Διεθνή

Πράσινοι Γερμανίας: Η Ελλάδα έπρεπε να προσκληθεί στη Διάσκεψη του Βερολίνου

Πράσινοι Γερμανίας: Η Ελλάδα έπρεπε να προσκληθεί στη Διάσκεψη του Βερολίνου
Πράσινοι Γερμανίας: Η θέση της Μπέρμποκ είναι ότι η Ελλάδα και η Τυνησία, χώρες «οι οποίες δεν κλιμακώνουν την ένταση, που αγωνίζονται για την ειρήνη» με την απόφαση αυτή του Βερολίνου μοιάζουν σαν να τιμωρούνται» για τη στάση τους.

Πράσινοι Γερμανίας: Η επικεφαλής του κόμματος των Πρασίνων, Ανναλένα Μπέρμποκ στηλίτευσε το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Τυνησία δεν προσκλήθηκαν στη διεθνή σύνοδο του Βερολίνου για τη Λιβύη. «Νομίζω ότι αυτό είναι στ’ αλήθεια λάθος», σημείωσε η Μπέρμποκ σε συνέντευξή της στο δημόσιο περιφερειακό δίκτυο Südwestrundfunk (SWR). Κατά την αρχηγό των Πρασίνων, ειδικά «η Τυνησία, ως γειτονική χώρα, συμπεριφέρεται με εποικοδομητικό τρόπο». Η θέση της Μπέρμποκ είναι ότι η Ελλάδα και η Τυνησία, χώρες «οι οποίες δεν κλιμακώνουν την ένταση, που αγωνίζονται για την ειρήνη» με την απόφαση αυτή του Βερολίνου μοιάζουν σαν «στην πραγματικότητα (να) τιμωρούνται» για τη στάση τους.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία την Παρασκευή με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, στην οποία εξέφρασε, σύμφωνα με πληροφορίες, τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στη διάσκεψη και την ανησυχία του για την κατάσταση στη Λιβύη, ιδίως όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την υπογραφή των «άκυρων μνημονίων» μεταξύ Σαράτζ-Τουρκίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός έθεσε επίσης τους προβληματισμούς του για την κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου λόγω των αποσταθεροποιητικών τουρκικών ενεργειών. Κάλεσε την κ. Μέρκελ και τους εκπροσώπους της ΕΕ που συμμετέχουν στη Διάσκεψη, να εφαρμόσουν τη σχετική απόφαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, από την οποία δεσμεύονται.

«Δεν ήταν ποτέ θέμα…»

«Η συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτή την διάσκεψη για τη Λιβύη δεν ήταν ποτέ θέμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, διευκρινίζοντας ότι αντικείμενο της διάσκεψης δεν θα είναι οι «συμφωνίες» που υπέγραψε η Τουρκία με την Λιβύη, αλλά η προσπάθεια τερματισμού της στρατιωτικής αντιπαράθεσης στην Λιβύη, η οποία, όπως είπε, κινδυνεύει να εξελιχθεί σε πόλεμο ξένων δυνάμεων «δια αντιπροσώπων».

«Σε κάθε Διάσκεψη πρέπει να ληφθεί μια απόφαση για την μορφή της σύνθεσης και η κυβέρνηση, το υπουργείο Εξωτερικών, η Καγκελαρία, προσανατολίστηκαν στο αντικείμενο της Διάσκεψης. Και αυτό είναι ακριβώς που προσπάθησα να περιγράψω – οι άμεσοι διεθνείς παράγοντες με επιρροή στην λιβυκή διένεξη, αυτοί συμμετέχουν σε αυτή την Διάσκεψη και αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο της διοργάνωσης», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ και, απαντώντας σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις σχετικά με τον αποκλεισμό της Ελλάδας, επισήμανε ότι η κυβέρνησή του κατανοεί την ελληνική ανησυχία σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, για την οποία ωστόσο, όπως είπε, το Βερολίνο έχει ήδη λάβει θέση. «Για αυτό το θέμα έγινε συζήτηση και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και υπήρξαν σχετικά Συμπεράσματα, αλλά αυτό δεν είναι το θέμα το οποίο θα πραγματευτεί η Διάσκεψη της Κυριακής. Μπορώ μόνο να πω ότι βρισκόμαστε σε στενή διμερή ανταλλαγή (απόψεων) με την ελληνική κυβέρνηση», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments