Οικονομία

Κόκκινα δάνεια: “Διαχειριστές απαιτήσεων” στην υπηρεσία των δανειοληπτών

Κόκκινα δάνεια: “Διαχειριστές απαιτήσεων” στην υπηρεσία των δανειοληπτών
Κόκκινα δάνεια: Οι διαχειριστές απαιτήσεων είναι η νέα άγνωστη λέξη που μπαίνει στη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων δανειοληπτών, που ως τώρα ήξεραν μόνον για τράπεζες, funds και δικαστήρια.

Κόκκινα δάνεια: «Servicers» ή «Διαχειριστές απαιτήσεων»: είναι η νέα άγνωστη λέξη που μπαίνει στη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων δανειοληπτών, που ως τώρα ήξεραν μόνον για τράπεζες, funds και δικαστήρια. Από τους 23 συνολικά «διαχειριστές» που έχουν πάρει άδειες διαχείρισης για πακέτα δανείων που αλλάζουν χέρια, οι 6-7 μόνον είναι ενεργοί και ως τώρα τους γνωρίζουν μόνον οι τράπεζες και κάποιοι εξειδικευμένοι δικηγόροι που αναζητούν ρυθμίσεις για λογαριασμό των πελατών τους. Και από την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών που τους συνάντησε στο γραφείο του, δίνοντας την εντολή «να ανοίξουν πόρτες και παράθυρα» για να τους βρίσκουν και να κάνουν ρυθμίσεις οι δανειολήπτες που το έχουν ανάγκη.

Ο υπουργός Οικονομικών με τις επιστολές, email και συναντήσεις του στέλνει προς όλους τους εμπλεκομένους (τράπεζες, funds, servicers, δανειολήπτες) το μήνυμα «βρείτε τα και κάντε ρυθμίσεις». Και όχι μόνον απέδωσε ευθύνη σε τράπεζες και funds ότι φταίνε που δεν κάνουν ρυθμίσεις, αλλά τους απέστειλε και ειδική φόρμα συμπλήρωσης στοιχείων, βάσει της οποίας ζητά να λαμβάνει κάθε εβδομάδα ενημέρωση για την πορεία των ρυθμίσεων που προσφέρουν στους δανειολήπτες.

Σύντομα όπως αναφέρει το newmoney.gr, οι Διαχειριστές Απαιτήσεων θα πρέπει να οργανώσουν σημεία επικοινωνίας και επαφής με τους πολίτες που θέλουν να ρυθμίσουν, όπως τους ζήτησε ο Χρήστος Σταϊκούρας, αντί να τους στέλνουν απλώς επιστολές στα σπίτια. «Δεν είναι σκιάχτρα οι servicers» λένε στο υπουργείο Οικονομικών, «δεν θέλουμε να βάλουμε τον κόσμο από τα σπίτια του, είναι η έσχατη λύση» λένε οι ίδιοι.

Συνεπώς, σε κάποιες περιπτώσεις τουλάχιστον, οι servicers μπορούν να κάνουν και καλύτερες ρυθμίσεις από όσες προσέφεραν οι τράπεζες. Και αυτό όχι μόνον γιατί τους πιέζει ο νόμος για τον «ΗΡΑΚΛΗ» των κόκκινων δανείων, αλλά κυρίως γιατί οι τράπεζες πούλησαν μαζικά τα δάνειά τους σε τιμές κατά περίπου 70% χαμηλότερες. Όπως εξηγούν πάντως εκπρόσωποι των νέων εταιριών Διαχείρισης Απαιτήσεων, «τα funds αγόρσαν στο 30% αλλά αυτό ισχύει μεσοσταθμικά και όχι για όλα τα δάνεια».

Έτσι «για άλλα δάνεια μπορεί να υπάρχει περιθώριο μείωσης πχ 80% αν αγοράστηκαν στο 10-20% ενώ σε άλλα να μην ξεπερνά το 10%-20% αν αγοράστηκαν πχ στο 80% της αξίας τους» (από το οποίο πρέπει να αφαιρεθούν έξοδα, κόστη και αμοιβές). Και στο περιθώριο αυτό που εξαρτάται από τα πραγματικά γεγονότα, μπορούν να δοθούν εξατομικευμένες λύσεις για κάθε περίπτωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments