Οικονομία

Οικονομική ύφεση Ευρώπη: Η Λαγκάρντ χτύπησε το «καμπανάκι» του κινδύνου – Πολλά τα ερωτηματικά

Οικονομική ύφεση Ευρώπη: Η Λαγκάρντ χτύπησε το «καμπανάκι» του κινδύνου – Πολλά τα ερωτηματικά
Οικονομική ύφεση Ευρώπη: Την παραδοχή ότι η ευρωπαϊκή οικονομία έχει πιάσει «πάτο» τον Μάιο που μας πέρασε έκανε η Κριστίν Λαγκάρντ στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε την Πέμπτη. Μπορεί η πρόεδρος της ΕΚΤ να προσπάθησε να μην σπείρει τον πανικό, αλλά η αλήθεια είναι πως οι αριθμοί που έδωσε η ΕΚΤ... επιμένουν ότι η ύφεση είναι εδώ και δεν φαίνεται να ξεπερνιέται γρήγορα παρά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις διάφορων.

Δύο σενάρια, ένα κακό και ένα χειρότερο, είναι αυτά που έχουν να διαχειριστούν οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη μετά τη νέα οικονομική κρίση που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού. Για όποιον δεν το πιστεύει, μπορεί να δει τα νούμερα που δίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την επικείμενη ύφεση. Για αυτό, άλλωστε, πάρθηκε η απόφαση χθες για ένα νέο πακέτο μέτρων με στόχο να περιοριστούν οι συνέπειες.

Με αυτό, το πακέτο των ομολόγων που θα αγοράσει εκτάκτως η ΕΚΤ μέχρι του χρόνου τον Ιούνιο μέσω του προγράμματος PEPP, αυξάνεται στα 1,35 δισ. ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται σε αυτό τα ομολόγα που αγοράζει στο πλαίσιο των προγενέστερων προγραμμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με το σενάριο βάσης, προβλέπει ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί φέτος κατά 8,7% για να αυξηθεί κατά 5,2% το 2021 και κατά 3,3% το 2022. Αυτό είναι το κακό σενάριο, που γράφαμε παραπάνω.

Σύμφωνα με το ακραίο σενάριο, το οποίο εκτιμά η ΕΚΤ ότι μπορεί να υπάρξει, η ύφεση φέτος προβλέπεται να φτάσει το 12,6%, ενώ για το 2021 προβλέπεται ήπια ανάκαμψη της οικονομίας κατά 3,35 και κατά 3,8% το 2022.

Στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, η Λαγκάρντ δεν δίστασε να πει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία φαίνεται να έχει «πιάσει πάτο» τον Μάιο, αν και πρόσθεσε ότι έχουν αρχίσει να διαφαίνονται τα πρώτα θετικά σημάδια μετά την χαλάρωση των περιορισμών που είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας. Συνακόλουθα εκτιμάται ότι σταδιακά από το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα ξεκινήσει η αντίστροφη πορεία προς την ανάκαμψη. Ωστόσο -όπως υπογράμμισε η πρόεδρος της ΕΚΤ- εξαιτίας της μεγάλης αβεβαιότητας που επικρατεί δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια ούτε το μέγεθος αλλά ούτε και η ταχύτητα με την οποία θ’ ανακάμψει η οικονομία της Ευρωζώνης.

Σε τεντωμένο σχοινί

Όπως διευκρίνισε η ίδια, τα σενάρια ποικίλλουν ανάλογα με διάφορους παράγοντες. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν τον αντίκτυπο που έχουν τα μέτρα περιστολής της οικονομικής δραστηριότητας εξαιτίας της πανδημίας, στις συμπεριφορικές και στις αντιδράσεις των οικονομικών παραγόντων. «Οι σοβαρές απώλειες θέσεων εργασίας και εισοδήματος και η εξαιρετικά αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές έχουν οδηγήσει σε σημαντική πτώση των καταναλωτικών δαπανών και των επενδύσεων», είπε, ανάμεσα σε άλλα η Λαγκάρντ.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ εξήρε τα μέτρα που έχει λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ύψους 500 δισ. ευρώ, για την ανακούφιση καταναλωτών και επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις που προκλήθηκαν εξαιτίας της υποχρεωτικής αναστολής των οικονομικών δραστηριοτήτων. Ιδιαίτερα θετική μνεία έκανε ακόμα στη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τι θα γίνει με την ποσοτική χαλάρωση

Η ίδια διαβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ, από την πλευρά της, θα συνεχίσει με τα μέτρα νομισματικής πολιτικής να συμβάλλει τόσο στη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας που επικρατούν στην ευρωζώνη, στοχεύοντας στην ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και στην επαναφορά του πληθωρισμού σε ανοδική πορεία. Να σημειωθεί ότι οι προβλέψεις της ΕΚΤ που δημοσιοποιήθηκαν απομακρύνουν ακόμη περισσότερο τον πληθωρισμό από τον επιθυμητό στόχο (κοντά στο 2) καθώς για φέτος εκτιμάται αύξηση του μόλις κατά 0,3%, κατά 0,8% το 2021 και κατά 1,3% το 2022.

Τέλος, η Λαγκάρντ απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις για τις συνέπειες που ενέχει η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας για το QE (ποσοτική χαλάρωση), επανάλαβε ότι η ΕΚΤ υπόκειται στον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατά τρόπο που διασφαλίζει την ανεξαρτησία της και εξέφρασε την ελπίδα της ότι συντόμως θα βρεθεί μία λύση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments