Διεθνή

Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος: Ηχηρό μήνυμα από την παρουσία του στις διαδηλώσεις για τον Φλόιντ

Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος: Ηχηρό μήνυμα από την παρουσία του στις διαδηλώσεις για τον Φλόιντ
Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος: Μία από τις ειδήσεις που έκαναν εντύπωση και έφεραν χαμόγελα, παρά τη θλιβερή αφορμή, ήταν η παρουσία του Αρχιεπίσκοπου Αμερικής Ελπιδοφόρου στις αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις για να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον Τζορτζ Φλόιντ -και όχι μόνο.

«Black Lives Matter». Μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, εκαντοντάδες -αν όχι παραπάνω- είναι οι διαδηλώσεις που έχουν γίνει σε ολόκληρο τον κόσμο για να αποδοθεί δικαιοσύνη και να σταματήσουν οι ρατσιστικές δολοφονίες. Στη διαδήλωση που έγινε στο Μπρούκλιν, το «παρών» έδωσε και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος. Όπως ήταν φυσικό, η παρουσία του σχολιάστηκε θετικά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς μόνο συνηθισμένη δεν είναι η εικόνα ενός ηγέτη της ορθόδοξης Εκκλησίας να παίρνει τέτοιες πρωτοβουλίες.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στους Αφροαμερικανούς αναφέρει στο μήνυμά του που ανέβασε στο Facebook: «Ήρθα σήμερα εδώ στο Μπρούκλιν για να εκφράσω την αλληλεγγύη μου προς τις αγαπητές μου αδελφές και τους αγαπητούς μου αδελφούς, των οποίων τα δικαιώματα έχουν καταπατηθεί βάναυσα.

Ήταν μία ειρηνική διαμαρτυρία, δίχως κανενός είδους βία και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συμμετέχοντες, διότι η βία γεννά μόνο περισσότερη βία. Πρέπει να αρθρώσουμε λόγο και μάλιστα λόγο ηχηρό κατά της αδικίας στη χώρα μας. Αποτελεί ηθικό καθήκον και υποχρέωσή μας να υποστηρίξουμε την ιερότητα κάθε ανθρώπινης ύπαρξης. Αντιμετωπίσαμε μία πανδημία που προκάλεσε σοβαρές σωματικές ασθένειες, αλλά η πνευματική ασθένεια στην πατρίδα μας βαθαίνει ακόμη περισσότερο και πρέπει να θεραπευτεί τόσο με πράξεις όσο και με λόγια. Εγώ θα συνεχίσω να στέκομαι στο πλευρό όλων εκείνων που εργάζονται για τη διατήρηση της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της ισονομίας για κάθε καλοπροαίρετο πολίτη, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, φύλου ή εθνικής καταγωγής».

Δείτε την ανάρτηση στο Facebook

Συνεργάτης του Ελπιδοφόρου έκανε και δηλώσεις στην Καθημερινή: «Ο Αρχιεπίσκοπος θεώρησε ότι στα ζητήματα των ανθρώπινων και κοινωνικών δικαιωμάτων δεν μπορεί να σιωπά, ούτε χωρούν εκπτώσεις ή συμβιβασμοί», προσθέτοντας ότι αυτά αποτελούν την «ψυχή» της διδασκαλίας της Ορθοδοξίας.

Πως κατέβηκε στην πορεία

Η Καθημερινή, στο ρεπορτάζ της, σημειώνει ότι δεν πρέπει να αγνοείται η καταγωγή του Ελπιδοφόρου από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο είναι ευαίσθητο στην τήρηση των κοινωνικών δικαιωμάτων. Το μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν μία παρέμβαση του Ελπιδοφόρου που ήθελε να μετουσιώσει τον λόγο σε πράξη.

Ο Ελπιδοφόρος, με βάση την ίδια πηγή, δέχθηκε την πρόσκληση του προέδρου της Δημοτικής Περιφέρειας του Μπρούκλιν, Έρικ Άνταμς και του πολιτειακού γερουσιαστή Ανδρέα Γουνάρδη για να πάρει μέρος στη συγκεκριμένη πορεία. Η διαμαρτυρία -εκτός για τον Φλόιντ- διοργανώθηκε και για τη δολοφονία της 26χρονης τεχνικού στον ιατρικό κλάδο Μπριόνα Τέιλορ τον Μάρτιο, από αστυνομικούς που εισέβαλαν στο διαμέρισμά της στο Λούισβιλ του Κεντάκι.

Δείτε φωτογραφίες από τη συμμετοχή του Ελπιδοφόρου στην πορεία

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments