Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανακοινώνει νέα μείωση 8% στον ΕΝΦΙΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανακοινώνει νέα μείωση 8% στον ΕΝΦΙΑ
Κυριάκος Μητσοτάκης: Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός αναμένεται να σταθεί και στα δύο νομοσχέδια που θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή αμέσως μετά τις γιορτές.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Νέα μείωση της τάξεως του 8% στον ΕΝΦΙΑ αναμένεται να ανακοινώσει το βράδυ της Τετάρτης 18 Δεκεμβρίου 2019 από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό. «Μέρα με την ημέρα καθώς θα δημιουργείται με ασφάλεια πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος θα ανακοινωθεί και η δεύτερη δόση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ σε συνδυασμό με τις νέες αντικειμενικές αξίες» αναμένεται να δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αυτή η μείωση στον ΕΝΦΙΑ αναμένεται να είναι η δεύτερη μείωση της κυβέρνησης Μητσοτάκη καθώς έχει προηγηθεί η μείωση 22% του συγκεκριμένου φόρου, η οποία εφαρμόστηκε τον περασμένο Αύγουστο. Η νέα μείωση, αν δεν υπάρξουν δημοσιονομικές ανατροπές, θα περάσει στα εκκαθαριστικά του φόρου που θα αναρτηθούν στο τέλος του ερχόμενου Αυγούστου.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει και μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, με προοπτική κατάργησής της μέχρι το τέλος της κυβερνητικής θητείας αλλά και την πρώτη δόση της μείωσης ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Υπενθυμίζεται πως η δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης βασίζεται στην μείωση των φόρων και την συγκράτηση των δαπανών με στόχο την ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, περιλαμβάνει δέσμη μέτρων για την ενίσχυση των πιο αδύναμων στρωμάτων της κοινωνίας με συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης τους.

Έμφαση σε δύο νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες

Τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι, όπως θα πει ο κ. Μητσοτάκης, ότι «συνδυάζει την κοινωνική φροντίδα με την ανάπτυξη και δίνει έμφαση στη μεσαία τάξη. Διορθώνοντας παλαιότερες αδικίες. Αλλά κι ανοίγοντας το δρόμο για επενδύσεις και νέες δουλειές». Επίσης θα αναφέρει πως «στόχος μας είναι από τη διανομή σποραδικών επιδομάτων σε όλο και φτωχότερους πολίτες, να περάσουμε στην απέναντι όχθη: σε ένα διαρκώς αυξανόμενο εθνικό εισόδημα, το οποίο θα κατανέμεται δίκαια σε όλους». Θα συμπληρώσει ότι «ο φετινός προϋπολογισμός δεν περιέχει εκπλήξεις και πυροτεχνήματα. Αποτυπώνει σε αριθμούς τις πολιτικές για τις οποίες λάβαμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού…

Είχα δεσμευτεί απέναντι στον ελληνικό λαό για τρεις κεντρικές προτεραιότητες. Θα μειώσω τους φόρους, θα δημιουργήσω πολλές και καλά πληρωμένες δουλειές, και θα αποκαταστήσω το αίσθημα της ασφάλειας. Και αυτό ακριβώς κάνω».

Όπως θα επισημάνει ο κ. Μητσοτάκης, «ο εθνικός πλούτος το 2020 θα αυξηθεί κατά 7,3 δισεκατομμύρια, αγγίζοντας τα 197,3 δισεκατομμύρια. Κάτι που μεταφράζεται σε 1.600 ευρώ περισσότερα για κάθε νοικοκυριό. Ενώ στην απασχόληση, στόχος είναι του χρόνου να έχουμε 100.000 λιγότερους άνεργους».

Σε ό,τι αφορά τα αποκαλούμενα «υπερπλεονάσματα» θα πει πως «κατά την τριετία 2016-2018, αφαιρέθηκαν από την οικονομία 11,4 δισεκατομμύρια, πέραν των δεσμεύσεων που είχαν συμφωνηθεί με τους πιστωτές. Την ίδια ώρα, όμως, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 18,1 δισεκατομμύρια. Ιδού, λοιπόν, με ποια λογιστική -αλλά και ολέθρια- αλχημεία προέκυπταν οι δήθεν επιτυχίες του ΣΥΡΙΖΑ που επικαλείται, σήμερα, η αντιπολίτευση».

Για την Τουρκία, ο πρωθυπουργός θα επισημάνει πως «η Ελλάδα μένει πιστή στο Διεθνές Δίκαιο και στις ισχύουσες συμφωνίες. Είμαστε πάντα υπέρ των κανόνων καλής γειτονίας. Υπέρ των ανοιχτών διαύλων, της επικοινωνίας και του διαλόγου. Σ’ αυτόν όμως δεν προσερχόμαστε ούτε πιεζόμενοι, ούτε από θέση αδυναμίας. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, υπό την απειλή παράνομων τετελεσμένων. Έχουμε δίκιο, έχουμε αυτοπεποίθηση, έχουμε φίλους. Έχουμε ισχύ, αλλά και φιλική διάθεση. Προϋπόθεση, λοιπόν, για κάθε συζήτηση με την Τουρκία είναι να εγκαταλείψει την εμπρηστική ρητορική και την προκλητική πρακτική».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments