Διεθνή

Αυτό είναι το πρώτο τουρκικό αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής – Ηλεκτρικό SUV, το παρουσιάζει ο Ερντογάν

Αυτό είναι το πρώτο τουρκικό αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής – Ηλεκτρικό SUV, το παρουσιάζει ο Ερντογάν
Παρόντος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η Τουρκία παρουσίασε το πρώτο αυτοκίνητο εγχώριας παραγωγής.

Τουρκία: Με κάθε επισημότητα οι “γείτονες” μπαίνουν δυναμικά στον χώρο της αυτοκίνησης ξεκινώντας την παραγωγή του πρώτου τους αυτοκινήτου. Η παρουσίαση έγινε παρόντος του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με μια από τις προσωπικές φιλοδοξίες του να ικανοποιούνται με την υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος.

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να παράγει έως 175.000 οχήματα ετησίως στο πλαίσιο του σχεδίου της για την κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων εξ ολοκλήρου στη χώρα, επένδυση που αναμένεται να προσελκύσει επενδύσεις  22 δισ. λιρών (3,7 δισ. δολαρίων) σε βάθος 13 ετών.

Το σχέδιο για την παραγωγή αυτοκινήτου αποκλειστικά εγχώριας κατασκευής είναι εδώ και πολύ καιρό στόχος του Ερντογάν και του κυβερνώντος κόμματος ΑΚ προκειμένου η χώρα να εμφανιστεί ως σημαντική οικονομική δύναμη των αναδυόμενων αγορών. Η Τουρκία είναι ήδη μεγάλος εξαγωγέας προς την Ευρώπη οχημάτων που κατασκευάζονται στην εγχώρια αγορά από εταιρίες όπως οι Ford, Fiat Chrysler, Renault, Toyota και Hyundai.

Το νέο πρόγραμμα, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο, θα λάβει κρατική στήριξη, όπως φοροαπαλλαγές, ενώ θα συστηθεί μια μονάδα παραγωγής στο κέντρο της αυτοκινητοβιομηχανίας στη Μπούρσα (Προύσα) της βορειοδυτικής Τουρκίας, σύμφωνα με προεδρική απόφαση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Πέντε μοντέλα του αυτοκινήτου θα παραχθούν από 4.000 και πλέον εργαζόμενους, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ενώ η κυβέρνηση έχει εγγυηθεί ότι θα αγοράσει 30.000 οχήματα έως το 2035.

 Ο Ερντογάν αποκάλυψε για πρώτη φορά τα σχέδιά του τον Νοέμβριο του 2017 για να κυκλοφορήσει στην αγορά έως το 2021 ένα αυτοκίνητο που θα έχει κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου στην Τουρκία. Η κοινοπραξία, που ονομάζεται Turkey’s Automobile Initiative Group (TOGG), συστήθηκε στα μέσα του 2018 από πέντε βιομηχανικούς ομίλους: τον όμιλο Anadolu, τον BMC, τον όμιλο Kok, τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας Turkcell και τη Zorlu Holding, μητρική της εταιρίας κατασκευής τηλεοράσεων Vestel.

Το μοντέλο παραγωγής είναι ένα αμιγώς ηλεκτρικό μικρομεσαίο SUV και τον τομέα της σχεδίασης ανέλαβε ο γνωστός οίκος Pininfarina. Η πλήρης φόρτιση των μπαταριών θα επιτυγχάνεται σε 10 ώρες μέσω οικιακού δικτύου ή εντός 30 λεπτών με ταχυφορτιστή. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του group, Gurcan Karakas, το μοντέλο θα ενσωματώσει μια νέα, προηγμένη τεχνολογία πλοήγησης με επαυξημένη πραγματικότητα, που έχει εξελιχθεί από μια τοπική startup εταιρεία.

Το πρώτο αυτοκίνητο της Τουρκίας θα κυκλοφορήσει στην τοπική αγορά το 2022 (παραμένει ακόμη άγνωστο αν θα εξαχθεί και σε άλλες χώρες). Επίσης, στόχος των γειτόνων μας είναι να λανσάρουν 5 συνολικά αυτοκίνητα έως το 2030.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments