Διεθνή

Κορονοϊός Ιταλία: Έντονη ανησυχία σε όλη την Ευρώπη – Συνάντηση Κικίλια με Μητσοτάκη

Κορονοϊός Ιταλία: Έντονη ανησυχία σε όλη την Ευρώπη – Συνάντηση Κικίλια με Μητσοτάκη
Κορονοϊός Ιταλία: Σε συναγερμό βρίσκεται ολόκληρη η Γηραιά Ήπειρος μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ιταλία. Σε επαγρύπνηση και οι ελληνικές Αρχές. Τι αποφασίστηκε στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας. Σχέδιο προστασίας παρουσιάζει σήμερα ο Βασίλης Κικίλιας στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κορονοϊός Ιταλία: Με γρήγορους ρυθμούς εξαπλώνεται ο κορονοϊός στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ιταλία. Σύμφωνα με νέα ενημέρωση της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας, τα κρούσματα κορονοϊού στην χώρα είναι, πλέον, 150, ενώ 26 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων. Τρεις είναι οι νεκροί. Πόλεις, κυρίως στον ιταλικό βορρά έχουν αποκλειστεί από την υπόλοιπη χώρα, υπό το φόβο περαιτέρω εξάπλωσης των κρουσμάτων που έχουν ήδη καταγραφεί.

Την ίδια ώρα, δεκάδες άνθρωποι, κάτοικοι και επαγγελματίες, που ήρθαν σε επαφή με όσους έχουν μολυνθεί, έχουν ήδη μπει σε καραντίνα, αναμένοντας τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Στην επαρχία της Λομβαρδίας, όπου διαγνώστηκε ο πρώτος ασθενής, κλειστά παραμένουν σούπερ μάρκετ, εστιατόρια και καταστήματα, με τις εικόνες να παραπέμπουν σε μια πόλη «φάντασμα».  Παράλληλα, από σήμερα σταματούν και οι λειτουργίες στις καθολικές εκκλησίες του Μιλάνου. Σύμφωνα, δε, με πολλά ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης, εξετάζεται και η προσωρινή διακοπή λειτουργίας των μουσείων του Βατικανού, από τα μεγαλύτερα μουσειακά συγκροτήματα στην Ευρώπη.

Σταματά και το καρναβάλι της Βενετίας. Mε απόφαση του περιφερειάρχη του Βένετο, Λούκα Τζάια, σταματούν όλες οι δημόσιες εκδηλώσεις, μέχρι τα τέλη του μηνός. Στα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνεται και η διακοπή των εκδηλώσεων του παραδοσιακού καρναβαλιού της Βενετίας. Θα παραμείνουν κλειστά, επίσης, τα σχολεία, τα μουσεία και τα πανεπιστήμια της περιφέρειας. Παράλληλα, οι ιταλικές αρχές αποφάσισαν να θέσουν σε καραντίνα τους 274 μετανάστες και το πλήρωμα του πλοίου Ocean Viking (που ανήκει στην ΜΚΟ Sos Mediterranè) και το οποίο μόλις ελλιμενίσθηκε στο Ποτσάλο της Σικελίας.

Σε συναγερμό και η Ελλάδα – Δέκα σχολεία πραγματοποιούν αυτές τις μέρες εκδρομή στη γειτονική χώρα:

Αργά το βράδυ της Κυριακής, ολοκληρώθηκε η έκτακτη ευρεία σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Υγείας για το ζήτημα του κορονοϊού. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να μην ληφθούν επιπλέον μέτρα, αλλά να δοθεί όλο το βάρος στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του πληθυσμού της χώρας μας, καθώς και στην υψηλή ετοιμότητα των υγειονομικών αρχών. Οι επιστήμονες είπαν ότι δεν τίθεται θέμα καραντίνας ή επιδημιολογικής επιτήρησης για τους μαθητές που βρίσκονται ήδη στην Ιταλία, καθώς δεν έχουν επισκεφτεί πληγείσες περιοχές. Το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να μην προχωρήσει προς το παρόν σε επιπλέον μέτρα, όπως η θερμομέτρηση, για τους ταξιδιώτες που έρχονται στη χώρα μας από την Ιταλία.

Επίσης, κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκεται σήμερα και αύριο σε Πάτρα και Ηγουμενίτσα και θα ενημερώνει τα πληρώματα σε επιβατηγά και εμπορικά πλοία για τα μέτρα προφύλαξης. Το κλιμάκιο θα εφιστά επίσης την προσοχή σε επιβάτες και πληρώματα, ώστε να εντοπίσει εάν κάποιος έχει επισκεφτεί πρόσφατα, πριν από την καραντίνα, της πληγείσες από τον ιό περιοχές της Ιταλίας.

Με απόφαση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, ανεστάλησαν οι προγραμματισμένες εκπαιδευτικές εκδρομές προς την Ιταλία.

«Μετά από εισήγηση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), σύμφωνα με την οποία συνιστάται η αναστολή των προγραμματισμένων εκδρομών – μετακινήσεων μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών στις πληττόμενες περιοχές της Ιταλίας, και με βάση τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα για τη διάδοση του κορονοϊού στη γείτονα χώρα και των αυστηρών μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί από την ιταλική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης και της οδηγίας του υπουργείου Παιδείας της Ιταλίας για αναστολή των εκπαιδευτικών εκδρομών των σχολικών μονάδων εντός και εκτός Ιταλίας, σας ενημερώνουμε ότι από 24-02-2020 αναστέλλονται προσωρινά οι εκδρομές-μετακινήσεις σε όλη την Ιταλία», αναφέρει η απόφαση του υπουργείου. Σημειώνεται τέλος, πως σύσκεψη θα έχουν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, σχετικά με τον κορονοϊό. Στη σύσκεψη αναμένεται να δώσουν το παρών η Νίκη Κεραμέως και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments