Ελλάδα

Κορωνοϊός Ελλάδα: Ένας ακόμη θάνατος – Στους 185 οι νεκροί στη χώρα μας

Κορωνοϊός Ελλάδα: Ένας ακόμη θάνατος – Στους 185 οι νεκροί στη χώρα μας
Κορωνοϊός Ελλάδα: Πρόκειται για έναν 74χρονο από την Ξάνθη άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί σε νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.

Η λίστα με τους θανάτους από τον φονικό ιό μεγαλώνει κι άλλο στη χώρα μας. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ ένας 74χρονος από την Ξάνθη άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της Τρίτης 16 Ιουνίου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στους 185 μέχρι και αυτή τη στιγμή. Σημειώνεται ότι ο άνδρας που έχασε τη μάχη με τον φονικό ιό νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Το προηγούμενο θύμα είναι ένας 82χρονος με καταγωγή από τον Εχίνο της Ξάνθης, ο οποίος κατέληξε αργά το βράδυ της Κυριακής, καθώς νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. Το 183 θύμα του ιού στην Ελλάδα είναι μία γυναίκα, ηλικίας 79 ετών, η οποία νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Το 182ο θύμα είναι μια 59χρονη γυναίκα, η οποία νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και είχε υποκείμενα νοσήματα. Έχασε τη μάχη με τον φονικό ιό το Σαββατοκύριακο. Η γυναίκα είχε καταγωγή από το Δήμο Μύκης στην Ξάνθη, ενώ θετική στον κορωνοϊό είναι και η κόρη της. 

Η χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

«Ανακοινώνουμε 13 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3134, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες.

  • 697 (22.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1781 (56.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
  • 13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 74 ετών.
  • 4 (30.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
  • To 69.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
  • 117 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
  •  Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες δεν ευνοούν τον κορωνοϊό

Στο επιστημονικό περιοδικό JAVA δημοσιεύτηκε μελέτη, η οποία επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα που απασχολεί συνολικά την επιστημονική κοινότητα, εάν δηλαδή τα επίπεδα θερμοκρασίας και υγρασίας παίζουν ρόλο στην ανθεκτικότητα του ιού. Οι επιστήμονες ελληνικών πανεπιστημίων συλλέγοντας στοιχεία από διάφορες γεωγραφικές περιοχές συμβάλουν στην έρευνα της διεθνούς επιστημονική κοινότητας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Είναι σημαντικό ότι σε πιο ψυχρές περιοχές στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη οι μεταδόσεις COVID-19 ήταν περιορισμένες, υποδεικνύοντας ότι ο ιός πιθανόν μεταδίδεται σε ένα συγκεκριμένο εύρος θερμοκρασίας. Όλα τα παραπάνω, όπως τονίζουν οι καθηγητές, υποδεικνύουν μία πιθανή συσχέτιση μεταξύ θερμοκρασίας και επιβίωσης του κορωνοϊού στο περιβάλλον.

Επιδημιολογικά Μοντέλα

Αναφέρεται ακόμα ότι ένα πεδίο για περαιτέρω έρευνα περιλαμβάνει τη χρήση σύνθετων επιδημιολογικών μοντέλων που ενσωματώσουν κλιματολογικές/καιρικές μεταβλητές (π.χ. θερμοκρασία, υγρασία), τις χωροχρονικές αλλαγές τους, καθώς και προσομοίωση σεναρίων ανθρώπινων αλληλεπιδράσεων (π.χ. μετακινήσεις, πυκνότητα πληθυσμού).

Τέτοια μοντέλα μπορούν να βελτιώσουν τις βραχυπρόθεσμες εκτιμήσεις των προβλέψεων. Αυτή η προσέγγιση θα επέτρεπε να απαντηθούν ερωτήματα όπως ποιοι πληθυσμοί διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο και για πόσο διάστημα, πού να γίνεται εκτεταμένη επιτήρηση, πού να εφαρμόζονται πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα ή πώς μπορεί να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού στο νότιο ημισφαίριο, καθώς και προβλέψεις για τη διασπορά του ιού το 2021 και το 2022. Η καλύτερη κατανόηση των παραμέτρων που σχετίζονται με την εποχικότητα των κορωνοϊών και άλλων ιών του αναπνευστικού θα βοηθούσε για την ανάπτυξη καλύτερων θεραπειών και στρατηγικών πρόληψης και θα ήταν σημαντική στον προσδιορισμό των περιοχών που χρειάζονται αυξημένη επιτήρηση

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments