπικό κανάλι BFMTV και συνέχισε τονίζοντας πως: «Θα μπορούσαμε να τελειώσουμε αυτή την πενταετή θητεία χωρίς να κάνουμε καμία βαθιά μεταρρύθμιση. Αλλά, εάν κάθε κυβέρνηση δρούσε με αυτό τον τρόπο, τότε τα παιδιά μας δεν θα έχουν ποτέ ένα αποδεκτό συνταξιοδοτικό σύστημα».

Από την μεριά του ο Γάλλος πρόεδρος δεν σχολίασε δημοσίως την απεργία, αλλά ένας αξιωματούχος που μίλησε ανώνυμα στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων δήλωσε πως ο κ. Μακρόν είναι «ήρεμος» και αποφασισμένος να πραγματοποιήσει τη μεταρρύθμιση με διάθεση «ακρόασης και διαβούλευσης».

Τι συνέβη την Πέμπτη;

Η γαλλική αστυνομία δήλωσε ότι 800.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε ολόκληρη τη χώρα την Πέμπτη, συμπεριλαμβανομένων των 65.000 στο Παρίσι. Πρόκειται για την μεγαλύτερη κινητοποίηση που έχει πραγματοποιηθεί στην χώρα τα τελευταία χρόνια.

Η απεργία έκλεισε δημοφιλείς τουριστικές τοποθεσίες στο Παρίσι, συμπεριλαμβανομένου του Πύργου του Άιφελ. Κλειστοί ήταν και πολυσύχναστοι κόμβοι μεταφοράς όπως το Gare du Nord. Στην πρωτεύουσα υπήρξαν αναφορές για βανδαλισμούς με την αστυνομία να χρησιμοποιεί δακρυγόνα για να διαλύσει τη διαδήλωση. Συνολικά, σύμφωνα με τις Αρχές πραγματοποιήθηκαν 71 συλλήψεις σε όλη την πόλη. Συγκρούσεις αναφέρθηκαν επίσης σε πολλές άλλες πόλεις, όπως η Ναντ, η Μπορντό και η Ρεν.

Ποιοι συμμετείχαν στην απεργία:

Οι δάσκαλοι, οι εργαζόμενοι στον τομέα των μεταφορών, οι αστυνομικοί, οι δικηγόροι, το νοσοκομειακό προσωπικό και το προσωπικό των αεροδρομίων συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που έλαβαν μέρος στις κινητοποιήσεις. Έναν χρόνο μετά τα «κίτρινα γιλέκα», η κυβέρνηση Μακρόν ευελπιστεί να μην επαναληφθεί το χάος του 1995, όταν και κατέρρευσε το σύστημα μεταφορών, και τότε λόγω των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments