Ελλάδα

Καραντίνα τι σημαίνει: Η λέξη που μπήκε στη ζωή μας έχει ιταλικές ρίζες

Καραντίνα τι σημαίνει: Η λέξη που μπήκε στη ζωή μας έχει ιταλικές ρίζες
Καραντίνα τι σημαίνει: Είναι η λέξη που τις τελευταίες εβδομάδες χρησιμοποιείται περισσότερο από καμία άλλη στην Ελλάδα.

Καραντίνα τι σημαίνει: Η πανδημία έχει καταφέρει να αλλάξει άρδην τη ζωή όχι μόνο των Ελλήνων αλλά και σχεδόν όλου του κόσμου. Τα μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού και περιορισμό του καταλήγουν στο να περιορίσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις, με την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» να έχει μπει στο… πετσί όλων μας.

Η καραντίνα έγινε γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της νέας μας καθημερινότητας. Όμως τι ακριβώς σημαίνει η λέξη καραντίνα;

Αναζητώντας τη λέξη “καραντίνα” σε κάποιο λεξικό, θα διαβάσουμε ότι είναι ο περιορισμός στην κυκλοφορία ανθρώπων και εμπορευμάτων.

Επιπλέον, ο όρος “καραντίνα” χρησιμοποιείται ως συνώνυμο της ιατρικής απομόνωσης, την οποία βιώνουν άνθρωποι που νοσούν από μεταδοτική ασθένεια και απομονώνονται από τον υπόλοιπο πληθυσμό που είναι υγιής.

Ποια η ιστορία της λέξης καραντίνα;

Η λέξη καραντίνα προέρχεται από την ενετική παραλλαγή της ιταλικής λέξης “quaranta giorni”, που μεταφράζεται “σαράντα ημέρες”.

Αυτές οι σαράντα ημέρες αναφέρονται στην υποχρεωτική περίοδο απομόνωσης των πλοίων και του πληρώματος κατά την επιδημία της Μαύρης πανώλης (1348-1353) στη Βενετία.

Για 40 ημέρες, τα πλοία έδεναν στο λιμάνι της πόλης περιμένοντας να δουν αν θα τους εμφανιστούν τα συμπτώματα της πανώλης ή αν θα μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments