Ειδήσεις

ΕΦΚΑ εισφορές: Αυτοί δικαιούνται την έκπτωση 25%

ΕΦΚΑ εισφορές: Αυτοί δικαιούνται την έκπτωση 25%
ΕΦΚΑ εισφορές: Προβλέπεται έκπτωση του 25% για τις εισφορές του Απριλίου και Μαΐου για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενους - Η καταληκτική ημερομηνία καταβολής τους με την έκπτωση θα είναι η Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020.

Ο e-ΕΦΚΑ είναι έτοιμος να προσαρμόσει το πληροφοριακό του σύστημα για την έκδοση των ειδοποιητηρίων Απριλίου, για όλες τις κατηγορίες μη μισθωτών, τα οποία αναμένεται να αναρτηθούν σήμερα, Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020. Ωστόσο, η  καταληκτική ημερομηνία καταβολής τους με την έκπτωση θα είναι η Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020, ενώ η  ελάχιστη ασφαλιστική υποχρέωση για τους επαγγελματίες διαμορφώνεται με την έκπτωση 25% στα 165 ευρώ, έναντι 220 ευρώ.

Δημοσιεύτηκε ο Νόμος 4690/2020 ο οποίος προβλέπει έκπτωση του 25% για τις εισφορές του Απριλίου και Μαΐου για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενους.

Σύμφωνα με τον  e- ΕΦΚΑ, για τους αυτοτελώς απασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, εφόσον καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου του έτους 2020,τους δίνεται η δυνατότητα καταβολής μειωμένων εισφορών κατά 25% επί του ποσού που αντιστοιχεί στην ασφαλιστική κατηγορία επιλογής ή κατάταξης τους. Στην περίπτωση αυτή ως συντάξιμες αποδοχές για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης ορίζεται το ποσό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς που έχει πράγματι καταβληθεί δια του συντελεστή 0,20.

Έτσι για τον Απρίλιο, ο κάθε ασφαλισμένος ελεύθερος επαγγελματίας έχει τρεις επιλογές:

  •  Να πληρώσει κανονικά – χωρίς έκπτωση- τις εισφορές του, για να διατηρήσει το επίπεδο της ανταποδοτικής του σύνταξης στο ίδιο ύψος, καθώς με την έκπτωση προσαρμόζονται αναλογικά και οι συντάξιμες αποδοχές του Απριλίου 2020 (μείωση 25%).
  • Να πληρώσει τη μειωμένη εισφορά εξοφλώντας το ειδοποιητήριο μέχρι τις 10 Ιουνίου, αφού προηγουμένως έχουν εξοφληθεί οι εισφορές του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020
  • Να πληρώσει σε τέσσερις δόσεις τις εισφορές του, χωρίς προσαυξήσεις, εφόσον εντάσσεται στους πληττόμενους κλάδους, όπως αυτοί προσδιορίζονται από τους Κωδικούς Άσκησης Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που έχουν ανακοινωθεί. Η μείωση εφαρμόζεται και: – στους νέους επαγγελματίες που πληρώνουν την υποκατώτατη εισφορά των 136 ευρώ (θα πληρώσουν 102 ευρώ) – στις περιπτώσεις γυναικών ασφαλισμένων που δικαιούνται μείωση της εισφοράς της κύριας ασφάλισης κατά 50% κατά το 12μηνο απασχόλησης που ακολουθεί το μήνα του τοκετού ή τη λήξη της επιδότησης λόγω λοχείας εφαρμόζεται πρώτα η μείωση 25% και επί του ποσού που προκύπτει η μείωση 50%. Υπενθυμίζεται ότι η πληρωμή των εισφορών πραγματοποιείται με νέο κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής (RF).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments