Video

Αυτό το φρούτο περιέχει ίδια ποσότητα ζάχαρης με μια σοκολάτα [vid]

Αυτό το φρούτο περιέχει ίδια ποσότητα ζάχαρης με μια σοκολάτα [vid]
Τα φρούτα είναι η πιο υγιεινή επιλογή για να φάμε κάτι που θα μας τονώσει. Με μέτρο όμως, καθώς κάποια φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Τα φρούτα θεωρούνται από τις πιο υγιεινές τροφές, καθώς η κατανάλωσή τους έχει πολλά οφέλη στην υγεία μας. Αρκετές είναι οι φορές που έχουμε ακούσει τη φράση “Καλύτερα φάε ένα φρούτο παρά ένα γλυκό”. Ισχύει όμως η φράση αυτή για όλα τα φρούτα; Η απάντηση είναι όχι, καθώς πολλά φρούτα περιέχουν πάρα πολύ ζάχαρη, ενώ όλα έχουν γλυκόζη και φρουκτόζη.

Για παράδειγμα, ένα φλιτζάνι μάνγκο περιέχει περίπου 23 γραμμάρια ζάχαρης. Αυτή η ποσότητα περιέχεται και σε μια σοκολάτα γάλακτος 45γραμμαρίων. Το θέμα είναι ότι δεν μπορεί να γίνει συσχέτιση των δύο αυτών τροφών. Ο λόγος είναι ότι το μάνγκο περιέχει σάκχαρα και η σοκολάτα επεξεργασμένη ζάχαρη. Το σώμα μας γνωρίζει πως να επεξεργαστεί τα σάχκαρα και πώς να τα χρησιμοποιήσει για ενέργεια, ενώ η ζάχαρη του είναι παντελώς άχρηστη.

Επιπροσθέτως τα φρούτα περιέχουν μικροθρεπτικά συστατικά που προάγουν την υγεία – όπως αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, μέταλλα, βιταμίνες, φυτικές ίνες και νερό. Αυτό το πλήρες πακέτο είναι που κάνει την κατανάλωση φρούτων τόσο ευεργετική για τον οργανισμό.

Στην πραγματικότητα, η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων, ανεξάρτητα από την περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα, είναι γενικά συνδεδεμένη με χαμηλότερο σωματικό βάρος και χαμηλότερο κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με την παχυσαρκία, σύμφωνα με μια αναλυτική επισκόπηση του 2016 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients. Από την άλλη η σοκολάτα και δη η γάλακτος, έχει ελάχιστη έως καθόλου θρεπτική αξία, που σημαίνει ότι δεν περιέχει καθόλου βιταμίνες και φυτικές ίνες.

Το ίδιο ισχύει και με τις θερμίδες που περιέχουν γλυκά και φρούτα. Αρκετά διαδεδομένος είναι ο μύθος ότι στην απώλεια βάρους σημασία έχει πόσες θερμίδες καταναλώνεις και πόσες καις. Αν τρως Χ ποσότητα θερμίδων και καις Χ+1, τότε θα χάσεις βάρος. Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλες οι θερμίδες ίδιες. Για παράδειγμα, 1,5 μπισκότο σοκολάτας με γέμιση βανίλια έχει περίπου 80 θερμίδες. Τις ίδιες θερμίδες περίπου έχει και ένα μήλο. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν τα ίδια αποτελέσματα στον οργανισμό μας και έχουν διαφορετική διατροφική αξία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments