Άποψη

Πάλι καλά που δεν τους εξέτασε ο Κικίλιας

Πάλι καλά που δεν τους εξέτασε ο Κικίλιας
Ο Σπύρος Γκουτζάνης γράφει στο blog του στο pagenews.gr για το θέμα που προέκυψε στο Νοσοκομείο Χανίων, αλλά και για τον τρόπο που διαχειρίζεται επικοινωνιακά η κυβέρνηση τα άλυτα προβλήματα σε διάφορους τομείς.

Η είδηση είναι για γέλια αν δεν ήταν για κλάματα: ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας παρενέβη και ζήτησε εξηγήσεις για το περιστατικό στο Νοσοκομείο Χανίων, στο οποίο ηλικιωμένη που πήγε για γαστροσκόπηση πήρε ραντεβού για το 2022. 

Αρχικά διέρρευσε ότι λόγω της παρέμβασής του υπουργού προσλήφθηκε αμέσως γαστρεντερολόγος, στην συνέχεια με την ανακοίνωση του Νοσοκομείου τα πράγματα μπήκαν στην θέση τους: η διοίκηση ανακοίνωσε ότι ήδη είχε προσληφθεί ένας γιατρός και τις επόμενες ημέρες το τμήμα θα ενισχυθεί με έναν ακόμη. Ευτυχώς δηλαδή γιατί η επόμενη διαρροή θα ήταν ότι ο Βασίλης Κικίλιας που τυγχάνει και γιατρός θα αρχίσει να εξετάζει μόνος του ασθενείς -αν και δεν είναι γαστρεντερολόγος. 

Το τραγικό της υπόθεσης το βιώνουν εκατοντάδες ασθενείς σε όλη την χώρα.

Ακόμη και άνθρωποι που νοσούν από βαριές ασθένειες και καρκίνους πηγαίνουν να εξεταστούν ή ακόμη χειρότερα να χειρουργηθούν και παίρνουν ραντεβού μετά από μήνες. Μέχρι τότε αν δεν έχουν εκδημήσει είναι μεγάλος ο κίνδυνος η ασθένειά τους να έχει επιδεινωθεί και να έχει περάσει στο επόμενο στάδιο ενδεχομένως και μην θεραπεύσιμο πλέον.

Φυσικά εάν κινδυνεύει η ζωή του δεν θα περιμένει κάποιος μέχρι να έλθει η σειρά του στο δημόσιο Νοσοκομείο, θα απευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα. Αρκεί βέβαια να διαθέτει χρήματα. Γιατί δεν διαθέτουν, ειδικά μετά τα δέκα χρόνια της κρίσης που εξανέμισε μισθούς, αποταμιεύσεις και περιουσίες, όλοι χρήματα. Είναι σκληρό αλλά άνθρωποι δίπλα μας πέθαναν κατά την περίοδο της κρίσης και συνεχίζουν να υποφέρουν και να επιδεινώνεται η υγεία τους από καθυστερήσεις και ελλείψεις του συστήματος Υγείας. 

Φυσικά για την κατάσταση δεν ευθύνεται ο συμπαθής Βασίλης Κικίλιας -που από όσο γνωρίζω έχει αυξημένη προσωπική ευαισθησία-, τα προβλήματα στον χώρο της Υγείας είναι διαχρονικά, τα τελευταία δέκα χρόνια είναι οικονομικά, αλλά παραμένουν πάντα και δομικά και διαρθρωτικά του συστήματος. Το αστείο της υπόθεσης είναι ο χειρισμός που επικεντρώνει στην επικοινωνία. “Ο υπουργός ζήτησε εξηγήσεις και έδωσε εντολή να διερευνηθεί η υπόθεση”. So what; Αν δεν είναι υποτιμητικό για τον υπουργό ότι περίμενε από τα social media να ενημερωθεί για τις ελλείψεις του τομέα που προίσταται. Αλλά είναι και υποτιμητικό για την διοίκηση και τις διοικήσεις των Νοσοκομείων.

Δηλαδή αυτό περιμένουν, να παρέμβει ο υπουργός για να λύσουν τα προβλήματα; 

Είναι ενδεικτικό όμως το περιστατικό του τρόπου με τον οποίο χειρίζεται συνολικά η κυβέρνηση τα ζητήματα και της αντιμετώπισης που απολαμβάνει από τα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης. Διαπιστώνεται, συνήθως από τα social media (και αυτό είναι υποτιμητικό για τα Μέσα Ενημέρωσης) κάποιο πρόβλημα, κάνει ένα tweet ο αρμόδιος υπουργός ή και ο πρωθυπουργός. Ή ακόμη χειρότερα έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο η κατάσταση στο προσφυγικό;

Κάνει μία σύσκεψη ο πρωθυπουργός με τους αρμόδιους υπουργούς. Φυσικά τα προβλήματα παραμένουν, δεν λύνονται ούτε με tweets αρμοδίων, ούτε επειδή πέντε αρμόδιοι θα συγκεντρωθούν γύρω από ένα τραπέζι όπου θα διαπιστώσουν πχ ότι ο πληθυσμός στη Μόρια έχει αυξηθεί από 5.500 σε 21.000. Το προσφυγικό μεταναστευτικό είναι το πιο χαρακτηριστικό: έξι μήνες τώρα γίνονται συσκέψεις και το πρόβλημα επιδεινώνεται.

Το περισσότερο που κατάφεραν οι αρμόδιοι ήταν να πουν  ότι μέχρι να περάσουν άλλοι έξι μήνες θα αρχίσουν να φαίνονται τα αποτελέσματα της πολιτικής που εφαρμόζουν. Το πιο πιθανό είναι ότι οι πρόσφυγες στη Μόρια σε έξι μήνες θα έχουν φθάσει στους 40.000. Αλλά δεν πειράζει, τα φιλικά Μέσα θα έχουν να μεταδίδουν ότι ο πρωθυπουργός κάνει συσκέψεις…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments