Οικονομία

Eurogroup: Διακόπηκε η συνεδρίαση – Την Πέμπτη η νέα τηλεδιάσκεψη

Eurogroup: Διακόπηκε η συνεδρίαση – Την Πέμπτη η νέα τηλεδιάσκεψη
Eurogroup: "Ναυάγιο" στη συνεδρίαση του Eurogroup για το σχέδιο αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Θα συνεχιστεί αύριο, Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε ο Μάριο Σεντένο.

Eurogroup: Την οριστική διακοπή του Eurogroup για σήμερα, Τετάρτη ανακοίνωσε ο Μάριο Σεντένο, σημειώνοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ήρθαν «κοντά σε συμφωνία» για τα μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών του κορωνοϊού, αλλά «δεν κατέληξαν ακόμη».

Ο πρόεδρος του Eurogroup πρόσθεσε ότι νέα τηλεδιάσκεψη των υπουργών θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη. «Μετά από 16 ώρες συζητήσεων, ήρθαμε κοντά σε μια συμφωνία, αλλά δεν καταλήξαμε ακόμη», αναφέρει σε μήνυμα του στο Twitter ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

Το Τweet τoυ Μάριο Σεντένο την διακοπή των διαπραγματεύσεων στο Eurogroup:

Ολονύχτιο θρίλερ στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών:

Ήταν σχεδόν βέβαιο πως δεν θα έβγαινε “λευκός καπνός” από τις διαπραγματεύσεις των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ. Μάλιστα όσο περνούσε η ώρα γινόταν όλο και πιο ξεκάθαρο το “ναυάγιο”, αφού δεν υπήρχε στο τραπέζι ούτε καν προσχέδιο της απόφασης του Eurogroup. Από την πλευρά του ο Μάριο Σεντένο επιχείρησε πριν από την τηλεδιάσκεψη να δώσει μία νότα αισιοδοξίας για συμφωνία και αναφέρθηκε στο «πακέτο» που βρίσκεται στο τραπέζι:

  • Προληπτική Πιστωτική Γραμμή από τον ESM, δηλαδή η πιο light εκδοχή όρων σε σχέση με την Ενισχυμένη Γραμμή
  • Δάνεια 200 δισεκατομμυρίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
  • Πρόγραμμα 100 δισεκατομμυρίων από την Κομισιόν για την απασχόληση.

Οι περισσότεροι πίστεψαν ότι επρόκειτο για μια κατ’ αρχήν συμφωνία. Αποδείχθηκε το ακριβώς αντίθετο.

Η Γερμανία μαζί με την Ολλανδία και την Αυστρία, έβαλαν πάνω στο τραπέζι την πρόταση όσες χώρες, λάβουν προληπτικές πιστωτικές γραμμές με χαλαρά κριτήρια χρηματοδότησης, όταν επιστρέψουν στην κανονικότητα οι οικονομίες τους να προχωρήσουν σε αποπληρωμή αυτών των χρημάτων με μνημονιακούς όρους. Στο έτερο μπλοκ χωρών της Ευρωζώνης που είναι υπέρ του κορωνο -ομόλογου πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η Ιταλία που θέλει φτηνή και μεγάλου ύψους χρηματοδότηση για να καλύψει το τεράστιο οικονομικό κόστος της πανδημίας.

Το μόνο ανάχωμα στην οικονομική κρίση που προκαλεί ο κορωνοϊός ήταν η σημαντική για τη χώρας μας απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η ΕΚΤ ανακοίνωσε τη χαλάρωση των όρων για τα ενέχυρα που δέχεται από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, έτσι ώστε να ενισχύσει τη δύναμη πυρός τους για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ειδικά όσον αφορά στις ελληνικές τράπεζες, με ρητή αναφορά, γίνονται αποδεκτά όλα τα ομόλογα τους κι αυτό σημαίνει ότι θωρακίζονται για την περίπτωση που είναι «κλειστή» η διατραπεζική.

Ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα έχει ότι αίρονται οι προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Έτσι για πρώτη φορά η Ελλάδα ωφελείται απευθείας από τη νομισματική βοήθεια της ΕΚΤ. To γεγονός μπορεί να μειώσει δραστικά το κόστος του χρήματος για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και να δώσει πρόσβαση σε τεράστια ρευστότητα, η οποία μέχρι σήμερα δεν ήταν διαθέσιμη για τη χώρα μας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments