Ελλάδα

Επιτάφιος LIVE Λειτουργία Μεγάλη Παρασκευή: Ζωντανά η περιφορά

Επιτάφιος LIVE Λειτουργία Μεγάλη Παρασκευή: Ζωντανά η περιφορά
Επιτάφιος LIVE Λειτουργία Μεγάλη Παρασκευή: Ζωντανά η ακολουθία και η περιφορά του Επιταφίου από τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών.

Επιτάφιος LIVE Λειτουργία Μεγάλη Παρασκευή: Μια μέρα πριν την Ανάσταση του Χριστού, η περιφορά του επιταφίου έρχεται να κορυφώσει το Θείο Δράμα. Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται ο στολισμός του Επιταφίου στις εκκλησίες. Αρχικά ψάλλονται οι Μεγάλες Ώρες, που περιέχουν ψαλμούς, τροπάρια, Αποστόλους, Ευαγγέλια και Ευχές. Στη συνέχεια ψάλλεται ο Εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής και γίνεται η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου.

Ακολούθως τοποθετείται στο Ιερό Κουβούκλιο ένα ύφασμα, πάνω στο οποίο έχει κεντηθεί ή ζωγραφιστεί ο Κύριος, νεκρός. Το ύφασμα αυτό λέγεται Επιτάφιος. Το βράδυ της ίδιας ημέρας ψάλλεται ο όρθρος του Μεγάλου Σαββάτου και η υμνολογία είναι σχετική με την ταφή του Κυρίου από τους Ιωσήφ και Νικόδημο και την κάθοδο της ψυχής Του στα σκοτεινά βασίλεια του Άδη.  Στη συνέχεια γίνεται η Περιφορά του Επιταφίου, εκτός του ναού και στα όρια της ενορίας. Μετά την επάνοδο του Επιταφίου στην εκκλησία διαβάζεται περικοπή από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου (κζ’ 62-66).

Δείτε ζωντανά την ακολουθία και την περιφορά του Επιταφίου από τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών:

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments