Διεθνή

Κορωνοϊός συμπτώματα: Τότε εμφανίζονται τα συμπτώματα σε όποιον έχει «κολλήσει»

Κορωνοϊός συμπτώματα: Τότε εμφανίζονται τα συμπτώματα σε όποιον έχει «κολλήσει»
Κορωνοϊός συμπτώματα: Αυτός είναι ο χρόνος που διαρκεί η επώαση της νόσου σύμφωνα με τους ερευνητές. Πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα.

Κορωνοϊός συμπτώματα: Αγωνία επικρατεί σε όλον τον πλανήτη λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού, ο οποίος προκαλεί τη νόσο Covid-19. Για το λόγο αυτό, πολλοί αναρωτιούνται πόσο διαρκεί η επώαση της νόσου και πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα.

Σχεδόν όλοι οι ασθενείς (το 97,5%) έχουν εμφανίσει τα συμπτώματά τους μέσα σε 12 μέρες (συγκεκριμένα 11,5 μέρες) από την έκθεση στον ιό και την έναρξη της λοίμωξης, πράγμα που δικαιολογεί την έως τώρα εφαρμοζόμενη απομόνωση (καραντίνα) για 14 ημέρες. Όμως, περίπου ένας στους χίλιους – σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις – θα ξεφύγει από το «δίχτυ ασφαλείας», καθώς θα εμφανίσει συμπτώματα αφότου έχει βγει από την 14ήμερη καραντίνα.

Υπολογίστηκε ότι για κάθε 10.000 άτομα που μπαίνουν σε καραντίνα δύο εβδομάδων, τουλάχιστον τα 101 θα εκδηλώσουν συμπτώματα μετά τη λήξη της απομόνωσής τους.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή, Τζάστιν Λέσλερ, του Τμήματος Επιδημιολογίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “Annals of Internal Medicine”, δήλωσαν ότι «με βάση και τη νέα ανάλυση όλων των δημόσια διαθέσιμων δεδομένων, η τωρινή σύσταση για ενεργή επιτήρηση ή καραντίνα επί 14 μέρες είναι εύλογη, αν και μερικές περιπτώσεις θα ξεφύγουν».

Η μέση περίοδος επώασης επί 5,1 ημέρες του νέου ιού είναι παρόμοια με εκείνη του προηγούμενου συγγενικού κορωνοϊού που προκάλεσε τη νόσο SARS, αλλά και του ιού MERS-CoV που έχει επώαση επί πέντε έως επτά μέρες. Οι ανθρώπινοι κορωνοϊοί που προκαλούν τα κοινά κρυολογήματα, έχουν μέση περίοδο επώασης περίπου τριών ημερών.

Αυξάνεται συνεχώς η λίστα με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του λοιμωξιολόγου και εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσίοδρα, ο αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 387 και ο αριθμός των νεκρών στους πέντε. Ειδικότερα, καταγράφηκαν 35 νέα κρούσματα. Τα 60 από τα επιβεβαιωμένα αφορούν πιθανή εγχώρια μετάδοση. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 70 ασθενείς, οι 11 είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας.

Όλοι λαμβάνουν αντι-ιική θεραπεία. Παράλληλα, 14 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία. Τα περισσότερα κρούσματα εξακολουθούν να σημειώνονται στην Αθήνα ενώ έχουν μέχρι τώρα ελεγχθεί περισσότερα από 4.900 εργαστηριακά δείγματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments