Πολιτική

“Το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης είναι άκυρο” – Όλα όσα συζήτησαν Μητσοτάκης – Χαφτάρ

“Το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης είναι άκυρο” – Όλα όσα συζήτησαν Μητσοτάκης – Χαφτάρ
Συνάντηση Μητσοτάκη – Χαφτάρ: Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δέχθηκε σήμερα στο γραφείο του στη Βουλή τον Αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος τον ενημέρωσε για την κατάσταση στην Λιβύη και για τις επιδιώξεις του ενόψει της Διάσκεψης του Βερολίνου. Είχε προηγηθεί συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Χαφτάρ: Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο στρατάρχης ανέπτυξε αναλυτικά τον αντιπαραγωγικό ρόλο που διαδραματίζουν οι έξωθεν παρεμβάσεις στην χώρα του, στο στρατιωτικό αλλά και στο πολιτικό επίπεδο. Εκτίμησε ότι ο λιβυκός λαός θα πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει για το μέλλον του μέσω μιας πανεθνικής συνέλευσης, χωρίς αποκλεισμούς. Παράλληλα, κατήγγειλε ειδικότερα τον αρνητικό παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας και δήλωσε ότι αμφότερα τα μνημόνια Σάρατζ – Τουρκίας είναι άκυρα, επειδή αντιβαίνουν στο Διεθνές Δίκαιο αλλά και επειδή έχουν υπογραφεί από κυβέρνηση που δεν έχει την προς τούτο νομιμοποίηση.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε από την μεριά του την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην λιβυκή κρίση και παρότρυνε τον Χαφτάρ να τηρήσει εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι η κατάπαυση του πυρός είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ασφάλειας και την απομάκρυνση των μισθοφόρων, πράγμα που θα επιτρέψει την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας επίλυσης. Από την συζήτηση, η οποία κάλυψε σε βάθος όλα τα θέματα για το ευρύτερο περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συγκρατείται η ξεκάθαρη τοποθέτηση του ισχυρού άντρα της Λιβύης για την ακυρότητα του Μνημονίου Σάρατζ – Τουρκίας και η δέσμευσή του για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα.

Πριν την συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό ο Χαλίφα Χαφτάρ είχε συνομιλία που διήρκεσε τουλάχιστον 90 λεπτά με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Σε αυτήν εκφράστηκε η πρόθεση της Ελλάδας για στήριξη στην επόμενη μέρα του εμφυλίου στη Λιβύη. «Είχαμε μια μακρά συνομιλία με τον στρατάρχη Χαφτάρ για όλα τα θέματα. Την κατάσταση στη Λιβύη, την διάσκεψη στο Βερολίνο και την επόμενη μέρα στη Λιβύη και τη γύρω περιοχή. Επιθυμούμε κατάπαυση πυρός, απομάκρυνση των μισθοφόρων κι ακύρωση των παράνομων μνημονίων. Το ευτυχές είναι ότι ο Χαφτάρ συμφώνησε σε όλα τα παραπάνω. Του είπα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη ημέρα στη Λιβύη είτε με δυνάμεις για να υπάρξει ανακωχή, είτε με βοήθεια για άρση του εμπάργκο όπλων. Όλα τα παραπάνω αποτελούν συνεισφορά στο μέλλον του λιβυκού λαού. Θέλουμε να είναι μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα» ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στις δηλώσεις του. Στη συνέχεια  υπογράμμισε πως: “Η Ελλάδα δεν είναι μέλος της διαδικασίας του Βερολίνου, που ξέρουμε ότι δεν μετείχε η Ελλάδα από το 2015, αλλά συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η οικοδέσποινα θα έβλεπε τη συμμετοχή μας σαν κάτι θετικό. Περιμένουμε από τη Γερμανία να είναι θεματοφύλακας. Η κοινή μας ευρωπαϊκή θέση, αναγνωρίζει την ακυρότητα των μνημονίων. Περιμένουμε ως Ευρωπαίοι από τη Γερμανία να εκφράσει αυτή τη θέση, το ίδιο κι από τις άλλες συμμετέχουσες χώρες».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments