Διεθνή

Τουρκία – Ελλάδα: Γεωτρήσεις ανάμεσα σε Καστελόριζο και Λιβύη από την Άγκυρα

Τουρκία – Ελλάδα: Γεωτρήσεις ανάμεσα σε Καστελόριζο και Λιβύη από την Άγκυρα
Τουρκία - Ελλάδα: Προκαλεί ξανά η Τουρκία, η οποία προανήγγειλε γεωτρήσεις ανάμεσα στο Καστελόριζο και τη Λιβύη.

Τουρκία – Ελλάδα: Ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης, Ιμπραχίμ Καλίν, ανακοίνωσε σήμερα πως η Άγκυρα είναι έτοιμη να διεξαγάγει υποθαλάσσιες έρευνες και γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στις περιοχές θαλάσσιας ευθύνης που συμφώνησε με την κυβέρνηση Εθνικής Συννέννοησης στην Τρίπολη της Λιβύης, στο πλαίσιο του Μνημονίου που είχαν συνυπογράψει τον περασμένο Νοέμβριο.

Μιλώντας μετά το πέρας συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε υπό τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Καλίν ανακοίνωσε ότι οι έρευνες, πέραν της ανατολικής Μεσογείου θα πραγματοποιηθούν και στην περιοχή που προβλέπεται στο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Με βάση το παράνομο μνημόνιο, η περιοχή αυτή εκτείνεται από το Καστελόριζο και πέρα ανατολικά και νότια της Κρήτης.

«Λόγω της συμφωνίας μας με την επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης θα συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες και τις γεωτρήσεις μας στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και στις περιοχές που συμφωνήσαμε με τη Λιβύη. Σε αυτό το ζήτημα πρέπει να τονίσω πως είμαστε αποφασισμένοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον Καλίν, η συμμετοχή της Τουρκίας έχει φέρει ισορροπία στη Λιβυκή κρίση. «Παρότι η τουρκική κοινότητα δείχνει να ασκεί πιέσεις, ξέρουμε την αλήθεια. Ξέρουμε ότι ο Χαλίφα Χαφτάρ βρίσκεται στην πλευρά του πολέμου» ανέφερε.

Η δήλωση του Καλίν έρχεται σε μια χρονική στιγμή, κατά την οποία επικρατεί «συνωστισμός» σκαφών περιμετρικά της κυπριακής ΑΟΖ.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Charles De Gaulle» βρέθηκε να πλέει στο οικόπεδο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, σε κοντινή απόσταση από το τουρκικό γεωτρύπανο «Yavuz». Όπως είχε μεταδώσει το Offsite, το γαλλικό αεροπλανοφόρο, το οποίο ακολουθούν έξι συνοδευτικά πλοία, συνέχισε την πορεία του και πλέον βρίσκεται δυτικά του τεμαχίου 8, στα ανοιχτά της Κύπρου.

Εξάλλου, σημειώνεται ότι στις 18 Ιανουαρίου, η Τουρκία είχε αποστείλει το «Yavuz» στο τεμάχιο 8, το οποίο είναι αδειοδοτημένο από την Κυπριακή Δημοκρατία στην ιταλο-γαλλική κοινοπραξία ENI – Total. H κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα περιμετρικά της κυπριακής ΑΟΖ έχει προκαλέσει τελευταία ανησυχία στην κοινοπραξία εξορύξεων. Την εικόνα της κατάστασης της περιοχής αποτυπώνει ένας χάρτης που δημοσίευσε το Petroleum Economist και δείχνει σε ποια σημεία πλέουν πλοία της Ελλάδας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας, της Τουρκίας, της Αιγύπτου αλλά και της Γερμανίας.

Την ίδια ώρα, η γειτονική χώρα συγκεντρώνει βαρύ οπλισμό στα σύνορα με τη Συρία:

Στο μέτωπο της Συρίας, η Τουρκία δεν λέει να κάνει πίσω. Μάλιστα, η Άγκυρα φαίνεται να συγκεντρώνει στρατιωτικές ενισχύσεις στα σύνορα με την Συρία μετά το τελεσίγραφο του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προς τη συριακή κυβέρνηση για να αποσύρει τις δυνάμεις της πίσω από τις γραμμές των τουρκικών παρατηρητηρίων στην επαρχία Ιντλίμπ. Τα τουρκικά Μέσα μεταδίδουν εικόνες από τη μεταφορά τεθωρακισμένων οχημάτων προσωπικού και βαρέων πυροβόλων στην περιοχή Ρεϊχάνλι της Αλεξανδρέττας (Χατάι), που βρίσκεται στη μεθόριο, δίπλα ακριβώς στην Ιντλίμπ.

Η Τουρκία διατηρεί 12 στρατιωτικά παρατηρητήρια στην περιοχή, η οποία βάσει των συμφωνιών του Σότσι και της Αστάνα με τη Ρωσία, χαρακτηρίστηκε ασφαλής θύλακάς για αμάχους. Οι συριακές δυνάμεις ωστόσο, προωθούνται σταθερά τους τελευταίους μήνες στην περιοχή και δύο από τα τουρκικά φυλάκια βρίσκονται πίσω από τις γραμμές του συριακού κυβερνητικού στρατού, ενώ πριν από τρεις ημέρες τουρκικό κομβόι δέχθηκε επίθεση από τις συριακές δυνάμεις με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 8 τούρκοι στρατιώτες και να τραυματιστούν άλλοι 13.

Στην επαρχία, που βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της εμπόλεμης χώρας, έχουν βρει καταφύγιο χιλιάδες τζιχαντιστές που υποστηρίζονται από την Τουρκία και χρησιμοποιούνται από την Άγκυρα ως μισθοφόροι σε διάφορα πολεμικά μέτωπα. Τούρκοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες κατευθύνονται προς τα τουρκικά σύνορα, καθώς σφίγγει ο κλοιός γύρω τους από τις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments