Ελλάδα

Πανσέληνος – έκλειψη Σελήνης: Λίγες ώρες μακριά από το μαγευτικό φαινόμενο – Ορατό και από την Αθήνα

Πανσέληνος – έκλειψη Σελήνης:  Λίγες ώρες μακριά από το μαγευτικό φαινόμενο – Ορατό και από την Αθήνα
Πανσέληνος - έκλειψη Σελήνης 2020: Τ φαινόμενο που "κόβει την ανάσα", ένα διαφορετικό φεγγάρι από τα συνηθισμένα το οποίο θα περάσει από το εξωτερικό τμήμα της σκιάς του πλανήτη μας. Στην Αθήνα θα αρχίσει να είναι ορατό στις 20:45.

Είμαστε λίγες μόνο ώρες μακριά από το μαγευτικό φαινόμενο που θα είναι ορατό και από την Ελλάδα. Απανταχού οι  ρομαντικοί αλλά και οι λάτρεις γενικότερα της φύσης θα έχουν τη δυνατότητα να βγουν στα μπαλκόνια τους, ή εάν βρίσκονται κάπου  να στρέψουν το βλέμμα τους προς τον ουρανό, και να απολαύσουν ένα μαγευτικό φαινόμενο, μια έκλειψη παρασκιάς Σελήνης. Πιο αναλυτικά πρόκειται για ένα φαινόμενο κατά το οποίο το φεγγάρι περνάει μέσα από την παρασκιά της Γης, δηλαδή το εξωτερικό τμήμα της σκιάς του πλανήτη μας, ενώ συγχρόνως θα υπάρξει πανσέληνος, η τελευταία της άνοιξης πριν το θερινό ηλιοστάσιο στις 20 Ιουνίου.

Δείτε τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της Σελήνης και πόσο θα διαρκέσει το φαινόμενο

Κατά τη διάρκεια της έκλειψης, η Σελήνη σκοτεινιάζει ελαφρά αλλά όχι τελείως όπως στην κανονική έκλειψη. Το φαινόμενο θα είναι ορατό από το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης (και από την Ελλάδα), την Αφρική, την Ασία και την Αυστραλία, εφόσον βέβαια ο καιρός είναι σύμμαχος.  Σημειώνεται δε, ότι η έκλειψη θα διαρκέσει συνολικά τρεις ώρες και 18 λεπτά.  Πιο αναλυτικά στην Αθήνα θα αρχίσει στις 20:45, θα φθάσει στο μέγιστο στις 22:25 (όταν πάνω από το 50% του φεγγαριού θα βρεθεί εντός της παρασκιάς της Γης) και θα τελειώσει λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα.

Μια ολική έκλειψη Ηλίου διαρκεί μονάχα μερικά λεπτά, διότι η Σελήνη έχει μικρότερη σε μέγεθος σκιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η δεύτερη φετινή έκλειψη, καθώς είχε προηγηθεί στις 10 Ιανουαρίου, επίσης, μία έκλειψη παρασκιάς Σελήνης. Θα ακολουθήσουν εντός του 2020 μία δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου στις 21 Ιουνίου, μία έκλειψη παρασκιάς Σελήνης στις 5 Ιουλίου, μία τέταρτη έκλειψη παρασκιάς Σελήνης στις 30 Νοεμβρίου και, τέλος, μία ολική ηλιακή έκλειψη στις 14 Δεκεμβρίου.

Πότε έχουμε έκλειψη της Σελήνης

Έκλειψη Σελήνης είναι το φαινόμενο κατά το οποίο η Σελήνη περνά ακριβώς πίσω από την Γη στην σκιά της. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο εάν ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη είναι σε συζυγία, με την Γη βρισκόμενη μεταξύ των δύο άλλων σωμάτων. Κάτι τέτοιο είναι δυνατόν μονάχα σε νύχτα με πανσέληνο. Η διάρκεια και το είδος μιας έκλειψης εξαρτώνται από την θέση της Σελήνης σε σχέση με τα σημεία που η τροχιά της τέμνεται με την εκλειπτική. Συγκριτικά με την έκλειψη Ηλίου, που είναι ορατή από μικρές σχετικά περιοχές της Γης, μια έκλειψη Σελήνης είναι ορατή από οποιοδήποτε σημείο στην πλευρά της Γης που είναι νύχτα.

Η σκιά της Γης μπορεί να διαχωρισθεί νοητά σε δύο ομόκεντρους κύκλους, την καθαυτή σκιά (umbra) και την παρασκιά (penumbra). Η Σελήνη δεν δέχεται απευθείας ηλιακό φως όταν διέρχεται από την σκιά της Γης, ενώ δέχεται όταν διέρχεται από την παρασκιά. Το είδος της έκλειψης καθορίζεται από το κατά πόσον η Σελήνη διέρχεται από τους δύο νοητούς κύκλους.

Στο παρακάτω βίντεο  μπορείτε να δείτε εντυπωσιακές εικόνες από προηγούμενες  εκλείψεις σελήνης:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments