Διεθνή

Κορωνοϊός Ιταλία: Τυπώνουν βαλβίδες αναπνευστήρων, σε 3D εκτυπωτές

Κορωνοϊός Ιταλία: Τυπώνουν βαλβίδες αναπνευστήρων, σε 3D εκτυπωτές
Κορωνοϊός Ιταλία: Η έλλειψη βαλβίδων αναπνευστήρων αντιμετωπίζεται με ευρηματικό τρόπο από τη γειτονική μας χώρα, καθώς ιταλική εταιρεία τους τυπώνει σε 3D εκτυπωτές.

Κορωνοϊός Ιταλία: Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο το τι είναι ικανή να κάνει η ανθρωπότητα όταν βρίσκεται σε ανάγκη. Ο κορωνοϊός στέλνει όλο και περισσότερους ασθενείς σε κρεβάτια νοσοκομείου, αλλά οι πόροι στις εγκαταστάσεις υγείας βρίσκονται σε έλλειψη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η μείωση της καμπύλης είναι τόσο σημαντική, ώστε να μην υπάρχει ξαφνική εισροή ασθενών και μετά έλλειψη κλινών ή ζωτικής σημασίας εξοπλισμού.

Ένα νοσοκομείο, λοιπόν, στη βόρεια Ιταλία σώζει ασθενείς με κορωνοϊό σε ΜΕΘ, χάρη στην τρισδιάστατη εκτύπωση βαλβίδων αναπνευστήρων που της εξασφαλίζει ιταλική εταιρεία, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις ελλείψεις.

Όλα ξεκίνησαν όταν η δημοσιογράφος Nunzia Vallini, της Giornale di Brescia, εξήγησε στον Massimo Temporelli, ιδρυτή του εργαστηρίου ψηφιακής κατασκευής FabLab, το πρόβλημα που είχε μάθει: ένα νοσοκομείο της μικρής πόλης Chiari, είχε ξεμείνει από βαλβίδες για συσκευές αναζωογόνησης – επίσης αποκαλούμενες συσκευές ανάνηψης, δηλαδή αναπνευστικές μηχανές που βοηθούν τους ασθενείς να αναπνέουν με μηχανικό αερισμό των πνευμόνων τους. Η εταιρεία που προμηθεύει αυτές τις βαλβίδες δεν μπορούσε να αντικαταστήσει τις βαλβίδες σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και οι άνθρωποι πέθαιναν.

Τότε μία εταιρεία τεχνολογίας Issinova του Μιλάνου, έφερε έναν εκτυπωτή στο νοσοκομείο, σχεδίασε άμεσα, μέσα σε τρεις ώρες, το πρωτότυπο μίας νέας βαλβίδας για μάσκα οξυγόνου και τη δοκίμασε μαζί με τους γιατρούς σε έναν ασθενή. Αφού υπήρξε η διαβεβαίωση ότι δούλευε καλά, στη συνέχεια η εταιρεία εκτύπωσε τρισδιάστατα μία παρτίδα νέων βαλβίδων. Η νέα βαλβίδα (κάθε μία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για έως οκτώ ώρες και μετά χρειάζεται αντικατάσταση) χρειάζεται περίπου μία ώρα για να εκτυπωθεί και κοστίζει λιγότερο από ένα ευρώ η μία. Την Issinova άρχισε να βοηθά και μία άλλη τοπική εταιρεία τρισδιάστατης εκτύπωσης, η Lonati. Ήδη ένα δεύτερο ιταλικό νοσοκομείο ζήτησε και αυτό εκτυπωμένες βαλβίδες για αναπνευστήρες.

«Δεν έχουμε κοιμηθεί για δύο ημέρες. Προσπαθούμε να σώσουμε ζωές», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Isinnova, Κρίστιαν Φρακάσι, σύμφωνα με το BBC. Στην εποχή του κορωνοϊού, που οι γραμμές παραγωγής και οι αλυσίδες τροφοδοσίας μπορούν να επηρεαστούν λόγω των περιοριστικών μέτρων, η επιτόπια τρισδιάστατη εκτύπωση μπορεί να δώσει λύσεις στον τομέα της υγείας, αλλά και πέρα από αυτόν σε άλλα πεδία, όπου μπορεί να σημειωθούν ελλείψεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments