Οικονομία

Κομισιόν Τράπεζες: Απόφαση για παράταση του ελληνικού συστήματος τραπεζικών εγγυήσεων

Κομισιόν Τράπεζες: Απόφαση για παράταση του ελληνικού συστήματος τραπεζικών εγγυήσεων
Κομισιόν Τράπεζες: Ανάσα για τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καθώς εγκρίνεται η παράταση του καθεστώτος εγγυήσεων.

Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του 2020 εγκρίθηκε η παράταση του ελληνικού συστήματος τραπεζικών εγγυήσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η έγκριση της Κομισιόν βασίζεται στους ενωσιακούς κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις. Η απόφαση αυτή δίνει ανάσα στο τραπεζικό σύστημα που έχει να αντιμετωπίσει την νέα κρίση λόγω του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής, η κατάσταση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών βελτιώνεται σταδιακά, ωστόσο οι προκλήσεις παραμένουν, και λόγω του κορονοϊού. Στο πλαίσιο αυτό, η Κομισιόν διαπίστωσε ότι η παράταση του καθεστώτος εγγυήσεων είναι σύμφωνη με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις. Κρίθηκε ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι στοχευμένο, αναλογικό και περιορισμένο σε χρόνο και πεδίο εφαρμογής.

Κομισιόν

Η Κομισιόν εγκρίνει συστήματα εγγυήσεων σχετικά με τις υποχρεώσεις των τραπεζών για διαδοχικές περιόδους έξι μηνών, προκειμένου να είναι σε θέση να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να προσαρμόζει ανάλογα τις συνθήκες. Το πρόγραμμα είναι διαθέσιμο για τράπεζες χωρίς έλλειμμα κεφαλαίου. Το ελληνικό σύστημα εγγύησης εγκρίθηκε αρχικά τον Νοέμβριο του 2008. Η έγκριση του συστήματος παρατάθηκε αρκετές φορές, με τελευταία φορά τον Ιανουάριο του 2020.

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας αναφέρθηκε στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η οικονομία της χώρας λόγω κορωνοϊού στη συνάντηση που είχε με τον Κωνσταντίνο Μίχαλο, πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ , σημειώνοντας ότι «τα προβλήματα που έχουν ενσκήψει είναι σοβαρά αλλά επιλύσιμα».

Στουρνάρας και Μίχαλος για την ελληνική οικονομία

Τις προτάσεις των επιμελητηρίων για την επίτευξη μιας βέλτιστης τραπεζικής πρακτικής, προσαρμοσμένης στην ελληνική πραγματικότητα, ανέλυσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επομελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος στον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα κατά τη σημερινή τους συνάντηση. Ο κ. Μίχαλος ανέφερε στον κ. Στουρνάρα ότι οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, λόγω των επιπτώσεων του νέου κοροναϊού, δεν είναι ευοίωνες, παρά το γεγονός ότι ελήφθησαν μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων και της αγοράς.

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ στον Διοικητή της ΤτΕ, κομβικό ρόλο στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων καλείται να διαδραματίσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, εποπτευόμενο και καθοδηγούμενο, βεβαίως, από την Τράπεζα της Ελλάδος. Η Τράπεζα της Ελλάδος, επεσήμανε ο κ. Μίχαλος, με δεδομένη την πρόθεση της ΕΕ να παραχωρήσει ευελιξία στις κεντρικές τράπεζες των χωρών – μελών της, θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν τις εμπορικές τράπεζες σε αυξημένη παροχή ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις που προκλήθηκαν από την πανδημία.

Είναι αναγκαίο, ανέφερε, τέλος, ο κ. Μίχαλος, η Τράπεζα της Ελλάδος να πρωτοστατήσει στη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής ενίσχυσης από το τραπεζικό σύστημα των ελληνικών επιχειρήσεων, λαμβάνοντας, βεβαίως, υπόψη και την κατάσταση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που εξακολουθεί να παραμένει εύθραυστη. Από την πλευρά του, ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος ανέφερε στον κ. Μίχαλο ότι τα προβλήματα που έχουν ενσκήψει στην ελληνική οικονομία ναι μεν είναι σοβαρά αλλά επιλύσιμα και ότι η πανδημία του κοροναϊού κατέδειξε τη σημασία της αξιοποίησης και της εφαρμογής επιστημονικής γνώσης στην αντιμετώπιση των κρίσεων ώστε τελικά να τις μετατρέπει σε ευκαιρίες.

Τέλος ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας στην οικονομία θα συμβάλουν αποφασιστικά για να ξεκινήσει στη χώρα μας ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων με αποτέλεσμα η Τράπεζα της Ελλάδας να βλέπει μικρή ύφεση για το τρέχον έτος, αλλά ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης για το 2021.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments